Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Οι Έξυπνες Πόλεις βρήκαν το βιβλίο τους!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με επιτυχία στέφθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Μπρέγιαννη, «Έξυπνες Πόλεις» (εκδόσεις Ιβίσκος), η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου την Κυριακή, 1 Απριλίου 2012.


Εκλεκτοί καλεσμένοι, οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για το βιβλίο και το συγγραφέα του, ήταν ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Σταύρος Μπένος και ο καθηγητής Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ηλίας Μπεριάτος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Ντένια Σαρακίνη. 

Το βιβλίο του Αλ. Μπρέγιαννη πραγματεύεται τη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος και απευθύνεται, εκτός από τους ειδικούς, σε κάθε ενεργό πολίτη. Δικαιολογώντας, μάλιστα, την απόφασή του να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου, τόνισε ότι «σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται μια ενιαία στρατηγική που να αντιμετωπίζει συνολικά και συντονισμένα τα προβλήματα του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος».

Απαρίθμησε δε ενδεικτικά ορισμένα από τα παραδείγματα των «Έξυπνων Πόλεων» που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και ελληνικές πόλεις.

Ο Στ. Μπένος αναφέρθηκε διεξοδικά στις σχέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία, όπως και ο ίδιος τις βίωσε ως δήμαρχος Καλαμάτας, ενώ συμφώνησε με το συγγραφέα του βιβλίου ότι «οι μάχες για τα σοβαρότερα προβλήματα στις τοπικές και τις ευρύτερες κοινωνίες θα κερδηθούν ή θα χαθούν μέσα στις μικρές και μεγάλες πόλεις του κόσμου».

Ο Ηλ. Μπεριάτος, από την πλευρά του, τόνισε ότι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το βιβλίο, αλλά και την πρακτική εμπειρία, είναι ότι «όταν υπάρχει όραμα, σχέδιο και συλλογική δράση, σίγουρα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου