Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Βρες τι (περίπου) θες να ψηφίσεις....

Παρουσιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Η πρωτοβουλία «HelpMeVote / SmartVote» είναι ένα ακαδημαϊκό έργο, που δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα ή μέσο ενημέρωσης.

Το ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί από τον Θόδωρο Χατζηπαντελή: Καθηγητή Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας. (chadji@polsci.auth.gr).  

Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν καμία επίδραση στο σχεδιασμό του έργου ενώ όλες οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με την ευθύνη της ερευνητικής ομάδας.


Είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων, δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου (Voting Advice Application ή VAA). Σύμβουλοι Ψήφου χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες για προεδρικές, βουλευτικές, περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές.  

Η τελευταία χρονικά εφαρμογή στην Ελλάδα ήταν στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου 2012.

Αφού 33% του εκλογικού σώματος το ξανασκέφτεται, τα κόμματα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, άλλα ενώνονται και άλλα αναστέλλουν τη λειτουργία τους, από τις προηγούμενες ερωτήσεις αφαιρέθηκαν πέντε και προστέθηκαν οκτώ που περιγράφουν ερωτήματα της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε με αποτέλεσμα ο νέος ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου να περιέχει πλέον 33 ερωτήσεις!

Επίσης, κάποια κόμματα άλλαξαν κάποιες από τις θέσεις τους μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012. Αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στις νέες θέσεις των κομμάτων.

Τέλος, το άνω άκρο του κατακόρυφου άξονα του διαγράμματος αναφέρεται στη θέση «Διαχείριση του χρέους εντός της ΕΕ με αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου», αντί της θέσης «Διαχείριση του χρέους εντός της ΕΕ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας» που υπήρχε στην προηγούμενη έκδοση.

Απαντήστε στις επόμενες ερωτήσεις για να δείτε πoιο πολιτικό κόμμα μπορεί να σας εκπροσωπήσει καλύτερα.....πατώντας εδώ.... http://www.smartvote.gr/

Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου