Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Αποκάλυψη - Φωτιά: Η «Deutsche Bank» είχε ιδρύσει 309 εικονικές εταιρείες!!

Παρουσιάζει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο…χορός των σκανδάλων της «Deutsche Bank» δεν έχει τέλος! Μετά την αποκάλυψη των «Financial Times» ότι «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία για να κρύψει μία «τρύπα» στον ισολογισμό της τάξης των 12 δις δολαρίων, έρχεται στο φως η ύποπτη εμπλοκή της σε φορολογικούς παραδείσους.


Όπως έγραψε η «Suddeutsche Zeitung» βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο των «Offshoreleaks», το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, η «Deutsche Bank» είχε ιδρύσει περισσότερες από 300 εταιρείες - μαϊμού σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους και κυρίως στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.  


Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, που έκανε υποδείξεις και έψεγε με κάθε ευκαιρία τις χώρες του Νότου, αλλά και τις τράπεζές τους, κατηγορώντας τες είτε για αλόγιστες σπατάλες είτε για αδιαφανείς μεθόδους, βρίσκεται το ίδιο στο μάτι του κυκλώνα και δη με πολλαπλές καταγγελίες.


Τα στοιχεία των «Offshoreleaks» δείχνουν ότι έως το 2010 - υπενθυμίζουμε ότι ο Γιόζεφ Άκερμαν ήταν ακόμη επικεφαλής της τράπεζας- η «Deutsche Bank» είχε χρησιμοποιήσει τη θυγατρική της στη Σιγκαπούρη για να ιδρύσει 309 εικονικές εταιρείες και καταπιστεύματα.

Έγγραφα….

Στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Suddeutsche Zeitung» εμφανίζονται εταιρείες - φαντάσματα με ονόματα όπως «Roseburn» ή «White River Holdings Group» και η τράπεζα δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει καμιά πληροφορία σχετικά με το ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξής τους και για λογαριασμό ή κατ' εντολή τίνος έγινε η ίδρυσή τους.

Το εύρος του δικτύου offshore που διέθετε η γερμανική τράπεζα σαφώς δεν φτάνει το θηριώδες μέγεθος της δράσης της UBS, για παράδειγμα, ωστόσο το εμβληματικό για τη γερμανική οικονομική πολιτική χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά. Μόνο σε μικρότερη κλίμακα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι συνεργάτης της τράπεζας στη θυγατρική της Σιγκαπούρης βοήθησε έναν πελάτη με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει το σκάφος του στην εταιρεία offshore που είχε στο όνομά του.

Η «Deutsche Bank» αρνείται κάθε κατηγορία, ισχυριζόμενη ότι οι ενέργειές της και η δραστηριότητά της σε υπεράκτιες εταιρείες ήταν απολύτως νόμιμες.

«Δεν παρείχαμε ποτέ υπηρεσίες για ίδρυση εταιρείας σε φορολογικούς παραδείσους. Η «Deutsche Bank» έχει λάβει πάρα πολλά μέτρα, ώστε να εμποδίσει την εκμετάλλευση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει για τον σκοπό του ξεπλύματος χρήματος»…..σημειώνει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Προφανώς, βέβαια, αναφέρεται σε μέτρα που ελήφθησαν μετά την αλλαγή φρουράς στην κεφαλή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και την τοποθέτηση των Ανσου Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν.

Η «Suddeutsche Zeitung» διαψεύδει την τράπεζα, πάντως, γράφοντας ότι η «Deutsche Bank» διαφήμιζε με αρκετά ενεργητικό τρόπο τις υπεράκτιες υπηρεσίες της στην ιστοσελίδα της dboffshore.com.

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ο Μαυρίκιος, μία από τις γνωστές φορολογικές οάσεις «προσφέρει ένα φορολογικά ουδέτερο περιβάλλον».

Προτείνει δηλαδή στους πελάτες της να προτιμήσουν τον Μαυρίκιο για να αποφύγουν τη γερμανική φορολόγηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των συνεργατών του τοπικού υποκαταστήματος της τράπεζας αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στα προηγούμενα χρόνια και από αρχικά πέντε άτομα έφτασε σήμερα να ξεπερνά τους 200 εργαζόμενους.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία, κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διευκολύνουν ή συμμετέχουν στη φοροδιαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου