Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Πεθαίνοντας για την αλήθεια!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Από τις 7 Απριλίου 2011 θα προβάλλεται στους κινηματογράφους το ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια». Το ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ θα προβληθεί και στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους την ώρα που προσπαθούσαν να μεταφέρουν το ρεπορτάζ στις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις μας.

Πολύ λίγος κόσμος γνωρίζει ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από εκατό δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους στις «καυτές» περιοχές του πλανήτη! Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι στο Ιράκ, περισσότεροι από 350 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜME σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου το Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε εμπόλεμη περιοχή από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται επίσης στη χειραγώγηση των περισσοτέρων αμερικανικών ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μπους, στις αλήθειες και στα ψέματα που μεταδίδονται, αλλά και σε άγνωστες πτυχές ιστοριών που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη!

Τα κεντρικά πρόσωπα είναι η μητέρα του Ισπανού εικονολήπτη Χοσέ Κόουζο - ο οποίος σκοτώθηκε από βολή αμερικανικού τανκ στο ξενοδοχείο Palestine - η οποία μάχεται μέχρι και σήμερα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, που ήταν όμηρος ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης επί ένα μήνα και, όταν απελευθερώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε από αμερικανική περίπολο, σκοτώνοντας τον Ιταλό μυστικό πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι, ο οποίος της έσωσε τη ζωή θυσιάζοντας τη δική του!


Η έρευνα και τα γυρίσματα της ταινίας του Νίκου Μεγγρέλη διήρκεσαν τρία χρόνια και έγιναν στο Ιράκ και σε εννέα ακόμα χώρες (Ουκρανία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Κατάρ, Ιαπωνία και Ελλάδα) Περιλαμβάνονται σπάνια ντοκουμέντα που έχουν παραχωρηθεί από προσωπικά αρχεία, αλλά και ειδησεογραφικούς οργανισμούς (Reuters, Al Jazeera κ.α.)

Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Η Ζωή Είναι Ωραία» Νικόλα Πιοβάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου