Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Έρχεται καλοκαίρι: Καταρρίψτε μερικούς μύθους πρώτων βοηθειών!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ


- Δάγκωμα φιδιού
Μύθος το χάραγμα ή το σκίσιμο ή το ρούφηγμα του δαγκώματος εκτός του ότι δεν προσφέρουν, είναι και δυνητικά επικίνδυνα.

Το σωστό: Αν και πολλοί παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο, στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να καθησυχάσουμε με επιμονή  τον παθόντα. Ο πανικός προκαλεί αύξηση της αιμάτωσης και ταχύτερη κυκλοφορία στο σώμα του τυχόν δηλητηρίου.  Ακινητοποιήστε, χωρίς περίδεση, το πάσχον μέλος σε επίπεδο κάτω από το ύψος της καρδιάς (εφόσον είναι δυνατόν) και οδηγείστε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο.

-Έγκαυμα
Μύθος η επάλειψη βουτύρου ή οδοντόκρεμας και ομοειδών. Αυτό αφενός θα δυσκολέψει το γιατρό που τυχόν χρειαστεί να παρέμβει αφετέρου μπορεί να δημιουργήσει μολύνσεις.

Το σωστό: ρίξτε αμέσως κρύο άφθονο νερό στο σημείο του εγκαύματος και επισκεφθείτε γιατρό αν υπάρχουν φυσαλίδες ή το έγκαυμα είναι εκτεταμένο.

- Κατάποση δηλητηρίου
Τα σιρόπια Ipecac τα οποία προκαλούν εμετό δεν συστήνονται πλέον. Δώστε ενεργό άνθρακα (υπάρχει στα φαρμακεία σε φιαλίδια) ο οποίος συνδέεται με το δηλητήριο στο στομάχι και αποτρέπει την είσοδο του δηλητηρίου στην κυκλοφορία του αίματος.

Η επόμενη κίνηση είναι η άμεση αναζήτηση του γιατρού ή του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210 -7793777).

- Αιμορραγία ενός άκρου (χέρι ή πόδι)
Μύθος η τοποθέτηση περίδεσης κεντρικά από το τραύμα.

Το σωστό είναι η πίεση του τραύματος με αποστειρωμένες γάζες ή ένα καθαρό ρούχο. Αν η αιμορραγία δεν σταματά μετά 3-4 λεπτά, συνεχίστε να πιέζετε και συμβουλευτείτε γιατρό.

- Διάστρεμμα, κάκωση ή κάταγμα
Μύθος η εφαρμογή θερμότητας σε ένα διάστρεμμα, κάκωση ή κάταγμα διότι η θερμότητα δίνει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το σωστό είναι να εφαρμόστε πάγο τυλιγμένο σε ένα πανί για να τον κρατήσει μακριά από το δέρμα, εναλλάσσοντας τον 10 λεπτά με άλλα 10 λεπτά χωρίς πάγο για τις πρώτες 24 με 48 ώρες. Συμβουλευτείτε γιατρό.

- Ξένο σώμα στο μάτι
Μην τρίβετε το μάτι με το χέρι για να βγάλετε το ξένο σώμα. Ρίξτε μόνο άφθονο δροσερό νερό μέσα στο μάτι. Αν το ξένο σώμα δεν φύγει, επισκεφθείτε οφθαλμίατρο.

Με την ευχή να είναι αχρείαστες......καλό καλοκαίρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου