Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Το «Cirque du Soleil» μας… φωτίζει!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η παράσταση «Alegrίa», του θρυλικού «Cirque du Soleil», που κόβει την ανάσα σε εκατομμύρια θεατές στον κόσμο,  έρχεται στην Αθήνα από 3 έως 13 Σεπτεμβρίου 2012.


Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και έντονης ύφεσης. Μπορεί η αγορά να βαριανασαίνει, μηδέ εξαιρούμενης αυτής των θεαμάτων και της διασκέδασης. Μπορεί τα χρήματα να μην περισσεύουν πλέον, ο φόβος και η ανασφάλεια να καθηλώνουν τον κόσμο στην απομόνωση του καναπέ και στην κοινωνική εσωστρέφεια. Αποδεικνύεται όμως, πως παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που ο άνθρωπος, ο πολίτης, ο θεατής, κάνει την προσωπική του υπέρβαση, βάζοντας πάνω απ’ όλα την πνευματική του τροφή, την ανάγκη για χαρά και διασκέδαση, για ένα ζωογόνο δηλαδή διάλειμμα.

Όταν μάλιστα αυτή η συμπεριφορά αποκτά μαζικά χαρακτηριστικά, τότε έχουμε το φαινόμενο που παρουσιάσθηκε με την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων του «Cirque du Soleil» για τη θρυλική του παράσταση «Alegría».

Οι εκπληκτικοί καλλιτέχνες του «Cirque du Soleil» έχουν εισπράξει διθυραμβικές κριτικές ανά την υφήλιο και δεν ξεχνάμε βέβαια και την πρόσφατη εμφάνισή τους στην Τελετή Απονομής των Όσκαρ, αλλά και στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, όπου το «Cirque du Soleil» έκλεψε κυριολεκτικά και για άλλη μια φορά, την παράσταση, μεταλλάσσοντας όλους τους παρευρισκόμενους super stars, σε απλούς, γοητευμένους, πιστούς οπαδούς του!

Οι αριθμοί του «Cirque du Soleil»
           
Οι…αριθμοί της «Alegría» είναι φανταστικοί!! Τι να πρωτοπούμε: για τις 22 νταλίκες που μεταφέρουν το 70 τόνων μεγαλειώδες σκηνικό με το γιγάντιο θόλο, τις περίτεχνες κολώνες και τα κιγκλιδώματα;   τα σπέσιαλ εφέ και τους εκπληκτικούς φωτισμούς; τα 600 περίτεχνα κυρίως κεντημένα με πούλιες, φτερά, πετράδια, δαντέλες κοστούμια που φτιάχνονται σε ειδικά εργαστήρια στο Μόντρεαλ από 300 εργάτες (μόνο οι φορεσιές των «γέρικων πουλιών» απαιτούν 200 ώρες εργασίας για μια στολή); τους 320 τεχνικούς; τη live μουσική; τους 56 καλλιτέχνες; (ακροβάτες, ηθοποιούς, κλόουν, χορευτές, τραγουδιστές); τα 150 εκατομμύρια θεατών σε 300 πόλεις, που έχουν απολαύσει αυτό το μοναδικό στα χρονικά απίστευτο υπερθέαμα , που έχει κατακτήσει τα κορυφαία διεθνή βραβεία; 

 

Όταν περιοδεύει το «Cirque du Soleil» παίρνει μαζί πλυντήρια, στεγνωτήρια, μοδίστρες κι ένα τεράστιο επιτελείο βοηθών.

To 1984 εργάζονταν 73 άνθρωποι εκεί, σήμερα   5.000 σε όλο τον κόσμο, 1.300 εκ των οποίων είναι καλλιτέχνες. Στα κεντρικά γραφεία του Μόντρεαλ μόνο εργάζονται 2.000 υπάλληλοι. Το «Cirque du Soleil»  δεν έχει λάβει καμία επιχορήγηση ιδιωτική ή κρατική από το 1992.
 
Οι δημιουργοί -  η αρχή

Καθοδηγητής και ιδρυτής του «Cirque du Soleil» είναι ο Guy Laliberte, διευθυντής ο Franco Dragone, διευθυντής δημιουργικού ο Gilles-Ste-Croix, ενδυματολόγος η Dominique Lemieux, σκηνογράφος ο Michel Crete, χορογράφος η Debra Brown, συνθέτης ο Rene Dupere και υπεύθυνος φωτισμού ο Luc Lafortune.  

Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή πόλη κοντά στο Κεμπέκ του Καναδά το Μπε-Σεν- Πωλ. Εκεί στις αρχές του ‘80 μια ομάδα θεάτρου που είχε δημιουργήσει ο Gilles Ste-Croix, τριγυρνούσε στους δρόμους πάνω σε ξυλοπόδαρα, κάνοντας ταχυδακτυλουργίες, χορεύοντας, καταπίνοντας φωτιές, και παίζοντας μουσική. Ήσαν γνωστοί ως «Les Echassiers de Baie - Saint - Paul» (Οι Ξυλοπόδαροι του Μπε - Σεν - Πωλ).

Oι νεαροί καλλιτέχνες κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους και τον Guy Laliberte, που ίδρυσε το Cirque du Soleil. O θίασος στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Club des talon hauts» και μετά ήρθε το τρελό τους όνειρο να φτιάξουν ένα τσίρκο στο Κεμπέκ και να περιοδεύουν σ όλο τον κόσμο. Το 1984 τους δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία στην γιορτή για την επέτειο της ανακάλυψης του Καναδά από τον Jacques Cartier, όταν ο Laliberte  πρότεινε στους διοργανωτές  να παρουσιάσει  το θέαμα που είχε ονομάσει «Cirque du Soleil» . Από τότε το «Τσίρκο του ήλιου» δεν σταμάτησε να παίζει έως σήμερα.

Θέαμα και φιλανθρωπία

Η επιτυχία του έγκειται βέβαια και στο γεγονός ότι το «Τσίρκο του Ήλιου» αγγίζει ευαίσθητες χορδές με τη δράση του σε σημαντικά και οικουμενικά ζητήματα όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη ή το περιβάλλον, αφού στηρίζει χρηματοδοτώντας το Παγκόσμιο Ταμείο κατά της Φτώχειας και την Οργάνωση για την προστασία των Υδάτινων Πόρων.

Αλλά πιθανόν και στο ότι  το θέμα της ίδιας της «Alegría», μεταφέρει στη σκηνή ένα μήνυμα ζωής, χαράς και ελπίδας, που μέσα απ’ τη μάχη και την τελική επικράτηση του ανανεωτικού, του επαναστατικού, του φρέσκου, απέναντι στο κατεστημένο και το παλιό, εξυμνείται η αστείρευτη δύναμη της νιότης και της αλλαγής!

Ίσως και γιατί η Ισπανική αυτή λέξη σημαίνει ψυχική αγαλλίαση, ανάταση, ευχαρίστηση και ευδαιμονία, ενώ οι Ισπανοί  χρησιμοποιούν τη λέξη σε καιρούς πόνου, κρίσης και θλίψης, ακριβώς για να ξορκίσουν το κακό. Ευχόμαστε  να ξορκίσει και τη δική μας κρίση και θλίψη!

Σημαντικό επίσης είναι ότι το «Cirque du Solei»  κατανοώντας την κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνεργασία πάντα με τους χορηγούς, OTE και Coca Cola , επιδότησε σχεδόν την παράσταση - ειδικά για τη χώρα μας-, ορίζοντας για τα εισιτήρια τις φθηνότερες συγκριτικά τιμές διεθνώς, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα απόλυτα τις εκπτώσεις για τις ειδικές κατηγορίες (παιδικά, φοιτητικά, μαθητικά, ομαδικά) για όλες τις ημέρες, σε όλες τις ζώνες, σε απεριόριστο αριθμό.

H «Alegría» αποτελεί το απόλυτο, πολυσυλλεκτικό, οικογενειακό θέαμα, αφού απευθύνεται και συνομιλεί ισότιμα με το σύνολο της κοινωνίας.

Το γιγαντιαίο, λαμπρό, φαντασμαγορικό πολυθέαμα,  στην τρομακτικά επιτυχημένη πορεία του στους δρόμους της δόξας και της καταξίωσης, δεν απώλεσε την «ψυχή» του, φυλάσσοντας και διατηρώντας μέσα του άσβεστη τη σπίθα της αυθεντικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ενσωματώνοντας και προβάλλοντας δηλαδή, το αιώνιο ζητούμενο -  αλλά και το αυτονόητο - της αληθινής τέχνης: τη συνύπαρξη της υψηλής αισθητικής και της αναμφισβήτητης ποιότητας, με την κατανοητή, λαϊκή, μαζική - διασκέδαση και την υπέρτατη ανθρώπινη απόλαυση.

Η «Alegrίa» είναι ο αριστοτεχνικός συνδυασμός της μαγείας του τσίρκου με την ποίηση του θεάτρου, το συναπάντημα της παντομίμας, της υποκριτικής, του χορού, της μουσικής, των εικαστικών, της τέχνης των κλόουν, των ακροβατικών, της γυμναστικής. Είναι  ένα σύγχρονο θαύμα, που φέρνει το φεγγάρι και τα’ αστέρια πιο κοντά στη Γη! Μα πάνω απ’ όλα είναι μία μοναδική βιωματική εμπειρία που χαράζεται ανεξίτηλα στη μνήμη των τυχερών θεατών κάθε ηλικίας, κλέβοντας την καρδιά τους για πάντα.

Τη μεγάλη ζήτηση εισιτηρίων, φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν οι διοργανωτές, με 3 έκτακτες παραστάσεις, στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012.

Οι θεατές  μπορούν να επιλέξουν τα εισιτήρια που επιθυμούν σε κάθε ζώνη τιμής, για συνολικά 12 ημέρες, κατά το διάστημα από 3 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2012.
Διοργάνωση - Παραγωγή: ΛΑΒΡΥΣ.

Προπώληση εισιτηρίων, στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε όλη την Ελλάδα. Online αγορές, στην ιστοσελίδα: http://www.lavris.gr/.

Τιμές εισιτηρίων 35€ - 45€ - 55€ - 65€ και η VIP ζώνη 75€. Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων.

Πληροφορίες για την προπώληση : 210. 9.888.88.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου