Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

«Καροτσιέρη τράβα….» έως πότε όμως;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ
Στο λήμμα Κηφισιά ο νους μας πάει κατευθείαν στο όμορφο προάστιο με τις επαύλεις, τα αρχοντικά, τα αιωνόβια πλατάνια,  τις καστανιές, τα κρύα νερά, την καλοκαιρινή δροσιά, τα ευωδιαστά άνθη ( μενεξέδες, πασχαλιές) αλλά βεβαίως και στις πανέμορφες, φανταχτερές άμαξες.
Ο Δήμος, στην επίσημη ιστοσελίδα του, προβάλλει δύο πανέμορφες άμαξες με τους αμαξάδες τους αλλά και μια τοπική εφημερίδα έχει επιλέξει ως έμβλημά της μια άμαξα με τον αμαξά.
Σάββατο μεσημέρι, μια από αυτές τις χειμωνιάτικες, ηλιόλουστες, ζεστές ημέρες, που χωρίς καμία υπερβολή, μόνο στην πατρίδα μας μπορεί κανείς να απολαύσει! - πρώτη μέρα των εκπτώσεων  και το κέντρο της Κηφισιάς σφύζει από ζωή. Μετά από το καθιερωμένο πλέον σαββατιάτικο τσιπουράκι με καλή παρέα σε καφετέρια «ναι σε καφετέρια!» συμβαίνουν στους καιρούς μας και αυτά ελλείψει καφενείων, κατηφορίζω την  Αργυροπούλου  και στρίβοντας αριστερά στη Λεβίδου πέφτω ξαφνικά πάνω σ' ένα πανέμορφο, άσπρο άλογο , καμαρωτό.
«Το ένα τ ' άλογο να είναι άσπρο, όπως τα όνειρα που έκανα παιδί.....»….αναπολώ τα παιδικά μου χρόνια  στο χωριό που είχαμε και εμείς άλογα, για άλλη χρήση βέβαια, το πλησιάζω, απλώνω το χέρι, το χαϊδεύω επιφυλακτικά, με δέχεται, νιώθω το ζεστό λαιμό του, την υπέροχη χαίτη του!
Όταν  χόρτασα το ζώο, αντιλαμβάνομαι δυο κυρίους να με παρακολουθούν. Στα μάτια τους καταλαβαίνω ότι αυτοί χάρηκαν περισσότερο από μένα. Δεν ήταν άλλοι από τους δύο αμαξάδες που απέμειναν στην Κηφισιά. Ο  κύριος Βαγγέλης, γέννημα θρέμμα Κηφισιώτης και ο κύριος Γιώργος από την Καρδίτσα θιασώτης των αλόγων.    
Πιάσαμε κουβέντα και μου εξήγησαν το λόγο για τον οποίο χάρηκαν καθώς πλησίασα το άλογο.
«Τα άλογά μας τα πλησιάζουν και τα αγαπούν μόνο τα μικρά παιδιά, χάρη σε αυτά κάνουμε και κανένα αγώι, καμιά κούρς» μου είπαν.
«Για κοιτάξτε γύρω σας, το κέντρο αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο κόσμο. Πρώτη μέρα των εκπτώσεων. Μπαίνουν, βγαίνουν στα μαγαζιά, γρήγορα, λες και τους κυνηγάει κάποιος, με τσάντες και σακούλες, γεμίζουν τις ντουλάπες τους και τα ψυγεία, μα είναι άδεια η ψυχή τους, η καρδιά τους. Τους λείπει το χαμόγελο!» συνέχισαν.
Εκείνη τη στιγμή πλησιάζει ένα κοριτσάκι και προσπαθεί να πείσει τον μπαμπά του να κάνουν μια βόλτα με την υπέροχη άμαξα. Ο μπαμπάς ρωτάει για το αντίτιμο της κούρσας και αποχωρεί. Μάλλον του φάνηκε ακριβό!
Από τις εννέα το πρωί…..η ώρα έχει πάει δυόμισι και έκαναν μια κούρσα μόνο ο καθένας. Τώρα όμως είναι ώρα για κολατσιό. Ο γιός του κυρ Βαγγέλη, ο Σταύρος, μ' ένα καπέλο εποχής,  συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, αραδιάζει πάνω στο παρτέρι ελιές, φέτα, μελιτζανοσαλάτα και ένα κοτόπουλο από το παρακείμενο σουπερμάρκετ καθώς και κόκκινο κρασί από το δικό τους το βαρέλι.
Το κηφισιώτικο παρτέρι που παίρνουν το κολατσιό τους οι αμαξάδες μας, στολισμένο με αυτοφυές τσουκνίδες!

Φυσικά και ήμουν ο καλεσμένος τους.....ούτε που να το σκεφτώ να φύγω!  Είπαμε πολλά…..όταν φτάσαμε στην πολιτική, την κρίση, την ανεργία, τις άμαξες και τους αμαξάδες, κατάλαβα ότι  ήθελαν  να μου πουν κι αυτοί το παράπονό τους.
Περήφανοι όμως  και ωραίοι άνθρωποι καθώς είναι δε θέλησαν να μου χαλάσουν την ημέρα. Έτσι τους υποσχέθηκα να τους συναντήσω στην Κάτω Κηφισιά, στην οδό Καλυφτάκη, που είναι…το στέκι τους!
Τους ευχαρίστησα και φεύγοντας μου γεννήθηκαν κάποια ερωτήματα. Το ότι έμειναν μόνο δυο-τρεις το καταλαβαίνω, άλλαξαν οι καιροί, ζόρισαν τα πράγματα...
- Πώς είναι όμως δυνατόν να κάνουν πιάτσα στην διασταύρωση Λεβίδου και Κολοκοτρώνη, ανάμεσα στα αυτοκίνητα, χωρίς καμία ένδειξη στάθμευσης για άμαξες ή απαγόρευση στάθμευσης για τα Ι.Χ. στο συγκεκριμένο σημείο που τους παραχωρήθηκε από τον Δήμο;
Αυτή τη λωρίδα από το κόκκινο Fiat  έως το Jeep  έχει παραχωρήσει ο Δήμος στους αμαξάδες μας για να κάνουν πιάτσα!

- Πώς γίνεται να μην υπάρχει ούτε ένα στέγαστρο για τον ήλιο, το κρύο, τη βροχή;
Εδώ προστατεύονται το καλοκαίρι από τον ήλιο και τον χειμώνα από την βροχή!

- Να μην υπάρχει ούτε μία ταμπέλα από το σταθμό έως επάνω στο κέντρο που να δείχνει την ύπαρξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς;
- Τι έκαναν γι' αυτούς οι Δημοτικές αρχές τόσα χρόνια αλλά και ο νυν - τρις Δήμαρχος Κηφισιάς - που είναι και γείτονάς τους; 
Δεν είχα απαντήσεις στα ερωτήματά μου παρά μόνον εύλογες απορίες. Θα τους επισκεφθώ…….θα λύσω τις απορίες μου……και θα επανέλθω! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου