Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Άρχισαν τα τύμπανα: Η Γερμανία «προορίζει»!.....την Ελλάδα να γίνει ο βασικός ενεργειακός της παραγωγός!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Στις 21/7/2011 ο γαλλογερμανικός άξονας (δίπολο: Μέρκελ και Σαρκοζί!) εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης το οποίο ενέκρινε η Ευρώπη και το οποίο, με την συμβολή των ιδιωτών (βλ. τράπεζες), αντιμετωπίζει τη κρίση χρέους στην Ελλάδα.


Μετά την συμφωνία αυτή, υλοποιούνται σκέψεις και συζητήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα ένα τμήμα των οποίων αφορά επενδύσεις γερμανικών ομίλων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων κατασκευής πάνελ ή άλλου εξοπλισμού, με προορισμό την Γερμανία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης!

Τις παραπάνω ενεργειακές επενδύσεις η εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» καταχώρησε κλικ εδώ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Γερμανία προορίζει την Ελλάδα να γίνει ο βασικός ενεργειακός της παραγωγός από φωτοβολταϊκά έργα» όπου  διαβάζουμε ότι, μετά την συμφωνία των Βρυξελλών ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του ήλιου  στην Ελλάδα και μειώνεται αντίστοιχα το πρόγραμμα «Desertec».

Υπενθυμίζουμε ότι η Desertec Foundation συγκροτήθηκε για να εκμεταλλευτεί τον ήλιο της Αφρικής, αν και το κόστος μεταφοράς στην βόρεια Ευρώπη θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό.


Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και η αναταραχή σε πολιτικό επίπεδο καθιστούν την περιοχή περισσότερο επικίνδυνη για την υλοποίηση μιας τέτοιου είδους επένδυσης έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια είναι εξίσου μεγάλη και βεβαίως η απόσταση από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας της Βόρειας Ευρώπης είναι πολύ μικρότερη.

Έπειτα δηλαδή από την μερική εγκατάλειψη του σχεδίου «Desertec», η Γερμανία είδε με καλό μάτι τον ήλιο της Ελλάδας και, αλλάζοντας «ρότα» επιτυγχάνει «τρίποντο» υπέρ της στον τομέα ενέργειας με βάση την Ελλάδα και όχι την Σαχάρα. Ειδικότερα επιτυγχάνει (1) πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων (2) δημιουργία / εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων κλπ. και (3) κάλυψη ενεργειακών αναγκών τόσο των δικών της όσο και των άλλων χωρών…  

Η εφημερίδα αναφέρει επί λέξει: «Εξάλλου η Γερμανία, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς φωτοβολταϊκών παγκοσμίως (κατέχει το 50% διεθνώς σε εγκατεστημένα έργα και πάνω από το 15% σε παραγωγή πάνελ και εξοπλισμού) ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις εξαγωγές της αλλά και να καλύψει το έλλειμμα της ενέργειας που θα προκύψει από το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων έως το 2022…». 

«…Το ζήτημα της συνεργασίας των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα ετέθη τόσο από τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων όσο και από τον κ. Σόιμπλε, αλλά και τον υφυπουργό Oικονομίας και Tεχνολογίας της Γερμανίας κ. Μπέρναντ Χάιτζε, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι έως το τέλος του 2011 οι δύο πλευρές θα έχουν προχωρήσει στην εξειδίκευση της πρότασης Σόιμπλε για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την εξαγωγή της προς τη Γερμανία.

Η ιδέα της μεταφοράς μέρους του «Desertec» στην Ελλάδα φαίνεται ότι κυοφορείται εδώ και αρκετό διάστημα (σημ. συντ: προ 21ης Ιουλίου) αφού το θέμα συζητήθηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου θα πρέπει να ενταχθεί και το μεγάλο γερμανικό ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW. Μεταξύ των 15 κοινοπραξιών βλέπε εδώ οι οποίες έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού είναι οι γερμανικές εταιρίες Q-Cells, Siemens, WurthSolar και Centrotherm Photovoltaics.

Οι εταιρίες αυτές θα δώσουν σκληρή μάχη (σημ. συντ: έχουμε παραδείγματα «τίμιων» γερμανικών μαχών βλέπε Siemens) με τις υπόλοιπες αμερικανικές, κινεζικές και ιαπωνικές εταιρίες στην διεκδίκηση της δημιουργίας και της εκμετάλλευσης ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.200 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, στη θέση των παλαιών και εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων της περιοχής….»

Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες και την πρακτική εφαρμογή της εκμετάλλευσης και σε τι θα ευνοήσει την Ελλάδα ως χώρα που «πουλάει» δικής της ενεργειακή πηγή (τον ήλιο) η οποία είναι ανεξάρτητη από την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα!  

1 σχόλιο:

  1. Έτσι είναι αυτά... Αφού τόσα χρόνια εμείς δεν εκμεταλλευόμασταν τα φωτοβολταικα, θα έρθουν τώρα οι έξυπνοι Γερμανοί να μας κάνουν κουμάντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή