Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η «σχολική» παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κηφισιά!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ
Αν και δεν μου αρέσει ούτε να μεμψιμοιρώ μα ούτε τυπολάτρης  είμαι, παρακολουθώντας την φετινή σχολική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, και θέλοντας να συμβάλω, σαν εκπαιδευτικός και ενεργός πολίτης  στο ποσοστό που μου αναλογεί, στην όσο καλύτερη οργάνωσή της, σας επισημαίνω κ. Δήμαρχε τρία αρνητικά-σημαντικά για μένα στοιχεία που έπεσαν στην αντίληψή μου.

1. Θυμηδία προκάλεσε  στους παρευρισκόμενους  η πρωτότυπη αυτή  σχολική παρέλαση, που έγινε πασαρέλα  μοτοσικλετιστών, πεντακάθαρων πυροσβεστικών οχημάτων, καλογυαλισμένων - κερωμένων τζιπ αμέσου δράσεως και υδροφόρων με πλήρη εξοπλισμό.
<< Καλά είναι που υπάρχουν κύριε Δήμαρχε, αλλά άλλη είναι η αποστολή τους και πρέπει να γίνονται αισθητά στον πολίτη τότε που τα χρειάζεται. Ας τηρήσουμε την παράδοση και μην αλλάζουμε κατά το δοκούν τον χαρακτήρα μιας εθνικής επετείου! >>
Πρέπει  να σας θυμίσω κ. Δήμαρχε, ότι πρόκειται για μια σχολική παρέλαση και ως εκ τούτου διέπεται από τις διατάξεις της Φ713/16/76245/30-08-1974 ΥΠ.Ε.Π.Θ. υπουργικής απόφασης, με τίτλο «Οργάνωση και τέλεση παρελάσεων μαθητών κατά τις εθνικές εορτές», σύμφωνα με την οποία στο Κεφάλαιο Β΄ «Επίσημες Παρελάσεις» αριθμός 2, προβλέπεται η σειρά των τμημάτων που παρέλασαν ως ακολούθως:
Μουσική
Παλαιοί Πολεμιστές
Οργανώσεις και Σωματεία εφ’  όσον υφίστανται
Αντιπροσωπείες Συλλόγων με εθνικές ενδυμασίες
Δημοτικά σχολεία (Ιδιωτικά – Δημόσια)
Ιδιωτικά Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης
Δημόσια Θηλέων και Αρρένων
Επαγγελματικές και Τεχνικές Σχολές
Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές
Σώματα Ελληνίδων Οδηγών
Σώματα Ελλήνων Προσκόπων
Σώματα Ελλήνων Αλκίμων

Κάτι ενστερνίστηκε ο νομοθέτης και δεν συμπεριέλαβε τα «μηχανοκίνητα και μη οχήματα» των παλαιών κοινοτήτων και δήμων, των μετέπειτα «Καποδιστριακών» και των σημερινών «Καλικρατικών» δήμων. Οι νόμοι είναι για να τηρούνται και όχι  να παραφράζονται ή να εμπλουτίζονται ανάλογα με τις περιστάσεις κ. Δήμαρχε!
2. Επικαλούμενος την ίδια υπουργική απόφαση.....Τελετάρχης τίθεται Εκπαιδευτικός.
Στην Παράγραφο 2 αναφέρεται:
<< Στο μέλλον θα καθορίζονται δια ιδιαιτέρων διαταγών των αρμοδίων κατά τόπους Αρχών συμπληρωματικά στοιχεία......του έχοντος το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικού, του κλιμακίου οργανώσεως της παρέλασης κτλ........
Κεφάλαιο  Δ΄ Ειδικές Οδηγίες......
(α) ο εκάστοτε έχων το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικός και οι υπεύθυνοι καθηγητές Σωματικής Αγωγής…… δέον όπως ρυθμίζουν… πάσα αναγκαία λεπτομέρεια επί τη βάσει των δια της παρούσης καθοριζομένων γενικών οδηγιών και
(β) οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, δέον, όπως εξασφαλίσουν (1) διευκόλυνση κινήσεως τμημάτων τόσον κατά την προσέλευση, όσον και κατά την αποχώρηση αυτών κτλ και (2) διάθεση εις τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικό φορητών ασυρμάτων τηλεφώνων κτλ. >>
Η ανωτέρω  υπουργική απόφαση ισχύει και για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
3. Προσερχόμενος προς την εξέδρα των επισήμων διαπίστωσα κατάσταση, συνέχεια της τελετής ορκωμοσίας της Δημοτικής Αρχής, όπου έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα!
Σας παραπέμπω στο φύλο της εφημερίδας «ΚΗΦΙΣΙΑ» 31 Δεκεμβρίου 2010 σελίδα 11 «Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας» του κ. Μ. Τράνακα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει....
<< Από κακή πληροφόρηση πήγα μια ώρα νωρίτερα…. Καρέκλες, καλώδια, μεγάφωνα. Ρωτάω ποιος είναι ο τελετάρχης, υπεύθυνος επί της υποδοχής των προσκεκλημένων και των επισήμων; Ουδείς.
Ο χώρος της τελετής ακατάλληλος, μικρός, στενός, δεν εξυπηρετούσε μια τέτοια ιστορική στιγμή για την Κηφισιά. Όμως ο κόσμος έφτανε και οι αίθουσες γέμιζαν. Οχλοβοή, για μια καρέκλα, πόλεμος, δυο χαριτωμένες νεαρές κυρίες προσπαθούσαν να κρατήσουν τον κόσμο να μην εισέλθει εντός διότι δεν χωρούσα........«Είστε εκλεγμένη Δημοτική; Τότε περάστε, αν όχι δεν επιτρέπεται», με πολύ διακριτικότητα αυτό το τονίζω. Απάντηση από την κυρία «είμαι εξαδέλφη του Δημάρχου και θα μπω» δίνει μια σπρωξιά στην κοπέλα και μπαίνει μέσα!
Πολλά τέτοια. Ένας υπεύθυνος δεν υπήρχε να οδηγήσει τους προσκεκλημένους σε κάποια θέση; Όλοι ανεύθυνο - υπεύθυνοι; Γύρω από τον ιερό κλήρο και τον Σεβασμιότατο το αλαλούμ! >>
Θετικό ήταν που  στήθηκαν δύο εξέδρες, (διευρυμένος δήμος βλέπετε) μία για τους δημότες – κατοίκους - επισκέπτες και μία για τους επισήμους. Έτσι το αντιλήφτηκε τουλάχιστον ο γράφων. Στη δεύτερη υπήρχαν καρτελάκια με τα ονόματα μόνο των Δημοτικών Συμβούλων και των  Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, δεν συμπεριελήφθησαν οι  Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης.
Όμως παντελώς ξεχασμένοι, αν όχι απαξιωμένοι, υπήρξαν οι Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι κυρίως επίσημοι κατά το εθιμοτυπικό προσερχόμενοι προς την εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Δεν είχαν προβλεφθεί θέσεις  για αυτούς! Άνθρωποι με συνεισφορά δεκαετιών στην εκπαίδευση, λίγο πριν από την σύνταξή τους, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μεταξύ κοινού τελετάρχη και μπάντας.
Μεταξύ των ύβρεων των παρευρισκόμενων……διότι τους εμπόδιζαν να δουν τα βλαστάρια τους και των......επιπλήξεων μίας πολύ δραστήριας δημοτικής υπαλλήλου που συνεπικουρούσε τον τελετάρχη,   παρακολούθησαν την σχολική παρέλαση όρθιοι σε μία γωνία  μεταξύ  πλήθους, τελετάρχη και μπάντας, ενώ θα έπρεπε να τους είχατε δίπλα σας κύριε Δήμαρχε, δίπλα στους Πανοσιολογιότατους Αρχιμανδρίτες πατέρας  Δωρόθεος και Γρηγόριος.
Και αυτό γιατί;;…. διότι ξεχάσατε να τοποθετήσετε καρτελάκια στις προβλεπόμενες  για αυτούς θέσεις!!
«Με το νέο νόμο του Καλλικράτη υπάρχει η πρόβλεψη ο Δήμαρχος να έχει Συμβούλους πολλούς, μέσα σε αυτούς να συμπεριλάβει και έναν σύμβουλο επί της εθιμοτυπίας, για να μην ξαναπαρουσιαστεί το σημερινό απαράδεκτο φαινόμενο» που επίσης αναφέρει ο κ. Μ. Τράνακας  στην εφημερίδα «ΚΗΦΙΣΙΑ» στις  31 Δεκεμβρίου 2010.
Τι λετε για όλα αυτά κ. Δήμαρχε;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου