Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011!...και η διαχρονική «Χιωτάκικη» προχειρότητα!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Η σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011 του  Δήμου Κηφισιάς  πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας με «ιδιαίτερη λαμπρότητα», όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Δήμου μας, αλλά ΟΧΙ και με τη στοιχειώδη οργάνωση και τον πρέποντα σεβασμό απέναντι στις ιστορικές στιγμές του έθνους μας αλλά και τους θεσμούς.
«Με το νέο νόμο του Καλλικράτη υπάρχει η πρόβλεψη ο Δήμαρχος να έχει Συμβούλους πολλούς, μέσα σε αυτούς να συμπεριλάβει και έναν σύμβουλο επί της εθιμοτυπίας, να μην ξαναπαρουσιαστεί το σημερινό απαράδεκτο φαινόμενο», σημείωνε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ο κ. Μ. Τράνακας στην εφημερίδα «ΚΗΦΙΣΙΑ» σε άρθρο του με τίτλο «Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας» και με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας διοίκησης του Δήμου μας.
Δεν πέρασαν τρεις μήνες και στη σχολική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2011 επαναλήφθηκαν τα ίδια ακριβώς απαράδεκτα οργανωτικά φαινόμενα. Σχετικό ρεπορτάζ του γράφοντος στις εφημερίδες «Kifisia Press» και «ΚΗΦΙΣΙΑ» την 15η Απριλίου 2011.....
«Στήθηκαν δύο εξέδρες, διευρυμένος δήμος γαρ,  μία για τους δημότες - κατοίκους - επισκέπτες και μία για τους επίσημους. Έτσι τουλάχιστον το εξέλαβε ο γράφων. Στη δεύτερη υπήρχαν καρτελάκια με τα ονόματα μόνο των Δημοτικών Συμβούλων και των  Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, δεν συμπεριελήφθησαν οι  Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης».....«Όμως παντελώς ξεχασμένοι, αν όχι απαξιωμένοι, υπήρξαν οι Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι κυρίως επίσημοι κατά το εθιμοτυπικό προσερχόμενοι προς την εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Δεν είχαν προβλεφθεί θέσεις  γι' αυτούς!  Άνθρωποι με συνεισφορά δεκαετιών στην εκπαίδευση, λίγο πριν από την σύνταξή τους, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μεταξύ κοινού, τελετάρχη και μπάντας».
Επτά μήνες αργότερα, στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 2011 και για να μην παραπονείται  κανείς, δόθηκε από το Δήμαρχο μια πολύ ευρηματική και ρηξικέλευθη  λύση!
'Ένα μέρος του πεζοδρομίου της Ελ. Βενιζέλου στη Ν. Ερυθραία καλύφθηκε με μια μπλε μοκέτα και αποτέλεσε αυτομάτως την «εξέδρα». Άντε να μπορούσαν να σταθούν εκεί καμιά εικοσαριά άτομα στην καλύτερη περίπτωση. Η «εξέδρα» αυτή λοιπόν και δώδεκα μεταλλικές καρέκλες, προβλεπόταν για τους  εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Πολιτείας, των κομμάτων, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Συμβούλους των τριών τοπικών κοινοτήτων, στο τέλος Αντι- όπως πάντα - για τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ποιος νοιάζεται άλλωστε για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς;
Μπροστά τους, σε μια αναβαθμίδα, ο πρώτος πολίτης του Δήμου μας  κ. Χιωτάκης ,  εκφωνούσε τον πανηγυρικό της ημέρας με πολλά ΟΧΙ!. Παρεμπιπτόντως  κ. Δήμαρχε,  η σημαία αναρτάται, δεν είναι τραπεζομάντιλο για να καλύπτουμε τα αναλόγιο των ομιλιών!
Στη συνέχεια πήρε την σκυτάλη η Τελετάρχης και Αντιδήμαρχος κ. Βλάχου Ασπασία (Νίνα) για ένα υπέροχο φωνητικό σόου(!!) με χαρακτηρισμούς επιθεώρησης και προβοκατόρικα σχόλια ενάντια στους συμπολίτες μας της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, που  σήκωσαν πανό με σύνθημα ενάντια στην Τρόικα θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την κρίση που περνάει η χώρα μας. Χάρη στην ψυχραιμία των τελευταίων δεν είχαμε επεισόδια και στην Κηφισιά!!
Χωρίς να θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά δεν γνωρίζω κατά πόσο επηρέασε την ευρηματική και ρηξικέλευθη απόφαση περί «εξέδρας» πεζοδρομίου, το γεγονός ότι η παρέλαση έγινε στην Ν. Ερυθραία.
Εδώ ξανά και ξανά θα σας ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ κ. Δήμαρχε, ότι μια σχολική παρέλαση  διέπεται από τις διατάξεις της Φ713/16/76245/30-08-1974 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Υπουργικής Απόφασης, με τίτλο «Οργάνωση και τέλεση παρελάσεων μαθητών κατά τις εθνικές εορτές», σύμφωνα με την οποία στο Κεφάλαιο Β΄ «Επίσημες Παρελάσεις» αριθμός 2 Τελετάρχης....ορίζεται Εκπαιδευτικός!
«Στο μέλλον θα καθορίζονται δια ιδιαιτέρων διαταγών των αρμοδίων κατά τόπους Αρχών συμπληρωματικά στοιχεία του έχοντος το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικού, του κλιμακίου οργανώσεως της παρέλασης κτλ....και παρακάτω, Κεφάλαιο  Δ΄ Ειδικές Οδηγίες (α) ο εκάστοτε έχων το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικός και οι υπεύθυνοι καθηγητές Σωματικής Αγωγής δέον όπως ρυθμίζουν πάσα αναγκαία λεπτομέρεια επί τη βάσει των δια της παρούσης καθοριζομένων γενικών οδηγιών.»
Οι νόμοι υπάρχουν και είναι για να τηρούνται  κ. Δήμαρχε. Αν οι κατάλληλοι άνθρωποι στελέχωναν και τις κατάλληλες θέσεις, πιστεύω πως δε θα υπήρχαν αυτά τα  μεγάλα διαστήματα μεταξύ των τμημάτων και η τεράστια καθυστέρηση που κούρασε τα παιδιά σας / μας και όλους τους παρευρισκόμενους. Πόσες φορές επί των ημερών σας εχρίσθη Τελετάρχης Εκπαιδευτικός;
Συμπερασματικά, όταν ένας Δήμος δεν έχει τη στοιχειώδη οργάνωση για μια απλή παρέλαση και στήνει μια και δύο εξέδρες και από την άλλη «ντύνει» ένα πεζοδρόμιο και το αναγάγει σε εξέδρα, ανάλογα με το δημοτικό διαμέρισμα όπου γίνεται η παρέλαση ή η κάθε εκδήλωση, πώς θα λύσει προβλήματα σύνθετα, πώς θα διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό του ή τα χρήματα των φορολογούμενων υπαλλήλων ιδιωτικών και δημοσίων, εργαζομένων και συνταξιούχων;
Τέλος, στα ΟΧΙ του Δημάρχου θα προσθέσω κι εγώ ένα! Όχι στην απαξίωση των θεσμών!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου