Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Νέος Οργανισμός περίθαλψης ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΟΓΑ!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Από την 1η Οκτωβρίου 2011 καταργείται η μέχρι σήμερα συνταγογράφηση που γινόταν αποκλειστικά από συμβεβλημένους γιατρούς του κάθε ταμείου και τίθεται σε εφαρμογή το ενιαίο (ηλεκτρονικό και μη)  συνταγολόγιο του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όπου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα εξυπηρετούνται με ενιαίο τρόπο ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας στην οποία περιλαμβάνεται και η αναγραφή της συνταγής.

Η ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται ενιαία  από κλινικές και ιδρύματα χρονίων παθήσεων, από εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών κλινικών, από τα πολυιατρεία IKA-ETAM, από το ΕΣΥ , από συμβεβλημένους με τους οργανισμούς ΟΑΕΕ, Δημοσίου γιατρούς, στρατιωτικά νοσοκομεία, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, από ιδιώτες γιατρούς ελεύθερης επιλογής των ασφαλισμένων (εκτός ΟΓΑ) για έκτακτες περιπτώσεις και γίνεται απόδοση της δαπάνης στον ασφαλισμένο σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο.


Η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται στους ασφαλισμένους μέσω ημερήσιου κλειστού νοσηλείου κρατικών νοσοκομείων ή συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών.

Στις παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, παθολογοανατομικές, ακτινολογικές & ηλεκτρονικές εξετάσεις κτλ.) προβλέπεται συμμετοχή των ασφαλισμένων 25% (άμεσα και έμμεσα μέλη) στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ 25% μόνο για τα έμμεσα μέλη. 

Όταν πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια συμμετέχουν οι ασφαλισμένοι σε ποσοστό 15% επί της δαπάνης και απαιτείται θεώρηση για εξετάσεις κόστους πάνω από 50 ευρώ.

Με τις αλλαγές θα ξεκινήσει η ενοποίηση των παροχών των ασφαλισμένων των τεσσάρων Ταμείων, οι οποίοι θα μπορούν να απευθύνονται τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς, όσο και στα συμβεβλημένα θεραπευτήρια.

Το ύψος όλων των χορηγούμενων παροχών καθώς και το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες καθορίζεται με βάση το ισχύον κρατικό τιμολόγιο και το ποσοστό έκπτωσης που προβλέπουν οι κάθε φορά συμβάσεις.


Γενικά, από 1η Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και περισσότερο το «χέρι» στην τσέπη τους!.....περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου