Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Φροντίδα δοντιών: Υγεία και Ομορφιά από την γέννηση!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Αν τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, το ωραίο χαμόγελο, τα όμορφα δόντια είναι η όμορφη και η υγιεινή πλευρά της.
Τα δόντια είναι πολύτιμα εξαρτήματα του σώματος τα οποία μας βοηθούν  να μιλήσουμε, να μασήσουμε και να καταπιούμε την τροφή μας γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τα φροντίζουμε και να εκπαιδεύσουμε γι' αυτό από πολύ νωρίς τα παιδιά.

Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια και είναι με αυτά τα δόντια, Είναι αυτά που θα ανοίξουν το σωστό δρόμο στα μόνιμα δόντια και βοηθούν στο σχηματισμό του προσώπου του παιδιού σας.  Η μόνιμη οδοντοφυΐα αρχίζει από την ηλικία των 6 χρονών περίπου και αποτελείται από 32 δόντια.


Με τα δόντια αυτά το παιδί σας θα μασά την τροφή του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και συνεπώς είναι αναγκαία η καθαριότητά των όπως κάθε άλλο σημείο του σώματος.

Στην αρχή (ηλικία των 12 μηνών) καθαρίστε απαλά τα δοντάκια με βρεγμένη γάζα οπωσδήποτε κάθε βράδυ. Μετά την ηλικία των 2 – 3 χρονών βουρτσίστε τα δικά σας δόντια πρωί – βράδυ μπροστά στο παιδί σαν παιχνίδι. Για την ηλικία αυτή αρκεί βούρτσισμα χωρίς οδοντόκρεμα ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας είναι απαραίτητη. 

 

Το συστηματικό βούρτσισμα απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα άλλα υπολείμματα τροφής από τα δόντια σας. Η πλάκα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις στοματικές παθήσεις όπως είναι η οδοντική τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος.

Το βούρτσισμα είναι σημαντικό για την αποφυγή της τερηδόνας, των λοιμώξεων  των δοντιών αλλά και της κακοσμίας που προκαλούνται από την επίδραση όξινων τροφών και από την υπερδραστηριότητα των βακτηριδίων επί των υπολειμμάτων των σακχάρων των τροφών.

Μην κάνετε άθελά σας σοβαρά λάθη: μην αφήνετε το παιδί με μπιμπερό στο στόμα ή μην δοκιμάζετε το φαΐ που θα του δώσετε. Μην το αφήνετε να καταναλώνει γλυκίσματα ή να πίνει αναψυκτικά. Μπισκότα και φρουτοχυμοί αραιά και σε μικρές ποσότητες αλλά ποτέ το βράδυ.  Διδάξετε του την σωστή διατροφή που σώζει και τα δόντια.


Πρέπει να επισκέπτεστε συχνά έναν οδοντίατρο για να σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες ώστε το χαμόγελό του παιδιού μας να είναι  το λαμπερό, αστραφτερό χαμόγελο του νικητή και παράλληλα ο καθρέπτης της ψυχής και του σώματος του!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου