Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Oι Αντιδήμαρχοί μας!...Μέρος 1ο...

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Στις 12 Ιανουαρίου 2011 διορίστηκαν οι 6 νέοι αντιδήμαρχοι της Κηφισιάς με θητεία 2,5 χρόνων, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Οι ευθύνες που αναλαμβάνουν πολλές και δύσκολες. Θα ανταποκριθούν;; Θα κερδίσουν το στοίχημα και φυσικά μαζί τους και εμείς οι πολίτες;;

Ας δούμε όμως αλφαβητικά, τον καθένα ξεχωριστά και αν ο Δήμαρχος διάλεξε τον καταλληλότερο για την κάθε θέση.

Η κ. Νίνα Βλάχου έχει την ευθύνη της Δημοτικής Διακυβέρνησης, την εξυπηρέτηση των πολιτών, τις διοικητικές Υπηρεσίες, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, τους αλλοδαπούς, τα θέματα διαφάνειας και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η κα Βλάχου είναι εμπειρότατη δημοσιογράφος, αρκετά χρόνια δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς και έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης στα δρώμενα της Κηφισιάς.

Παρά τα ανωτέρω αρκετές από τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει είναι πρωτόγνωρες. Δημοτική Διακυβέρνηση, θέματα διαφάνειας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση!

Σαν απλός πολίτης καταλαβαίνω για κάθε έργο που θα γίνεται στον Δήμο από τον οποιοδήποτε αρμόδιο, θα πρέπει να ενημερώνεται, να το αναρτά στο διαδίκτυο και να φροντίζει ο Δήμος να λειτουργεί με την γνωστή ρήση για την γυναίκα του Καίσαρα. Θα συνεργαστούν οι υπόλοιποι μαζί της ή ο καθένας θα θεωρεί ότι θα το κάνει μόνος του και θα δημιουργηθούν εντάσεις και προσωπικά «βιλαέτια»;

Έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας των διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, δηλαδή όλων των υπαλλήλων που εργάζονται και στα 3 τέως Δημαρχεία. Τους ξέρει; Θα κατανείμει  αρμοδιότητες; Θα μπορεί να ελέγχει ότι όλα λειτουργούν με τους ρυθμούς που απαιτεί ο Δήμαρχος και ο Καλλικράτης;

Τέλος έχει την επικοινωνία με τους πολίτες. Εδώ θα λέμε στο γνωστό «για όλα φταιει ο Δήμαρχος» ότι «για όλα φταιει η κ. Βλάχου. Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα προβληματάκια, με τις σφραγίδες του νέου Δήμου, με το που θα πάμε για κάποιο πιστοποιητικό κλπ.

Έχει λοιπόν 2,5 χρόνια να δείξει ότι όσα σπουδαία κατάφερε επαγγελματικά σαν δημοσιογράφος μπορεί να τα καταφέρει και στην Κηφισιά και να βγάλει ασπροπρόσωπο τον εαυτό της και τον κ. Χιωτάκη.

Ο κ. Ευστάθιος Κύρλος έχει την ευθύνη της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας με ότι αυτό σημαίνει. Ουσιαστικά «δημαρχεύει» στην αγαπημένη του Νέα Ερυθραία.


Ο κ. Κύρλος, είναι επιχειρηματίας (διαθέτει ένα μεγάλο και οργανωμένο βουλκανιζατέρ στην Ν. Ερυθραία), είναι έμπειρος στα δημοτικά και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος στην Ν. Ερυθραία.

Σίγουρα το μεγάλο του στοίχημα θα είναι να «ομογενοποιήσει» την Ερυθραία με τις άλλες δύο ενότητες Κηφισιάς και Εκάλης και να αισθανθούμε όλοι ότι ανήκουμε σε ένα Δήμο.

Θα πρέπει να συνεργαστεί με την όλη διοίκηση του Δήμου, με την Δημοτική Κοινότητα και να υπερασπιστεί την ταυτότητα της Πόλης. Το έργο του είναι δύσκολο. Αν καταφέρει να συνδυάσει τα ανωτέρω θα έχει πετύχει ένα σημαντικό έργο για το καλό μας.

Ο κ. Εμμανουήλ Μαρκεσίνης έχει την ευθύνη της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, τις ετήσιες δράσεις του Δήμου και το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Ο κ. Μαρκεσίνης είναι Εκαλιώτης μηχανολόγος μηχανικός. Σίγουρα οι σπουδές του και το δεδομένο ότι οι μηχανολόγοι μηχανικοί είναι οι «πιο λεπτολόγοι» της οικογένειας των τεχνικών, του δίνει ένα ατού σε θέματα οργάνωσης και παρακολούθησης των αρμοδιοτήτων του.

Φαντάζομαι ότι ξέρει την Εκάλη και ότι ξέρει από προγράμματα (σύνταξη, παρακολούθηση, ολοκλήρωση) γιατί δεν παίζει η Ε.Ε. όταν δίνει χρήματα για έργα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι στο επιχειρησιακό και στο τεχνικό πρόγραμμα, όπου πρέπει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, με τους λίγους πόρους που θα έχει, με τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των έργων, με την εφαρμογή των προγραμμάτων χωρίς παρεμβάσεις και παρεκκλίσεις. Θα το δούμε!

Εδώ έχω να του κάνω και μια πρόταση! Ο Δήμος μας έχει την τύχη εδώ να ζουν τουλάχιστον 200 καθηγητές πανεπιστημίων, οι οποίοι διαθέτουν ειδική τεχνογνωσία και έχουν δίπλα τους ομάδες συνεργατών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν εθελοντικά την Πόλη μας. Ας τους καλέσει ένα απόγευμα στον Δήμο και ας τους ζητήσει στον τομέα τους να υλοποιήσουν εθελοντικά.....προσφέροντας μια μελέτη στον Δήμο. Τριάντα να ανταποκριθούν θα έχει μελέτες που θα μπορεί να τις υποβάλει και να διεκδικήσει πόρους. Ας το σκεφθεί.

Το δεύτερο ερώτημα είναι η συνεργασία του με τους συναρμόδιους Αντιδημάρχους, τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες και την Αντιπολίτευση για ουσιαστικά έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Ελπίζω να είναι και «διπλωμάτης» ώστε να πετύχει.

Συνεχίζετε......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου