Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Τι είναι και τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία»;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Πολλοί «ειδήμονες» μιλούν στα τηλεπαράθυρα για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν.....αλλά το χειρότερο που δεν ξέρουν ότι δεν τα καταλαβαίνουν! Η «ελαφρότητά» τους μπορεί να είναι έως και διασκεδαστική.....αλλά και άκρως επικίνδυνη όταν παίζει με την φωτιά! Με την χρεοκοπία μιας χώρας!

Αντί να μπουν στην ιστοσελίδα της S&P και να διαβάσουν τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία», διάφοροι πολιτικοί ελαφρών βαρών και «ειδήμονες»......εξομοιώνουν αυτή την βαθμίδα της κλίμακας αξιολόγησης με την ίδια την πτώχευση! Άκουσον....άκουσον...

  

Ο χαρακτηρισμός «επιλεκτική χρεοκοπία» ή «Selective Default» ή «SD» είναι απλά «μία» βαθμίδα της κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης των οίκων αξιολόγησης!

Με απλά λόγια......ο τεχνικός όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» σημαίνει ότι μια χώρα επιλέγει να  μην εξυπηρετήσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς τους δανειστές της, συνεχίζει όμως να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο χρέος της!

Δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδος «επιλεκτική χρεοκοπία» προκύπτει αν η Ελλάδα επιλέξει να μην εξυπηρετήσει τα ομόλογα της που λήγουν π.χ. το 2012, 2013 και 2014!....αλλά συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες εκδόσεις της!

Στην Ε.Ε. συζητούνται διάφορα «σενάρια» εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων ομολόγων όπως (1) η επαναγορά των ομολόγων ή (2) η ανταλλαγή των με ομόλογα τριακονταετής λήξης με χαμηλό επιτόκιο με παράλληλη αγορά ελληνικών τίτλων από την δευτερογενή αγορά!.....τα οποία οδηγούν στη μείωση του συνολικού χρέους της χώρας!

Σύμφωνα με μελέτη του οίκου αξιολόγησης S&P το 2010, η λίστα των χωρών που έχουν βαθμολογηθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» συμπεριλαμβάνει  την Ρωσία τον Ιανουάριο 1999 που κράτησε 22 μήνες, την Αργεντινή τον Νοέμβριο του 2001 που κράτησε 54 μήνες, την Παραγουάη τον Φεβρουάριο του 2003 που κράτησε 18 μήνες.

Το μικρότερο χρονικό διάστημα που διήρκεσε «επιλεκτική χρεοκοπία» ήταν μία ημέρα: η Ινδονησία στις 30 Μαρτίου 1999! Σύντομες λογίζονται επίσης αυτές της Ουρουγουάης (17 ημέρες το 2003), της Τζαμάικα (41 ημέρες το 2010) και της Βενεζουέλας (62 ημέρες το 2005). Οι περισσότερες «επιλεκτικές χρεοκοπίες» καταλογίζονται στην Ινδονησία (3) και ακολουθούν η Γρενάδα και ο Άγιος Δομίνικος από (2)!

Από όλες αυτές τις «επιλεκτικές χρεοκοπίες» και συγκεκριμένα στις «8» περιπτώσεις από το 2005 έως σήμερα, που η αγορά κατακλύζεται από τα CDS ή «ασφάλιστρα κινδύνου», μόνο σε μία είχαμε «πιστωτικό γεγονός» κατά το οποίο ενεργοποιήθηκαν τα CDS!.....σύμφωνα με σχετική έκθεση της τράπεζας Credit Suisse που δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010.

Όλες οι  υπόλοιπες χώρες που είχαν βαθμολογηθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας»!....... οδηγήθηκαν στην μείωση του συνολικού τους χρέους και πέτυχαν να ξαναβγούν στις διεθνείς αγορές και να δανειστούν από αυτές!  

Όμως η Ελληνική περίπτωση έχει δύο ιδιαιτερότητες: (1) η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και (2) όλος ο κόσμος ασχολείται με την προετοιμασία της ρύθμισης του Ελληνικού χρέους, γιατί όλο τον κόσμο αφορά η τύχη της Ελλάδας! Επιτέλους.....ας σταματήσουμε να αναμασούμε επικίνδυνες ανοησίες!

Όπως αναφέρουν Έλληνες τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ο χαρακτηρισμός «selective default» ή «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι απλώς μια βαθμίδα στην κλίμακα των τριών αμερικανικών Οίκων Αξιολόγησης. Συνιστά ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει!

Με άλλα λόγια απλώς μας βαθμολογούν στη βαθμίδα «
Selective Default» ή «SD» οι οίκοι αξιολόγησης και δεν αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος!

Όμως πίσω από το «selective default» της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άγριος πόλεμος με κύριο στόχο το ευρώ. Αντίπαλοι στο σκληρό «παιχνίδι» της επιβίωσης του ευρώ είναι από τη μία οι «πολιτικοί» της ευρωζώνης, με τα αργά ομολογουμένως αντανακλαστικά, και από την άλλη οι «κερδοσκόποι» που πιάνουν στο αέρα τις ευκαιρίες!

Ο «βρώμικος» ρόλος των οίκων αξιολόγησης, που οποιαδήποτε πρόταση διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους την ονομάζουν εκ των προτέρων χρεοκοπία με κάποιο επίθετο μπροστά, οφείλεται στο ότι έτσι επιχειρούν να εκβιάσουν τα κράτη για να πληρώσουν μόνο αυτά τις ζημιές.

Εκβιάζουν ουσιαστικά τη Γερμανία και τις ΗΠΑ επειδή τέσσερις αμερικανικές τράπεζες και η γερμανική Deutche Bank, ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς CDS.

Θα χάσουν έτσι κολοσσιαία ποσά, αν η διευθέτηση του ελληνικού χρέους γίνει με τρόπο που θα υποχρεωθούν αυτές οι πέντε τράπεζες να πληρώσουν τα CDS!

Για να δείτε  τα αποτελέσματα  της πρόσφατης έρευνας  της εφημερίδας το «Έθνος»  για το τι θα συμβεί στην πράξη σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας»....πατήστε εδώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου