Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ένας σπουδαίος της τέχνης ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 89 ετών, την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αύριο Πέμπτη θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, η κηδεία του. Ο εκλιπών θα ταφεί στον περίβολο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. Η νεκρώσιμη ακολουθία, θα ψαλθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στις 16:00 το απόγευμα.
Το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»
Η συμβολή του στον πολιτισμό υπήρξε τεράστια ενώ μας έκανε υπερήφανους διεθνώς. Δυνατή προσωπικότητα και μεγάλη μορφή ήταν από τους ανθρώπους που είχαν τεράστιο κύρος στο χώρο της τέχνης.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1922 και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».
Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας, ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας.
Το 1955 η «Στέλλα», το 1956 το «Κορίτσι με τα Μαύρα», το 1958 το «Τελευταίο ψέμα», η τριλογία του: το 1962 «Ηλέκτρα», το 1971 «Τρωάδες» και το 1977 «Ιφιγένεια» και το 1964 ο «Αλέξης Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του, που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες της Αμερικής και της Ευρώπης.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης με τον Άντονι Κουίν.
Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει επίσης, σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.
Τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων. Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε» είπε ο σκηνοθέτης έναν χρόνο αργότερα σε συνέντευξη του!.....όταν παρουσίασε την ταινία του Αττίλας΄74 βλέπε εδώ..
Αγάπησε με όλη την δύναμη της ψυχής του την ιδιαίτερη του πατρίδα την Κύπρο, και ζούσε κάθε στιγμή με την ελπίδα ότι θα την δει κάποτε όπως την ήθελε....ελεύθερη από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής!
«Ο Μιχάλης Κακογιάννης, τον οποίο σήμερα αποχαιρετούμε, αντιπροσωπεύει την πιο δημιουργική και εξωστρεφή εκδοχή του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. «Προσωπικότητα πολυσχιδής, ο Μιχάλης Κακογιάννης πλούτισε με το ταλέντο και την ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά του, την εγχώρια και παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική τέχνη. Τέχνες τις οποίες υπηρέτησε με πρωτογενές πάθος, αφοσίωση και ήθος, για μια ολόκληρη ζωή. Το επιστέγασμα της τεράστιας προσφοράς του υπήρξε η δημιουργία του Ιδρύματος Κακογιάννη, το 2004, με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όσα μας προσέφερε και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» κατέληξε.
Σπουδαίο σκηνοθέτη διεθνούς εμβέλειας και εμβληματική μορφή για τη μεταπολεμική Ελλάδα χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τον Μιχάλη Κακογιάννη, σε δήλωσή της σχετικά με το θάνατό του. «Υπήρξε ένας καλλιτέχνης που “φώτισε” με την τέχνη του, την σκηνοθετική του άποψη, αλλά και με την εικόνα που με τόσο προσωπικό τρόπο δημιούργησε, την Ελλάδα και, μέσω αυτής, τον κόσμο ολόκληρο» . Ακόμη, στάθηκε ιδιαίτερα στις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, «Στέλλα» και «Ζορμπάς», για τις οποίες ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν με τόσο δυνατό και ανεξίτηλο για τη μνήμη τρόπο που, μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν τα αρχέτυπα των ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας. Για το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» είπε ότι αποτελεί πυρήνα πολιτισμού στην καρδιά της πόλης και για το νέο Πολιτιστικό του Κέντρο ότι «θα δώσει νέα ώθηση στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας».
«Ο διάσημος σκηνοθέτης ήταν ένας από τους πολύ λίγους καλλιτέχνες, που βοήθησαν την μετεμφυλιακή Ελλάδα να ανοιχτεί στον κόσμο. Το έργο του θα μείνει ζωντανό μέσα από τις ταινίες – ορόσημο της σύγχρονης μεταπολεμικής Ελλάδας και θα αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα γενιά» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους οικείους του.
«Όσα βραβεία και διακρίσεις, αν απονεμηθούν σε έναν άνθρωπο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάκτηση της καρδιάς των Ελλήνων και των Κύπριων αδελφών μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. «Ο μεγάλος μας, δημοκράτης σκηνοθέτης, σηματοδότησε με τη σταδιοδρομία του, το βίο των Τεχνών και των Γραμμάτων του Ελληνισμού στην οικουμένη». Τέλος, προσθέτει ότι η καλλιτεχνική του συνδρομή του, στην ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης είναι «ανεκτίμητη και διαχρονική».
Απολαύστε την ερμηνεία του Άντονι Κουίν στο περίφημο συρτάκι της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη!...πατώντας εδώ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου