Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Απεβίωσε ο Λάζαρος Εφραίμογλου!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ένας σπουδαίος Έλληνας, ο Λάζαρος Εφραίμογλου,  πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στο οποίο είχε διαθέσει το σύνολο σχεδόν της  περιουσίας του. Ο επιχειρηματίας ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία, όπου και κατέληξε από ανακοπή. Σήμερα στις 17.00 θα τελεστεί η κηδεία του από το Α΄ Νεκροταφείο.


Ο Λάζαρος Εφραίμογλου  γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες της Mικράς Aσίας. Τελείωσε το Κολέγιο Αθηνών και πήρε πτυχίο μετά τιμών από το Πανεπιστήμιο του Leeds στα Οικονομικά και Κλωστοϋφαντουργικά.  Το 1961 παντρεύτηκε την Oυρανία Aνδρ. Kλη και το 1965 απέκτησαν ένα γιο, τον Δημήτρη.  


Το 1993 δημιούργησε μαζί με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στόχο έχει τη διάσωση και παρουσίαση, μέσω των νέων τεχνολογιών, της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού, εκτός και εντός Ελλάδας. 

Το  Πολιτιστικό Kέντρο του  «Ελληνικός Κόσμος», παρουσιάζει την ιστορία του Ελληνισμού στο χρόνο, στο χώρο και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.


Ασχολήθηκε με κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, αστικές κατασκευές, στον τραπεζικό τομέα και σε εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, διετέλεσε ιδρυτής,  πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γ.γ. διαφόρων τραπεζών, οργανισμών, Επιμελητηρίων  επί σειρά ετών.

Eξελέγη Bουλευτής A’ Aθηνών το 1989 και το 1990 και μετά τη διάλυση της Bουλής τον Σεπτέμβριο του 1993 απεχώρησε οριστικά. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μετάλλια, παράσημα, βραβεία.  Και το φιλανθρωπικό του έργο  ήταν σπουδαίο. Προ δεκαημέρου  έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ , που έμελλε να είναι η τελευταία του.

O Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων  για την απώλεια του: «Ένας μεγάλος Έλληνας, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ως επιχειρηματίας διακρίθηκε για την πρωταγωνιστική δράση του στην ανάπτυξη του επιμελητηριακού θεσμού τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως πολιτικός υπηρέτησε, με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια, την Παράταξή μας και το δημόσιο συμφέρον. Ως Έλληνας δώρισε την περιουσία του στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού,  με σκοπό την προβολή της Πατρίδας μας σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ως άνθρωπος διακρινόταν για την ευγένειά του και τη βούληση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:  «Ο Λάζαρος Εφραίμογλου υπήρξε ένας οραματιστής που έθεσε με πολλούς τρόπους, τις δυνάμεις του στην υπηρεσία της Ελλάδας. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα είναι πάντα εκεί για να μας τον θυμίζει και να τιμά τη μνήμη του. Απευθύνω τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Το Δ. Σ. του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με την αναγγελία του θανάτου του Ιδρυτή και Προέδρου Λάζαρου Εφραίμογλου εκφράζει τη βαθιά του λύπη. Ο Λάζαρος Εφραίμογλου υπήρξε  πρωτοπόρος και οραματιστής της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας και με την πολυετή του προσφορά ανέδειξε τους τομείς της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και γνώσης. Έτυχε δε πολλών παγκοσμίων  διακρίσεων και τιμών. Το Δ. Σ. ανακοινώνει ότι θα παραστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου