Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η Αλήθεια παράγει Μέλλον!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Ίσως ο άνθρωπος χρειάζεται τον μεγάλο χρόνο ζωής του για να προλάβει να ωριμάσει. Ως μικρό παιδί αντιλαμβάνεται τα πράγματα ανάμεσα στη φαντασία και τη πραγματικότητα. Αδυνατεί τότε να διακρίνει το φανταστικό από το συγκεκριμένο. Στην πορεία, κατά κανόνα κατανοεί το περιβάλλον και επίσης τα δικά του όρια.

Την Αλήθεια επιχειρεί εσαεί να ανακαλύψει ο άνθρωπος αλλά και δυσκολεύεται ενίοτε παράλληλα να αποδεχθεί. Βέβαια τι είναι Αλήθεια και πόσο η υποκειμενικότητα την θολώνει ή την παραποιεί είναι επίσης ένα διαρκές ζητούμενο.

Παρατηρώντας κανείς την καθημερινότητα διαπιστώνει την αντιφατικότητα στην προσέγγιση της Αλήθειας. Ο καθείς και η Αλήθεια του και μάλιστα στολισμένη με την βεβαιότητά του όποιου την ισχυρίζεται.

Πρώτο επιφανειακό συμπέρασμα «η Αλήθεια κρύβεται καλά» ή «η Αλήθεια είναι πολυπρόσωπη και υποκειμενική». Η Αλήθεια της αντικειμενικής πραγματικότητας όμως υπάρχει, αλλά ενώ αναζητείται, αποκαλυπτόμενη ενοχλεί και την απωθούμε.

Προφανώς περιέχοντας επώδυνα στοιχεία αποκρούεται από το ανώριμο είναι. Την Αλήθεια την θέλει, την εννοεί ως ευχάριστο χάδι στα αυτιά, ειδάλλως προτιμά να την κηρύξει απορριπτέα.

Σήμερα οι έλληνες πρέπει να βρούμε τον εαυτόν μας - πράγμα δύσκολο βέβαια - και με αυτόν να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Το αποκαλούμενο Μνημόνιο δεν αποτελεί τον όλον του προβλήματος αλλά δυστυχώς μέρος του μεγέθους που επιβάλλεται να υπερβούμε. Και αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτή την μεγάλη Αλήθεια πρέπει να ενστερνιστούμε και όχι απλώς να κατανοήσουμε.

Να αντιληφθούμε δηλαδή ότι το Μνημόνιο που σε λίγο ή έστω πολύ αργότερα θα παύση ισχύον και θα μας εγκαταλείψει, δεν θα αποδειχθεί αρκετό για να εξαφανίσει εν τω μεταξύ, το σύνολο των όσων απαιτούνται για να αποκτήσουμε ένα Κράτος αντάξιο των παιδιών μας και του μέλλοντός τους.

Πρέπει σίγουρα, εμείς μόνοι να επανιδρύσουμε την Δημοκρατία μας, να εξυγιάνουμε τα κόμματα, να κτίσουμε ένα Κράτος που προπάντων θα το σεβόμαστε εμείς, να σεβαστούμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το περιβάλλον , να φροντίσουμε την δημόσια υγεία, να απελευθερώσουμε και να προσδώσουμε περισσότερη ποιότητα στην παιδεία. Να συμμετάσχουμε και να συμβάλλουμε διαρκώς ως πολίτες στις εξελίξεις που επιθυμούμε κοκ.

Γκάντι: «Πρέπει να γίνεις η αλλαγή, που θέλεις να ιδείς στο κόσμο»

Την Αλήθεια πλέον πρέπει να την δούμε και να την συνειδητοποιήσουμε ολόκληρη χωρίς ηθελημένες σκιάσεις στα ενοχλητικά σημεία της. Ο δρόμος είναι μακρύς, ανηφορικός, επίπονος αλλά με οδηγό την αδήριτη ανάγκη της γυμνής Αλήθειας πιθανότατα θα καταστεί νικηφόρος.  Ειδάλλως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου