Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Που πήγαν τα λεφτά;;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η ερώτηση αυτή πλανιέται στην Ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα. Την έχουν υποβάλλει όλοι οι πολιτικοί αλλά και επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι και ο κάθε πολίτης. Αλλά κανείς μα κανείς......δεν απάντησε!


Που άραγε πήγαν τα λεφτά; Μήπως στις τσέπες κάποιων επιχειρηματιών, κάποιων πολιτικών ή κάποιων δημόσιων λειτουργών; Και που είναι τώρα τα λεφτά, αν πήγαν σε αυτές τις τσέπες; Σε κάποιες τράπεζες στην Ελβετία; και αν ναι, γιατί δεν εμφανίσθηκαν οι κάτοχοι τους στην τελευταία κατάσταση εκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes; Γιατί τα λεφτά είναι πολλά! Πάνω από 350 δις ελλείμματα τα τελευταία χρόνια!

Τα  λεφτά εξανεμίστηκαν.......

- στο έγκλημα του χρηματιστηρίου το καλοκαίρι του 1999 (το X.A. το μεγαλύτερο οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολεμικής Ελλάδας) : άγρια δηλαδή λεηλασία ενάμισι εκατομμυρίου ανύποπτων μικροεπενδυτών μετά από τις άμεσες και έμμεσες προτροπές υπουργών της Κυβέρνησης και βουλευτών των δύο κομμάτων εξουσίας! Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου 100 δις. ευρώ  άλλαξαν χέρια......μεγάλο μέρος από τα οποία έχασαν οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές!

- στη χειραγώγηση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου με τα δις. των ταμείων των ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κρατικών Αξιών) και των ασφαλιστικών ταμείων....οι διοικήσεις των οποίων αγόρασαν μετοχές 5,5 δις. και ομόλογα 3,5 δις.!

- στη διαφυγή περίπου 50 δις. σε επιδοτήσεις για εργοστάσια / επιχειρήσεις «φαντάσματα» στην Βόρεια Ελλάδα!....πολλά από αυτά υπάρχουν ακόμα ως γιαπιά!........από το 1ο και 2ο  πακέτο Ντελόρ (67 δις. και 176 δις.)

- στη κακοδιαχείριση - ελλείμματα των νοσοκομείων που φτάνουν τα 25 δις

- στη επιχορήγηση των Τραπεζών!....περίπου 3 δις / έτος ή 80 δις περίπου συνολικά μέχρι το 2009

- στις τσέπες των παραπάνω «κυρίων»

Τα λεφτά μοιράστηκαν......

- σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων που δεν χρειαζόταν  

- σε επιχορηγήσεις επιχειρήσεων και ενισχύσεις κοινωνικών ομάδων χωρίς ανταπόδοση

- σε κοινωνικές πολιτικές χωρίς αντίκρισμα και κρατικές δαπάνες χωρίς αποτέλεσμα

- σε «εργολαβικές αναθέσεις» για άχρηστα ή άσκοπα έργα του δημοσίου

- σε  προμήθειες  ( υπερτιμολογήσεις δις.! ) του δημοσίου

- σε τεράστιες σπατάλες και χρηματισμούς διαφόρων μεγάλων δημοσίων έργων όπως π.χ. οι  Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας 2004 κτλ.

Έτσι, τα λεφτά αυτά (1) αποτέλεσαν την αφορμή για σημαντικού μεγέθους αναδιανομή πλούτου στην κοινωνία και (2) έγιναν εισόδημα στους κακομαθημένους νέο-Έλληνες, που θέλουν να απολαμβάνουν πολλά, χωρίς πολύ κόπο!

>> Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο....

Υ.Γ. Τα στοιχεία σοκ για την κατάσταση που επικρατεί στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε έκθεση του Κέντρου Μελετών και Ερευνών του ΕΒΕΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Απρίλιο 2010!....πατήστε εδώ... 

1 σχόλιο:

  1. Το άρθρο σας έντονα αντιφάσκει ως προς το συμπέρασμα. Παρακαλώ δείτε και συγκρίνετε:
    Το μόνο κλάδο που πήρε από το Δημόσιο Χρήμα που έρεε αναφέρετε πάλι τους Δημόσιους Υπαλλήλους!!!
    Υπάρχει η σαφής αοριστία των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις δηλαδή τις επιχορηγήσεις τις πήραν οι εργάτες που δεν δούλεψαν, αφού όπως λέτε υπήρχαν γιαπιά; άρα τα πήραν δήθεν επιχειρηματίες μαζί με τους ελεγκτές πολιτικά πρόσωπα.
    Υπάρχει η αοριστία των κρατικών δαπανών, υπερτιμολογήσεων, εργολαβικών αναθέσεων, χρηματοδότηση δημοσίων έργων, δλδ ποιοι συγκεκριμένα καρπώθηκαν ας πούμε το μέρος που αφορά το πέραν της τιμολόγησης. Ο εργάτης, ο Μισθωτός τα πήρε από την απλή τιμολόγηση. Το πέραν της τιμολόγησης μήπως το πήρε ο εργολάβος μαζί με το πολιτικό ή το διοικητικό πρόσωπο που δέχθηκε την υπερ-τιμολόγηση;
    Στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ποιοι πήραν το χρήμα αν όχι οι επιχειρηματίες;
    Στην αφαίμαξη των ταμείων των μισθωτών, ποιος διαχειρίστηκε τα χρήματα αν όχι τα πολιτικά και μόνο πρόσωπα μαζί με τους επιχειρηματίες;
    Για το τέλος, οι τράπεζες αόριστα τα πήραν ή οι τραπεζίτες (βλ Κοσκωτάς)
    Νομίζω ότι άν βγάζατε και το ποσοστό στο οποίο ο κάθε ένας συμμετείχε στην ευθύνη θα ήσασταν περισσότερο αντικειμενικός. Από το άρθρο σας δεν βγαίνει το συμπέρασμά σας ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι πολίτες είμαστε στον ίδιο βαθμό υπεύθυνοι. Αβίαστα βγαίνει ότι οι ελάχιστοι δήθεν επιχειρηματίες μαζί με πολιτικά πρόσωπα έκαναν πραγματικό πάρτι με θαλαμηγούς, σπίτια εκατομμυρίων € και φλέγουσες υπάρξεις και όχι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι πολλοί απλοί πολίτες - απλοί επιχειρηματίες με Ηyundai, προφιτερολ και 150; μ2 σπίτι...
    Δεν είδα πουθενα να θίγονται πολιτικά πρόσωπα - διαχειριστές δημόσιας περιουσίας και να μνημονευεται έστω η λέξη του δήθεν επιχειρηματία. Τα αποκρύπτετε με πολύ τέχνη.
    Το άρθρο σας λοιπόν θεωρώ ότι έχει, αν και με απόκρυψη, σωστή ανάλυση με εξαιρετικά αντιφατικό συμπέρασμα. Θα επανορθώσετε άραγε το συμπέρασμά σας σύμφωνα με το σκίτσο της ανάρτησης; Ελπίζω και εύχομαι ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή