Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ποια είναι τα 335 «καυτά» ονόματα στη νέα «λίστα Νικολούδη»;;

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ονόματα υπεράνω υποψίας περιλαμβάνονται στη γνωστή πλέον και ως «λίστα Νικολούδη» και αφορά 335 περιπτώσεις που ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες έδειξε μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή.


Τα στοιχεία προέκυψαν έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τα οποία ήδη ο επικεφαλής της Αρχής και Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης έχει προωθήσει τον σχετικό κατάλογο στις Αρχές.

Ποιοι είναι στη λίστα......  

Τον κατάλογο αποκάλυψε η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και αποτυπώνει τον χάρτη της διαφθοράς στην Ελλάδα καθώς περιλαμβάνονται 335 πρόσωπα που είναι:

- Γενικοί και ειδικοί γραμματείς
- Δημοτικές αρχές
- Εισηγητές επενδυτικών σχεδίων
- Επιβλέποντες μηχανικοί
- Μέλη Αρχών και Επιτροπών
- Περιφερειάρχες
- Ιατροί διευθυντές ΕΣΥ
- Δημοσιογράφοι
- Πρόεδροι και στελέχη ΝΠΔΔ / ΝΠΙΔ
- Σωφρονιστικοί υπάλληλοι
- Μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ κλπ.

Υπάρχουν συγκεκριμένα καυτά ονόματα.....


Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα που καίνε και πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας:

- Δημοσιογράφος, συνεργάτης του πρακτορείου Reuters που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη διαφάνεια!
- Επικεφαλής ασφαλιστικού οργανισμού
- Δημοσιογράφος της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης με έντονα αριστερό προφίλ
- Διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την αντιμνημονιακή σημαία
- Δύο αθλητικοί δημοσιογράφοι
- Δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού
- Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ της βόρειας Ελλάδας και ένας πρόεδρος σε ΠΑΕ της νότιας Ελλάδας
- Προβεβελημένος εφοπλιστής που έχει σχέση και με τον τραπεζικό τομέα

Για τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην Έκθεση θα πρέπει τώρα να υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι περιλαμβάνονται στη «λίστα Νικολούδη» θα κληθούν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την περιουσιακή τους κατάσταση, θα ελεγχθούν οι μισθολογικές τους καταστάσεις, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα, καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών τους προσώπων.

Εικόνα παραλυτικής αδράνειας για το κυνήγι μαύρου χρήματος......

Εικόνα πλήρους αδυναμίας και παραλυτικής αδράνειας των αρμόδιων αρχών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, περιέγραψε χθες ο πρόεδρος της Αρχής για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος κ. Νικολούδης, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του έτους 2012.

Με τη γνώση μάλιστα του ανθρώπου που όπως είπε «είδε από μέσα τα πράγματα και έπεσε από τα σύννεφα», εξέφρασε πολλές φορές την απογοήτευσή του για τον τρόπο λειτουργίας των μηχανισμών και ζήτησε «θεαματικές αλλαγές» ώστε να λειτουργήσει το σύστημα. 

Από τα 11 δις ευρώ της φοροδιαφυγής δεσμεύτηκαν μόνο 97 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία που φανερώνουν την ανικανότητα των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.

ΣΔΟΕ και εφορίες δεν κάνουν τίποτα......

«Έχουμε ένα μηχανισμό που το μεν το ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει».

Αν και ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση πως τιμά την δουλειά που γίνεται στο ΣΔΟΕ («είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός» είπε) όπως και των υπόλοιπων μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής εξήγησε ότι οι στρεβλώσεις οφείλονται στο γεγονός ότι «άλλος έχει το πεπόνι και άλλος το μαχαίρι».

Ανέφερε για παράδειγμα, ότι μη διαθέτοντας ελεγκτικό μηχανισμό φυσικών προσώπων, οι εφορίες, δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν πληροφορίες για 497 υποθέσεις και να βεβαιώσουν φοροδιαφυγή.

Ο Νικολούδης στη Βουλή.......

Οι βουλευτές έμειναν άφωνοι όταν τον άκουσαν να λέει αφοπλιστικά «τους στείλαμε στοιχεία για φορολογούμενους με 450.000 ευρώ καταθέσεις που δήλωναν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ και μας ρώτησαν «τι να την κάνουμε εμείς αυτή την πληροφορία;». Τους δίναμε κουταλιά έτοιμη στο στόμα και δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευτούν.

Αναφορικά με τις υποθέσεις δωροληψίας πρόσθεσε πως είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να επιβεβαιωθούν αδικήματα και επικαλούμενος το παράδειγμα δωροδοκίας ορθοπεδικών ιατρών από πολυεθνική εταιρία, αναγνώρισε ευθέως «μείναμε με το αίσθημα της απογοήτευσης».

Συμπλήρωσε επίσης, ότι στα περίπου 30.000 «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει οι υπόχρεοι έχουν εντοπιστεί 337 «προβληματικά» μεταξύ των οποίων δηλώσεις 8 γενικών γραμματέων, 46 μηχανικών, 26 δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών, τα ονόματα των οποίων ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς ζήτησε να παραδοθούν στην Επιτροπή.

Ο σκύλος που κυνηγάει την ουρά του......

Σχετικώς με το θέμα ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών είπε πως η προσπάθεια αυτή πολλές φορές μοιάζει «με την προσπάθεια του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του», ενώ σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Αρχής τις χαρακτήρισε «ικανοποιητικές», λέγοντας ότι από το 1997 έως το 2011 έχουν δεσμευτεί 217 εκατ. ευρώ, το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατ. ευρώ και το 2012 238 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν 130 εκ. ευρώ από φοροδιαφυγή και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα ποσά κατανέμονται ως εξής:

- Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ
- Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ
- Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ
- Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ
- Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ
- Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση άνω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ


Και αυτή τη φορά πάντως, ο κ. Νικολούδης, επανέλαβε τα παράπονά του ότι δεν εισακούονται οι εκκλήσεις του για αύξηση προσωπικού, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι δεν του έχει δοθεί σε καμία μορφή αυτό που αναφέρεται ως «λίστα Λαγκάρντ».

Αντίθετα, έχει την λίστα των περίπου 54.000 που έβγαλαν εν μέσω κρίσης χρήματα στο εξωτερικό και αυτή την περίοδο διασταυρώνονται στοιχεία.

Αίσθηση προκάλεσαν και όσα ανέφερε ο κ. Νικολούδης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να στελεχώσει την Αρχή σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχω όλα τα απέξω με τρομοκρατίες, εκβιαστές και εγκληματίες αλλά ο εφιάλτης μου είναι τα προβλήματα που μου βάζουν κάθε φορά που θέλω να αποσπάσω ένα υπάλληλο στην υπηρεσία μου. Ο καθένας έχει ένα φέουδο και δεν θέλει να του πάρουν τους υπαλλήλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου