Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εκλογικός Νόμος: Πως μετράει Λευκό - Άκυρο - Αποχή; Πως μετράει η αδιάφορη ψήφος;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Αγανακτισμένος; Αδιάφορος; Λευκή ή άκυρη ψήφος; Αποχή; Ε, λοιπόν όλα αυτά ευνοούν ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που θέλουν ή θα ήθελαν οι αγανακτισμένοι, οι απαγοητευμένοι ή οι αδιάφοροι.

Τι θα έκαναν οι παραπάνω πολίτες αν γνώριζαν ότι για να κατανεμηθούν οι βουλευτικές έδρες δεν λαμβάνονται υπόψη τα ψηφοδέλτια που είναι λευκά ή άκυρα και ακόμα δεν λαμβάνονται υπόψη ψηφοδέλτια που πήγαν σε κόμματα τα οποία έλαβαν κάτω του 3% ή ψηφοφόρων που απέχουν. 


Με τον εκλογικό νόμο 3231/2004, 3636/2008 και την απόφαση ΑΕΔ 12/2005 το αποτέλεσμα είναι ίδιο: είτε ρίξεις λευκό, είτε ρίξεις άκυρο, είτε δεν πας καθόλου, είτε αν ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%.

Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται αποκλειστικά και μόνο με βάση το άθροισμα των έγκυρων ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός. Το εκλογικό μέτρο ήτοι πόσες βουλευτικές έδρες αντιστοιχούν στο κάθε κόμμα που πέρασε το 3% βγαίνει από το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων σε σχέση μόνο με τον αριθμό των κομμάτων που πέρασαν το 3%. 

Παράδειγμα με 1000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους πολίτες:

1. αν ψηφίσουν οι 240 κόμμα που, με αυτές τις ψήφους, έρχεται πρώτο τότε η δύναμη του 1ου κόμματος στο σύνολο των εγγεγραμμένων είναι 24%.

2. αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 200 από τους 1000 (αποχή 20%) τότε το ποσοστό του 1ου  κόμματος ανεβαίνει αμέσως στο 30%!

3. αν υπάρχουν άκυρα 50 τότε το ποσοστό 1ου κόμματος ανεβαίνει στο 32%!

4. αν 60 ρίξουν λευκό, τότε το ποσοστό γίνεται 34,8%!

Εν τέλει το αρχικό ποσοστό του 1ου κόμματος, αφαιρώντας από τους 1000 εγγεγραμμένους 310 ψηφοφόρους που έριξαν λευκό ή άκυρο ή απείχαν, από 24% του εκλογικού σώματος εμφανίζεται με ποσοστό 10,8% ψηλότερο (34,8%)!

Είναι φανερός ο κλασσικός τρόπος του εκλογικού συστήματος για να εμφανίζονται ποσοστά δυσανάλογα με την πραγματική βούληση των ψηφοφόρων.

Η επόμενη αλχημεία είναι η κατανομή εδρών όχι με βάση τις «έγκυρες» ψήφους (σα να λέμε οι 690 του παραδείγματός μας) αλλά από το άθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% και υπό όρους, το 1ο κόμμα με αυτό το ποσοστό κάνει κυβέρνηση!

Αν δηλαδή, από τους 690 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι 100 συνολικά ψηφίσουν συνδυασμούς που δεν περνούν το όριο του 3% τότε αυτοί αφαιρούνται από τους 690 και οι υπόλοιποι 590 διαμορφώνουν το τελικό ποσοστό 40,67 % !

Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ένα τέτοιο ποσοστό δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα που ψηφίστηκε από τους 240 σε σύνολο …590 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ήτοι 101 έδρες.

Και επειδή το πρώτο κόμμα παίρνει και «δωράκι» 50 εδρών, τότε το 1ο κόμμα έχει τελικά 151 βουλευτές! Επομένως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ένα κόμμα με πραγματική δυναμική μόνο 24% παίρνει 151 έδρες ή ποσοστό 50%+!!
Εν κατακλείδι είναι απαραίτητο οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι η ψήφος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί τελείως διαφορετικά από την πραγματική τους θέληση.

Ίσως δηλαδή θα πρέπει  με υπευθυνότητα όλοι να ψηφίζουν με έγκυρα ψηφοδέλτια κόμματα ή υποψήφιους που γενικά έχουν δείξει υπεύθυνο παρελθόν ή παρόν, ειδάλλως παράπονα μετά την Κυριακή 6 Μαΐου 2012 θα καταγράφονται τουλάχιστον ως απαράδεκτα για μια ακόμη πιθανή 4ετία!  

3 σχόλια:

  1. pite mu sas parakalo,ti ginete se mia geniki apochi apo tis ekloges, efcharisto giasas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. jamannic, αν και οι γνώσεις μου στα Ελληνικά είναι απολύτως περιορισμένες στη γραφή με ελληνικούς χαρακτήρες, σε πληροφορώ ότι 100% αποχή από εκλογές δηλαδή να μην ψηφίσει ούτε ένας αποκλείεται κατ' αρχήν στην πράξη εφόσον κάποιοι σχηματισμοί κατεβαίνουν και κάποιοι ψηφίζουν έστω ελάχιστοι. Γίνεται συνεπώς κυβέρνηση με αυτούς τους ελάχιστους και νομικά αγνούνται όλοι οι υπόλοιποι. Ελπίζω να απάντησα στο ερώτημά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή έχουν τεθεί (προφορικά) κάποια ανάλογα ερωτηματικά ως προς την κατανόηση του παραδείγματος, διευκρινίζεται - τονίζεται ότι τα κλιμακωτά ποσοστά εξάγονται με βάση τους 1000 εγγεγραμένους ψηφοφόρους και πόσοι απομένουν κάθε φορά από εκείνους που δεν ψήφισαν κλπ. Στον αριθμό που μένει υπολογίζεται το ποσοστό των εγκύρων. Στο παράδειγμά μας πχ με αποχή 200 ατόμων έχουμε ψηφίσαντες 800 με 1ο κόμμα 240 άρα στους 100 ψηφίσαντες αντιστοιχούν 30 ή 30% ενώ αν είχαν ψηφίσει και οι 1000 θα είχαμε 24%. Το ίδιο ισχύει κλιμακωτά για όλα τα ποσοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή