Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.....με «βασιλικές» παροχές!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος αιρετός άρχων της Ελλάδας και αντικατάστησε την βασιλεία το 1973. Από το 1974 εκλέγεται έμμεσα από τη Βουλή των Ελλήνων με πενταετή θητεία.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο και έχει τις αποδοχές σχεδόν διπλάσιες από τους βασιλιάδες της Ευρώπης αν και είμαστε μια χώρα σε έντονη, αν μη τι άλλο, κρίση:

Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό του 2009.... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει:

- 772.000 ευρώ ως «βασικό μισθό» ή 2.115 την ημέρα !!
- 288.000 ευρώ ως «χορηγία Προέδρου της Δημοκρατίας»
- 97.000 ευρώ ως «έξοδα παραστάσεως»
- 30.000 ευρώ ως «επίδομα χρόνου υπηρεσίας» !!
- 30.000 ευρώ ως «οικογενειακή παροχή» !!
- 14.000 ευρώ ως «επίδομα θέσης ευθύνης» !!

Σύνολο 1.231.000 ευρώ ετησίως ή 3.372 ευρώ την ημέρα!!

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δαπάνες της Προεδρίας. Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα χρήματα, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα του Προεδρικού Μεγάρου, μισθοί υπαλλήλων, κλπ.

Από επιδόματα στην Ελλάδα, άλλο τίποτα και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Είναι ενδεικτικό άλλωστε τα επιδόματα θέσης ευθύνης, οικογενειακής παροχής και χρόνου υπηρεσίας.....που αναφέρονται στο προϋπολογισμό του 2009.

Το Μνημόνιο έφερε την περικοπή κατά 12% των εξόδων παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν οι συνολικές αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων περικόπηκαν κατά 25%!

Σε όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας που έχουν αποχωρήσει παρέχεται ισόβια μηνιαία αποζημίωση λόγω εξόδων παράστασης ίση με το 50% της μηνιαίας χορηγίας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας ήτοι 9.600 ευρώ (μετά τον παρακρατούμενο φόρο 20%) ή ετησίως 115.200 ευρώ.

Επειδή η Βασιλεία στην Ελλάδα μας άφησε χρόνια και επειδή μια σύγκριση με τα ποσά του τότε προσαρμοσμένα στο σήμερα θα ήταν εντελώς άτοπη, ας δούμε το κόστος  μιας από τις πιο ακριβές και ποιο «φανταχτερές» Μοναρχίες της Ευρώπης, αυτή της Ολλανδίας. Εκεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Βασίλισσα Βεατρίκη κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό συνολικά το ποσό των 834.000 ευρώ!

Μήπως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να παρέμβει για την μείωση του ύψους των παροχών του ανώτερου αιρετού άρχοντα της Ελλάδας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης;;

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου