Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Προβλήματα Ύπνου; Σύσταση 2η: Ελέγξτε τα Προβλήματα Αναπνοής…

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί, μετά από φαινομενικά καλό ύπνο, αισθάνονται άυπνοι ή κουρασμένοι. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Ένας από τους αφανείς λόγους που έχουμε αϋπνία ή αισθανόμαστε κουρασμένοι, μετά τον ύπνο, είναι η μερική ή ολική απόφραξη των αεροφόρων οδών κατά την διάρκεια του ύπνου οπότε ο εγκέφαλος «μας» αφυπνίζει για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.  

Η απόφραξη των αεροφόρων οδών μπορεί να είναι συνεπεία ρινικής συμφόρησης, φλεγμονών, αλλεργιών, ανατομικών μορφωμάτων, μικρής διαμέτρου αναπνευστικών οδών, οδοντικών προβλημάτων, πτώσης προς τα πίσω της γλώσσας, όταν κοιμόμαστε με την πλάτη.

Με το σταμάτημα της αναπνοής προκαλείται η λεγόμενη άπνοια, που χαρακτηρίζεται από ανώμαλες παύσεις αναπνοής διάρκειας τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων.  Το αποτέλεσμα της άπνοιας είναι η διέγερση του εγκεφάλου και, εξ αυτού, η αφύπνιση (μερική ή ολική) χωρίς να ξέρουμε γιατί.

Ένα από τα πρώτα σημάδια της ανεπάρκειας του ύπνου από στένωση των αεροφόρων οδών, είναι το ροχαλητό  το οποίο συμβαίνει κυρίως σε άνδρες 50 – 70 χρονών αλλά δεν αφήνει έξω τις γυναίκες σε ποσοστό 45%.  Άλλα σημάδια που παρουσιάζονται είναι τα σεξουαλικά προβλήματα, η αίσθηση κόπωσης την ημέρα, η συχνή αφύπνιση τη νύχτα για ούρηση, πρωινοί πονοκέφαλοι, νύστα την ημέρα ή στην οδήγηση ή στην τηλεόραση, ή αδυναμία συγκέντρωσης ή απώλεια μνήμης την ημέρα.


Η άπνοια, στην χρόνια της μορφή, συνδέεται με την παχυσαρκία, υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή ανεπάρκεια, εμφράγματα, τροχαία ατυχήματα, στυτική δυσλειτουργία και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βελτίωση ή και εξάλειψη της άπνοιας και συνεπώς της αϋπνίας μπορεί να γίνει με ελάττωση του σωματικού βάρους, με συστηματική σωματική άσκηση, με αποφυγή λήψης ηρεμιστικών ή υπνωτικών φαρμάκων, με αποφυγή αλκοόλ και φαγητού πριν τη κατάκλιση, με τήρηση ωραρίου ύπνου, με διακοπή καπνίσματος, με ύπνο σε πλάγια θέση.

Εάν αυτά δεν ωφελήσουν και συνεχίζουμε να αισθανόμαστε άυπνοι ή να ξυπνάμε κουρασμένοι, τότε δεν πρέπει να αμελήσουμε να επισκεφτούμε ένα ειδικό γιατρό που θα είναι Ωτορινολαρυγγολόγος ή Πνευμονολόγος ή ενδοκρινολόγος αλλά και ένας ορθοδοντικός χωρίς να αποκλείονται τα ειδικά κέντρα μελέτης ύπνου σε μεγάλα νοσοκομεία τα οποία θα δώσουν λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου