Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Η Αρμονία των Εικόνων!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη, με τίτλο «Μακρουλάκης. Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013». Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Κώστας Τζαβάρας,  θα εγκαινιάσει την έκθεση την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 στις 20:00.

Για τον έρωτα ενός καρπουζιού ΙΙΙ, γαλάκτωμα αυγού σε ξύλο, 1986. Συλλογή Πικανοθήκη Κουβουτσάκη.

Πολύτιμα έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, από το 1956 έως και σήμερα, άλλα φιλοτεχνημένα στην Αθήνα και τη Σύρο και άλλα στην Τεχεράνη, φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του εμπνευσμένου δημιουργού απέναντι στη ζωγραφική απόδοση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής και του έρωτα.  

Στη «Ζωγραφική κοσμογραφία του Μιχάλη Μακρουλάκη», γράφει  ο Μάνος Ελευθερίου στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης.....

«ανθρώπινα ημίγυμνα σώματα, αντικείμενα, άλογα, σκυλιά, λουλούδια, φυτά, πεταλούδες και φρούτα όλα μαζί συνθέτουν μια πνευματικότητα που δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η κοσμογραφία του. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ταπεινά λαϊκά σπίτια της Σύρας, όσα έχουν να παλέψουν με τα βουνά που τα περικλείουν και το φεγγάρι που μοιάζει σα στρογγυλή γαλάζια βόμβα.

Ξέρω πολύ καλά ότι μπορεί κανείς να μας πάρει με τις πέτρες αν χρησιμοποιούσαμε παραπομπές σε ορισμένα μυθικά ονόματα, αλλά θα τολμήσω και όχι με την πρόθεση να αγιάσω. Όσο ιερά ήταν τα άλογα του Λεονάρντο ντα Βίντσι για τους Σφόρτσα, με την - ιερή και λαμπρή φυσιογνωμία -  άλλο τόσο είναι και για τον Μακρουλάκη».

Ενώ, ο επιμελητής της έκθεσης,  Τάκης Μαυρωτάς χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η αρμονία των εικόνων αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ζωγραφικής του Μιχάλη Μακρουλάκη, μια θέση και μια άποψη που υπηρετεί με εμμονή και με τόλμη.

Εικόνες του ανθρώπου και της φύσης, των αισθήσεων και της ηδονής αποκαλύπτουν το διεισδυτικό βλέμμα ενός εκλεκτικού και λεπτουργού ζωγράφου, σ’ όλη τη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του. Πρόκειται για εικόνες ενός παθιασμένου ζωγράφου, που με δέος στέκεται μπροστά στην ομορφιά της ζωής.

Φρέζιες και Παπαρούνες. Φοίνικας, Σύρος 2009. Ιδιωτική Συλλογή.

Γνωρίζει σε βάθος τα μυστικά της μινιατούρας και παραμένει ο σθεναρός διεκδικητής της οπτικής φιλοκαλίας, της σταθερής ουσίας των πραγμάτων και της διαυγούς τους διατύπωσης. Το κάλλος για τον ίδιο ορίζεται από τις απαραβίαστες έννοιες της τελειότητας, της αρμονίας και της καθαρότητας.»

Ο Μιχάλης Μακρουλάκης γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, το 1940. Σπούδασε στο Α.Τ.Ι. (Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο) σκηνογραφία και ενδυματολογία, σχέδιο με τον Απάρτη και ζωγραφική με τον Τσαρούχη, κοντά στον οποίο εργάστηκε για έξι χρόνια.

Από το 1963 έως το 1966 εργάστηκε ως σκηνογράφος σε Αθηναϊκά θέατρα. Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε το 1969, στην Αίθουσα Τέχνης Χίλτον, στην Αθήνα. Το 1971 ταξίδεψε στην Τεχεράνη, όπου έμεινε έως τον Δεκέμβριο του 1978.  Ακολούθησε μια σειρά σημαντικών ατομικών εκθέσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Μακρουλάκης. Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013». 

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2013

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00. Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00. Εισιτήρια : 6 €, 3 € (μειωμένο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου