Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Μήπως χρειαζόμαστε εποπτεία;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Από την μεταπολίτευση και μετά κάθε χρόνο τέτοια εποχή η εκάστοτε κυβέρνηση παρουσίαζε ένα ελαφρώς ελλειμματικό ή στην καλύτερη περίπτωση ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφιζόταν από την Βουλή........αλλά, όπως θυμόμαστε, κάθε χρόνο έπεφτε έξω νομοτελειακά!


Τα υπουργεία προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου ζητούσαν πρόσθετα κονδύλια!....και ο Υπουργός Οικονομικών έβγαινε στις αγορές και δανειζόταν για να καλυφθούν οι πάσης φύσεως δαπάνες για την λειτουργία του κράτους ....χωρίς δυστυχώς κανένα συστηματικό έλεγχο!


Κάπως έτσι συσσωρεύτηκε σήμερα το «τεράστιο» χρέος των 359.628.000,00 ευρώ που οδήγησε στην χρεοκοπία και κατ’ επέκταση σε μια συμφωνία διάσωσης με ένα συνολικό πακέτο στήριξης ύψους 310 δις ευρώ ή περίπου 140% του ΑΕΠ από την Ευρώπη και το ΔΝΤ το οποίο προφανώς έχει κόστος και αντιπαροχές. Περιέχει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις!....που ενδεχομένως ενοχλούν και δεν αρέσουν! 

Σε κάθε κράτος η εκτέλεση του προϋπολογισμού προϋποθέτει συστηματικό και συνεχή έλεγχο των εσόδων και εξόδων του κάθε Υπουργείου! Για τον λόγο αυτό σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν ειδικές επιτροπές που παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την τήρηση του προϋπολογισμού......ούτως ώστε σε περίπτωση απόκλισης να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διορθωτικής κίνησης!

Μάλιστα αρκετά από αυτά έχουν θεσπίσει συνταγματικά το ανώτερο ύψος του ελλείμματος! Αυτό αποφάσισε πρόσφατα και η Ισπανία!....σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα!

Στην χώρα μας όμως το πολιτικό σύστημα, που σήμερα αντιδρά στην ιδέα της εποπτείας, δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας! Ακόμη και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά το μνημόνιο, διάφοροι φορείς του δημοσίου όπως νοσοκομεία, δήμοι, πανεπιστήμια κτλ. δεν δημοσιεύουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα τους για να μπορεί να γίνεται έλεγχος των διοικήσεών τους!

Δεν μπορεί να βρισκόμαστε π.χ. στο τέταρτο τρίμηνο του έτους και ο ΟΣΕ να έχει δημοσιοποιήσει μόνο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου!.....για να μπορεί να ελεγχθεί η μείωση των ελλειμμάτων του ΟΣΕ που επιχειρείται!


Τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει την χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και είναι υπεύθυνα για την εγκατάσταση της τρόικας πρέπει να αλλάξουν ρότα! Όλα αυτά τα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν παταγωδώς στην διαχείριση των οικονομικών του κράτους ή στην επαγγελματική κατάρτιση και τήρηση του προϋπολογισμού!

Όμως η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην χώρα για τον έλεγχο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας προς τους δανειστές μας φαντάζει ως η μοναδική ελπίδα για μπει επιτέλους μια τάξη στα δημόσια οικονομικά μας!.....για το καλό του τόπου και των παιδιών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου