Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Φοιτητές της Νομικής Αθηνών νικητές στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων!!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Ούτε ένα, ούτε δύο, είναι τα βραβεία που κατακτούν τους τελευταίους μήνες οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ένα ακόμη παρέλαβαν πρόσφατα φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, αυτή τη φορά στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη (6th International Roman Law Moot Court Competition). Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής  Αθηνών μάλιστα, επικράτησαν των αντίστοιχων ομάδων των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ!   



Στον διαγωνισμό που διεξήχθη στην Οξφόρδη, στις 8 και 9 Απριλίου 2013, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέκτησε το 1ο Βραβείο. Η ελληνική ομάδα (που αποτελούσαν οι προπτυχιακοί φοιτητές Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη, Μαρία-Θωμαΐδα Επέογλου, Αλέξανδρος Παπασωτηρίου και Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου) επικράτησε στους ημιτελικούς έναντι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Στον τελικό αναμετρήθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναδείχθηκε νικήτρια.   


Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Σχολής, οι Έλληνες φοιτητές συγκέντρωσαν ήδη στα προκριματικά και σε κάθε μετέπειτα στάδιο του διαγωνισμού την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των διαγωνιζόμενων ομάδων. Έτσι η Οξφόρδη περιορίστηκε στη δεύτερη θέση και το Κέιμπριτζ στην τρίτη.

Η Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη κέρδισε, μάλιστα, επιπλέον και το 1ο βραβείο καλύτερου ρήτορα (best oralist), ενώ ο Αλέξανδρος Παπασωτηρίου το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα, με την ελληνική ομάδα να λαμβάνει συνολικά τα τρία από τα έξι βραβεία του διαγωνισμού, τα οποία απονεμήθηκαν σε τελετή στο Κολλέγιο All Souls της Οξφόρδης, από το χορηγό του διαγωνισμού, αγγλική δικηγορική εταιρεία.

Την επιστημονική επίβλεψη της προετοιμασίας των φοιτητών είχε η επίκουρος καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου.

Οι Έλληνες φοιτητές διαγωνίστηκαν αγορεύοντας στα αγγλικά έναντι φοιτητών πολλών σημαντικών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων (Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Tübigen, Trier, Βιέννη, Λιέγη, Νάπολη), με κριτές τους καθηγητές αυτών των πανεπιστημίων. Και κέρδισαν υποστηρίζοντας, αλλά και αντικρούοντας, πέντε διαφορετικά ένδικα μέσα (διεκδικητική αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα νομής, αγωγές αποζημίωσης από αδικοπραξία και πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου).

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές τους, οι φοιτητές της Αθήνας κέρδισαν τις εντυπώσεις χάρις στην ετοιμότητα των απαντήσεών τους σε δύσκολες νομικές ερωτήσεις, τη ρητορική τους, αλλά και τις γνώσεις τους επί της λατινικής νομικής ορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου