Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Λογοτεχνικ​ά Βραβεία Νίκος Θέμελης!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Απονεμήθηκαν χθες στην Χώρα της Άνδρου  τα λογοτεχνικά βραβεία «Ν. Θέμελης» τα οποία  θεσμοθετήθηκαν από τον Δήμο.  Η απονομή των βραβείων  συνοδεύτηκε με συναυλία του Νότη Μαυρουδή.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας της Θεοσκέπαστης  με την παρουσία πολλών εκατοντάδων κατοίκων και  επισκεπτών του νησιού.  Έντονη ήταν η παρουσία των μαθητών που παρέστησαν για να τιμήσουν τους συμμαθητές τους.

Ο Δήμαρχος της Άνδρου κ. Γιάννης Γλυνός στην προσφώνηση του επεσήμανε ότι «Ο Νίκος Θέμελης το 2010 στο έβδομο μυθιστόρημα του, την «Συμφωνία των ονείρων» σημείωνε ότι «στη μεταπολεμική Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα στην απόδοση δικαιοσύνης».

Επίκαιρες σκέψεις, ιδιαίτερα σήμερα που όλοι ψάχνουμε την αλήθεια μέσα από αντιφάσεις στην πολιτική και οικονομική μας ζωή. Τι πιο επίκαιρο σήμερα που όλοι πράττουν στο όνομα της αλήθειας. Τι πιο σαφής αίσθηση από την κοινή αντίληψη για έλλειψη δικαιοσύνης».

Το 1ο βραβείο Ν. Θέμελης απονεμήθηκε στην κ. Δεληγιώργη Αλεξάνδρα για το έργο της «Τρυφερός Σύντροφος» που αναφέρεται στον πρωτοπόρο Έλληνα Κοινωνιολόγο Γιώργο Σκληρό.


Το βραβείο απένειμε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος επεσήμανε αναφερόμενος στο Νίκο Θέμελη: «Η Άνδρος ήταν για το Νίκο ότι ήταν τα μυθιστορήματα του. Ένας τόπος που αντιπροσώπευε την απελευθέρωση από την καθημερινότητα, την δημιουργική περιδιάβαση της φαντασίας στο παρελθόν, στην ιστορία. Τη δυνατότητα να συλλάβει ένα αφήγημα πέρα από τα ασφυκτικά όρια της πραγματικότητας. Ακόμα ήταν η ανάσα της απόστασης από την ρουτίνα, της πολλές φορές αντιπαθητικής πολιτικής ζωής στην οποία συμμετείχε. Ας τον σκεφτούμε έτσι, ως δημιουργό ο οποίος ανέτρεχε στο παρελθόν για να μιλήσει συναρπαστικά για το μέλλον». 

Συναυλία του Νότη Μαυρουδή.

Στην ίδια εκδήλωση,  απονεμήθηκαν και τα βραβεία του    μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού που θεσμοθετήθηκε από το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και  Αθλητισμού Δήμου Άνδρου.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη με την συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Άνδρου και αφορούσε και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.  

Τα βραβεία έλαβαν:

Για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
-Αδαμαντία Σαρρή από το 10/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας με το έργο «Θάλασσα»                          
-Αγγελική και Ιωάννα Στρατή από το 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου με το έργο «Πόσο μου μοιάζεις θάλασσα»
-Μαρία Κάϊο από το 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου με το έργο «Ο Τζακ και οι θαλάσσιοι κύκνοι»
-Αργυρώ Παπαθεοχάρη από το 10/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας με το έργο «Η πέρλα της μελωδίας»    

Για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια):
-Λασκαρώ Χαλά από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου με το έργο «Το όνειρο ενός γίγαντα»
-Πιπέρα Φραγκούλα από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου με το έργο «Σώστε τη θάλασσα»

Για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Λύκεια - ΕΠΑΛ):
-Μαρινέλλα Φερζάϊ από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο «Οι τρικυμίες της ζωής»
-Αλεξάνδρα Σαντούκα - Μπασάκου από το Γενικό Λύκειο Γαυρίου με το έργο «Ο αφανής ναύτης και το ταξίδι της ζωής του»
-Αυγουστίνα Ζαϊμη από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο «Η νύχτα»
-Ελένη - Μιχαέλα Μπενέκα από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο «Αltum»

Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τους: Άννυ Ποδηματά αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκο Συρμαλένιο    βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Σκιαδαρέση συγγραφέα, Στυλιανός Νεγρεπόντης, Ευάγγελος Μαγείρου, Δημήτρης Κυρτάτας καθηγητές Πανεπιστημίου, Γιάννη Μπασκόζο δημοσιογράφο, πατέρα Ιωάννη Στάμο, και Νίκο Θρασυβούλου αναπληρωτή διευθυντή ΒΗΜΑ FM.                                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου