Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Δικυκλιστές...σωτηρίας!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας του προγράμματος παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας από μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ.


Από 460 περιστατικά, στα οποία χρειάστηκε να επέμβουν οι μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ, στα 249  ο χρόνος άφιξης μειώθηκε εκπληκτικά (από 3 έως 8 λεπτά) και μόνο στα 128 χρειάστηκε να διακομιστούν οι ασθενείς με ασθενοφόρο όμως και σε αυτά οι διασώστες παρείχαν ουσιώδη βοήθεια.

Μόλις σε 14 ζητήθηκε μόνο η βοήθεια του Γιατρού σε 16 περιπτώσεις ακυρώθηκε το ιατρικό όχημα που το Κέντρο είχε στείλει με δική του πρωτοβουλία.

Ακυρώθηκαν 189 ασθενοφόρα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η μοτοσικλέτα, απασχολήθηκε στο περιστατικό μεταξύ 10 λεπτών και μισής ώρας.

Η εκκίνηση  του προγράμματος παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας από τις μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ , έγινε την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2010.

Πρόκειται για μια κλειστή πιλοτική εφαρμογή  της οποίας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά με δεδομένο και το επιβαρημένο κυκλοφοριακά κέντρο των μεγάλων πόλεων.

Το ΕΚΑΒ διαθέτει συνολικά 23 μοτοσικλέτες που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα , ειδικότερα στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Στην Αθήνα δραστηριοποιούνται 14 μοτοσικλέτες με έναν αναβάτη-δασώστη καθώς και ένα αυτοκίνητο τύπου Smart το πλήρωμα  του οποίου αποτελείται  από δύο άτομα, γιατρό και διασώστη.  Οι 14 μοτοσικλέτες καλύπτουν χωροταξικά το διευρυμένο ιστορικό κέντρο το οποίο περικλείεται από το μικρό δακτύλιο και έχουν  ακτίνα δράσης, κατά βάση,  το τρίγωνο Πλατεία Συντάγματος- Πλατεία Ομονοίας –Πεδίο Άρεως.
       
Κάθε ένας από τους 14 αναβάτες – διασώστες της Αθήνας έχει τη δική του μοτοσικλέτα, κινούνται και παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση περιστατικών πάντα ανά ζεύγος μοτοσικλετών  σε δυο βάρδιες , πρωί και απόγευμα ενώ βρίσκονται σε διαρκή σύνδεση με το πλήρωμα του Smart το οποίο κινείται αδιαλείπτως πρωί και απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην  Αθήνα, στη μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ επιβαίνει  ένας διασώστης σε  μόνιμη σύνδεση με τον γιατρό του Συντονιστικού Κέντρου. Στις άλλες πόλεις, Λάρισα, Βόλο και στη Κρήτη στις μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ επιβαίνουν δύο άτομα εκ των οποίων ο  ένας είναι γιατρός και ο άλλος διασώστης.

Το ίδιο αναμένεται σύντομα  και στο Πειραιά όπου στη μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ θα επιβαίνουν και γιατρός και διασώστης κατά τη κάλυψη εξυπηρέτησης περιστατικών σε ιστορικό κέντρο και λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου