Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Το Ελεγκτικό Συνέδριο «ξετινάζει» τα οικονομικά των ΟΤΑ!!

Για την αντιγραφή  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η βαριά καταδίκη σε ισόβια του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, κατέδειξε με τον πλέον εμφανή τρόπο την ύπαρξη εκτεταμένης διαφθοράς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Οι Δήμοι, που αναδεικνύονται για χρόνια πρωταθλητές στη διαφθορά από τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ελέγχονται πλέον από τις δικαστικές αρχές, αλλά και από κλιμάκια του ανωτάτου δικαστηρίου (Ελεγκτικό Συνέδριο), το οποίο από φέτος ξετινάζει τα οικονομικά τους σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου, που του παρέχει αυτήν την αρμοδιότητα.  

Δήμοι και περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ελέγχονται από την αρχή του δικαστικού έτους από κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα οποία, όπως δήλωνε ανώτατη δικαστική πηγή, ανακαλύπτουν «σημεία και τέρατα» στη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ.

Πρώτα ευρήματα…….

Ήδη τα πρώτα ευρήματα, που σύντομα θα αποτελέσουν το υλικό δικογραφιών που θα σταλούν στον εισαγγελέα, αποδεικνύουν ότι η διαφθορά είναι σχεδόν καθολικό φαινόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μόνον σε ότι αφορά τη διαχείριση των δαπανών, αυτών δηλαδή που ξοδεύουν οι δήμοι, αλλά και των εσόδων τους.

Στο πεδίο των εσόδων διαπιστώνεται από τους πρώτους ελέγχους ότι οι πολλοί δεν εισπράττουν, όπως οφείλουν, τέλη από την αξιοποίηση ή την ενοικίαση δημοτικών χώρων σε καταστήματα εστίασης (τραπεζοκαθίσματα), από την αξιοποίηση παραλιών, όπως επίσης τέλη που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις λατομείων ή τα ειδικά τέλη από τα νεκροταφεία.

Εντοπίστηκαν ακόμη και δήμοι που δεν εισπράττουν το λεγόμενο ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), καθώς για πολλές ιδιοκτησίες δεν διαθέτουν πλήρη εικόνα! Στο πλαίσιο των ελέγχων του ανωτάτου δικαστηρίου, εντοπίστηκαν επίσης δεκάδες περιπτώσεις δήμων που δεν αξιοποιούν σημαντικά ακίνητα που διαθέτουν, τα οποία αφήνουν να ρημάζουν και πολλά να βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο εγκατάλειψης.

Κι ενώ οι έρευνες του Ελεγκτικού Συνεδρίου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, πολλοί δημοτικοί άρχοντες του Λεκανοπεδίου ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικής φύσεως με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Δέκα βαριές δικογραφίες έχουν σχηματιστεί και είναι πλέον σε στάδιο ανάκρισης στην Αθήνα και μάλιστα για τη διερεύνησή τους ακολουθείται η ειδική διαδικασία του νόμου 4022 του 2011 που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου και προβλέπει ταχύτατους ρυθμούς έρευνας από ειδικούς ανακριτές.

Για την έρευνα των οικονομικών σκανδάλων στους ΟΤΑ μόνον για την Αττική, έχει οριστεί ειδικός ανακριτής διαφθοράς, ο κ. Δημήτριος Λευκός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες χειρίζεται υποθέσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ για παράνομες προσλήψεις, δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν παράγει κανένα έργο και έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατ. ευρώ, αναθέσεις με παράνομο τρόπο έργων που εκτελούν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύντομα αναμένεται να κληθούν οι υπόλογοι δημοτικοί άρχοντες σε απολογίες.

Πολλοί δημοτικοί άρχοντες ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Δέκα «βαριές» δικογραφίες έχουν σχηματιστεί και είναι πλέον σε στάδιο ανάκρισης στην Αθήνα από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς κ. Λευκό!

Αλλαγή χειρισμών……

Οι δικαστικές αρχές αντιμετωπίζουν πλέον στην πράξη καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν, όταν ήταν γενικευμένος ο κανόνας της ατιμωρησίας.

Η καταδίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης που προβλέπει ο νόμος για την υπεξαίρεση χρημάτων του Δημοσίου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για το πώς η Δικαιοσύνη χειρίζεται σήμερα τις υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, αποδέκτες και αυτοί του αιτήματος της κοινωνίας για παραδειγματική τιμωρία, όπου υπάρχουν αποδείξεις για κατάχρηση και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, εξαντλούν πλέον την αυστηρότητα του νόμου επιβάλλοντας τις βαρύτερες προβλεπόμενες ποινές και δεν είναι τυχαίο πως στον χώρο της Δικαιοσύνης η καταδίκη Παπαγεωργόπουλου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου