Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο Προβόπουλος αρνήθηκε να δώσει χείρα βοήθειας στην Κύπρο!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Την άρνηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, εισέπραξε η Κύπρος στο αίτημά της για επιστροφή περίπου 2 δις ευρώ, όπως καταγγέλλει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου.


Μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε πως μία από τις λύσεις που επεδίωξε η κυπριακή πλευρά το τελευταίο διάστημα για οικονομική βοήθεια ήταν η επιστροφή ποσού 2 δις ευρώ, ως αποπληρωμή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία η Κύπρος είχε αγοράσει για να στηρίξει την Ελλάδα.     


Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος αρνήθηκε κάθετα να δώσει το ποσό αυτό για τη στήριξη της Κύπρου.




Όπως είχε ανακοινώσει από τα μέσα Μαρτίου 2013 ο EFSF, ποσό 25 δις ευρώ από τα 50 δις που θα δώσει για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών είχε καταστεί διαθέσιμο άμεσα.

Επίσης κ. Προβόπουλε γνωρίζατε ότι  περίπου 9 δις ευρώ λιγότερα κεφάλαια αναμένεται να χρειαστούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης,  το οποίο, σύμφωνα και με τις πρώτες λεπτομέρειες, αποφάσισε στις 11/04/2013 το Υπουργικό Συμβούλιο! 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ κ. Προβόπουλε από τα 50 δις - λάβατε ήδη τα 25 δις από το EFSF για την ανά-κεφαλαιοποίηση  των Ελληνικών Τραπεζών (που θα πρέπει λογικά να γίνει μέχρι το τέλος  Απριλίου 2013) - θα χρησιμοποιηθούν  μόνο  41 δις περίπου για την ανακεφαλαιοποίηση  των  Τραπεζών. Το υπόλοιπο ποσό των 9 δις παραμένει, ως μαξιλαράκι για έκτακτες περιπτώσεις, στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!!

Σας παραθέτουμε τα εξής αναπάντητα ερωτήματα:

-  ΓΙΑΤΙ  δεν δώσατε χείρα βοηθείας στην Κύπρο, ώστε να αποφύγει τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup;;

-  ΓΙΑΤΙ αρνηθήκατε την επιστροφή ποσού περίπου 2 δις ευρώ, ως αποπληρωμή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία η Κύπρος είχε αγοράσει για να στηρίξει την Ελλάδα, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε στην διάθεσή του για έκτακτες περιπτώσεις περίπου 9 δις;;

Γιατί είναι γνωστό ότι υπήρξαν σημαντικές «εισροές»:

(1) από το κούρεμα των ομολόγων της  Λαϊκής Τράπεζα και της Τράπεζας Κύπρου περίπου 4,7 δις.....εξ αιτίας του Ελληνικού PSI !!

(2) περίπου 5,5 δις του ELA που διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα από την Λαϊκή Τράπεζα!!


-  ΠΩΣ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε την δυνατότητα να καταβάλει, εκ των υστέρων, πέραν του 1 δις για την κάλυψη μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δικτύου των Κυπριακών Τραπεζών;; 

-  ΔΕΝ έχετε αντιληφθεί ότι στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμετέχετε ως Εκπρόσωπος της Ελλάδας και ΟΧΙ σαν προσωπικότητα.......άρα το συμφέρον του Ελληνισμού και ΟΧΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξυπηρετείτε;; 

- ΜΗΠΩΣ η εν λόγω «άρνηση» σας είχε ως συνέπεια να επέλθουν τα προσχεδιασμένα από το Eurogroup εγκληματικά μέτρα κατά της Κύπρου;;

Η απάντησή σας κ. Προβόπουλε  σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή  ότι δεν δόθηκε βοήθεια επειδή δεν σας ζητήθηκε…..εγείρει πολλαπλά ερωτήματα για το ποιος λέει την αλήθεια: Εσείς κ.  Διοικητά ή ο Αντιπρόεδρος του κόμματος του Προέδρου Αναστασιάδη;


Αν ο Διοικητής  κ. Προβόπουλος δεν έχει να κρύψει τίποτα από τον Ελληνικό λαό, αν οι πράξεις του είναι διάφανες και προς το συμφέρον της χώρας και του Ελληνισμού, τον προκαλούμε να απαντήσει.

Φυσικά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα περιμένουμε κι απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα από όλα τα κόμματα, από όλους τους πολιτικούς.

Εσείς τι λέτε.....θα απαντήσει κάποιος;;

Ας περιμένουμε……


Υ.Γ. Η Μητέρα Ελλάδα, για μια ακόμη φορά σκέφτηκε και φώναξε ότι η μεγάλη κόρη του Ελληνισμού, η Κύπρος, πέφτει πολύ μακριά! Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου