Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ποια Κανονιστική; Εφαρμογή των νόμων ζητούν οι κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση πρώτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/07/2012 ήρθε η «λήψη απόφασης επί της υπ΄ αριθμ. 56/2012 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με θέμα: «Έκδοση κανονιστικής απόφασης για τον προσδιορισμό ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του Δήμου Κηφισιάς».

Ο πρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής και δήμαρχος Κηφισιάς κ. Χιωτάκης Ν. διάβασε την τελική απόφαση δηλαδή την 56/2012-3/7/2012, η οποία διέφερε αρκετά από αυτή που είχε διανεμηθεί, σαν κείμενο εργασίας, βλέπε εδώ.... , με ημερομηνία 28/6/2012 στην Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 03/07/2012.....και η οποία είχε εγκριθεί με τις ακόλουθες δύο προσθήκες:
1. Η πρόταση της κ. Κοσμά Χ. περί επικαιροποίησης των διαταγμάτων να συμπεριληφθεί στο πρώτο μέρος που περιγράφεται το πλαίσιο.
2Για την οχλούσα χρήση να οριστεί ώρα κοινής ησυχίας η 1η μεταμεσονύκτια για όλες τις μέρες και για όλο το χρόνο.
Και με μια  εξουσιοδότηση του σώματος προς τον πρόεδρο κ. Χιωτάκη Ν. να διερευνήσει με την νομική υπηρεσία του Δήμου τι θεωρείται «κορεσμένη περιοχή» και γενικότερα να τη «χτενίσει».

Συμφώνησαν όλοι εκτός από τον κ. Τσιλικγήρη Τ, ο οποίος επιφυλάχτηκε και κατέθεσε ότι θα την καταψηφίσει όταν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. 
Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου έκανε αρκετές προσθετικές παρεμβάσεις επί του κειμένου:
Στο εισαγωγικό κομμάτι «Είναι λοιπόν άμεση.....με τις αρχές της πολεοδομίας.»
Στο Άρθρο 3 α. Το Ν. 3852/2010 β. Το Ν. 3463/2006
Στο Άρθρο 4 Το Τοπικό Συμβούλιο αντί το Δημοτικό Συμβούλιο
Στο Άρθρο 5 Το Τοπικό Συμβούλιο αντί το Δημοτικό Συμβούλιο
Στο Άρθρο 9: ΚΥΡΩΣΕΙΣ
1. την Πυροσβεστική Υπηρεσία...από το νόμο έλεγχος των καταστημάτων αυτών.
3. και 4. ολόκληρα και 5δ Διαπιστώνεται.......παραβάσεων.
διέγραψε όμως από το….
Άρθρο 5: ΛΟΓΟΙ ΑΡΝΗΣΕΩΣ
τα σημεία δ)...αν το κατάστημα βρίσκεται πλησίον παρομοίων καταστημάτων και ως εκ τούτου  δημιουργούνται  προβλήματα  δημόσιας  τάξης  ή  ζημιώνεται  η αισθητική εμφάνιση της περιοχής, με αιτιολογημένη γνώμη του  Δ.Σ. 
και ε)...αν το κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50μ. κατευθείαν γραμμή  μετρούμενη   από   ναούς,   σχολεία,  κλινικές,  νοσοκομεία, ορφανοτροφεία.
Το σημείο ε)....ήταν και πρόταση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ άλλα ψηφίζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και άλλα το Δημοτικό Συμβούλιο;; 

Είναι απορίας άξιον ότι από τις 05/04/2012 ημερομηνία έναρξης της διαβούλευσης έως και στις 03/0/2012 δεν οριστικοποιήθηκε η εν λόγω κανονιστική και την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή τελειοποιείται από την νομική υπηρεσία του δήμου, έρχεται προς ψήφιση στις 11/07/2012 στο δημοτικό συμβούλιο και κανένας από τους μετέχοντες στην επιτροπή ποιότητας ζωής δεν λεει το παραμικρό!
Πικρόχολο το σχόλιο αλλά θα το κάνω. Ο κ. Χρυσοχοϊδης Ν. μάλλον είχε και συνεχίζει να έχει φανατικούς οπαδούς;
Μετά την ανάγνωση της κανονιστικής  πράξης το λόγο πήραν κάτοικοι και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά κατοίκου της οδού Δροσίνη,  η οποία είπε ότι αποχώρησε από το σπίτι της γιατί δεν μπορεί να υποφέρει άλλο το θόρυβο από τα νόμιμα πλέον καταστήματα της περιοχής. Γνωρίζει οικογένειες που έχουν νοικιάσει τροχόσπιτο και τους καλοκαιρινούς μήνες πηγαίνουν εκεί, ώστε να μπορέσουν να κλείσουν λίγο το μάτι τους, χωρίς θόρυβο.
Άλλος κάτοικος ανέφερε, ότι για να βάλει το αυτοκίνητό του στο γκαράζ, πρέπει πρώτα να μαζέψει τα μπουκάλια από την είσοδο, έ και καμιά φορά τον φιλοδωρούν και με καμία κλωτσιά στα πλαϊνά του αυτοκινήτου του.
Ειδικότερα ο πρώην εισαγγελέας κ. Φάκος Α. σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε τα ακόλουθα: «Δεν μπορεί η όποια εμπορική αξία να υπερισχύει και να καταργεί οποιαδήποτε άλλη αξία ζωής».
Σε αντίθεση με τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αυτού του είδος μέχρι τις 01.00 πρωινής,  ήρθε η δήλωση των ιδιοκτητών, με επιστολή  που διάβασε ο κ. Δήμαρχος, ότι «κατανοούν τις αντιδράσεις των κατοίκων ωστόσο είναι πρόθυμοι για πλήρη και αγαστή συνεργασία με τον δήμο προτείνοντας μάλιστα και λύσεις όπως δημιουργία προθαλάμων και  κλείσιμο πορτοπαραθύρων για παραγωγή όσο το δυνατόν μικρότερης όχλησης στους γείτονες και στην πόλη εν γένει».
Ποιες ώρες εννοούν άραγε, οι συμπαθείς κατά τα άλλα καταστηματάρχες, από τις 10μμ.έως και τη λήξη της μουσικής στις 01 το πρωί;  ή από εκεί και πέρα;;
Για «ισορροπίες» μίλησε ο κ. Δήμαρχος «στο μέτρο του δυνατού, μεταξύ δύο συνταγματικά κατοχυρωμένων αγαθών, δηλαδή του δικαιώματος των κατοίκων της πόλης μας να προστατευθεί η ποιότητα της ζωής τους και του δικαιώματος του επιχειρείν, εν μέσω μάλιστα σφοδρής οικονομικής κρίσης».
«Δεν πάσχουμε από νόμους αλλά από την πρακτική εφαρμογή τους…» τόνισε ο κ. Βάρσος Β. «μένει να δούμε την εφαρμογή της».
«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε την κανονιστική πράξη η κ. Συνοδινού Α. της παράταξης «Πόλη Φως»  ωστόσο για την εφαρμογή της πρέπει να υπάρξει συντονισμός των αρμοδίων μηχανισμών του δήμου παρατήρησε.
Ο κ. Κανακάκης Π. εξέφρασε την αμφιβολία του για την ισχύ της νέας κανονιστικής πράξης και ανέφερε πληθώρα πολεοδομικών παραβάσεων σε διάφορα σημεία του δήμου.
Η κ. Κοσμά Χ. είπε πως «υπάρχουν αρκετά θολά  και ασαφή σημεία της νέας κανονιστικής πράξης η οποία ουσιαστικά ενώ θα μπορούσε με καθαρό και διάφανο τρόπο να ξεκαθαρίσει τους κανόνες του παιχνιδιού ωστόσο δεν το κάνει  συνεχίζοντας την ίδια πελατειακή αντίληψη, γι΄ αυτό και τη καταψηφίζω».
Αναρωτιέμαι κ. Κοσμά, αφού είστε μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής γιατί δεν εισηγηθήκατε μέτρα, τα οποία να ξεκαθαρίσουν το παιχνίδι και να θέσουν  τέλος στην «πελατειακή αυτή σχέση»;
Δεύτερο ερώτημα που τίθεται, είναι ότι τα «περί πελατειακής σχέσης» τα ισχυρίστηκε η κ. Κοσμά Χ. και στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής στις 03/07/2012 κανένας δημοτικός σύμβουλος παλιός ή νέος δεν αντέδρασε, γιατί άραγε; Δεν υπονοώ τίποτα απλώς αναρωτιέμαι!!
Εδώ θα θυμίσω και την αναφορά του κ. Βάρσου Β. στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής στις 03.07.2012 «Βρεθήκαμε για συναισθηματικούς λόγους να έχουμε καταστήματα σε ορόφους και να κατεβάζουν τραπεζοκαρέκλες κάτω. Στην Κασαβέτη για συναισθηματικούς λόγους κλείσε το ένα, άνοιξε το άλλο». Τι εννοείτε κ. Βάρσο με «συναισθηματικούς λόγους»;
Και τέλος  καταγγείλετε εγγράφως κ. Κανακάκη τις πολεοδομικές παραβάσεις, όπως πολύ σωστά σας πρότεινε ο κ. Δήμαρχος, διότι χωρίς καταγγελία και δικαστική απόφαση οι υπηρεσίες του δήμου ως γνωστό  δεν κινούνται!! Τι περιμένετε,  οι πολίτες να  βγάλουν το φίδι από την τρύπα;
Κυρίες, κύριοι της Αντιπολίτευσης κινηθείτε με ειλικρίνεια, κάντε ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπολίτευση με γνώμονα το καλό του ενιαίου δήμου Κηφισιάς πείτε αυτό που θέλετε να πείτε και μη μιλάτε με μισόλογα.
Και εσείς κυρίες και κύριοι τις διοίκησης του Δήμου μας ανασκουμπωθείτε και διοικήστε επιτέλους χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος! Μην κρύβεστε πίσω από τον «Καλλικράτη», δεν φταιει πάντα ο «Καλλικράτης», βούληση ζητούν οι δημότες!
Η κανονιστικής πράξη για τον προσδιορισμό ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του Δήμου Κηφισιάς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αφού κατά εκτός της κ. Κοσμά Χ. ψήφισαν οι κ.κ. Τσούλος Γ., Μούρκος Σ., Κουνέλας, Σούρπης, Ανδρεαδάκης, Καραγιαννάκης και Σφαντός Ν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου