Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πότε θα διεξαχθούν οι Δημοτικές εκλογές;;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το Μάιο του 2014 είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν οι επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές καθώς το σκεπτικό ήταν να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές προκειμένου το κράτος να γλιτώσει ένα τεράστιο κόστος, που στην εποχή του Μνημονίου θα ανακούφιζε τα κρατικά ταμεία.


Παρ' όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν τη μετάθεση των δημοτικών εκλογών το Σεπτέμβριο του 2014, ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ειδική νομοθετική πρωτοβουλία.

Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν και αν είναι να συμβεί κάτι, τότε αυτό θα συμβεί μέσα στο μήνα που διανύουμε......   

Βέβαια στη χώρα «της φαιδράς ποτροκαλέας» όλα είναι πιθανά! Δηλαδή θα πρέπει να γίνει ένα, κατά κάποιο τρόπο, «μικρό πραξικόπημα»......μιας και  το άρθρο 102 παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος αναφέρει ότι «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ο νόμος ορίζει».

Ο νόμος όμως 3852/2010 (Καλλικράτης) ορίζει ότι η διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου αρχίζει την 01/01/2011 και λήγει την 31/05/2014. Οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 έγιναν με βάση την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως, οι τωρινοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, ήταν εξ' ορισμού ριγμένοι καθώς σύμφωνα με τον Καλλικράτη του Γιάννη Ραγκούση, η θητεία τους θα διαρκούσε 3.5 αντί για 4 χρόνια που ορίζονταν κανονικά μέχρι τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου