Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μύθος το τεράστιο εξωτερικό χρέος!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Εντελώς διαφορετική κατάσταση όμως αποκαλύπτουν τα στοιχεία π.χ. του ΔΝΤ για το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών. Πόσα χρωστάει δηλαδή σε ξένους, όχι σε Έλληνες, το ελληνικό δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά – και φυσικά το ίδιο για κάθε χώρα. Πόσα χρωστούν κράτος και ιδιώτες κάθε χώρας σε ξένους.

Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε προέρχονται από το ΔΝΤ και δημοσιεύθηκαν στις 05/07/2010 στην «El País» , γνωστή ισπανική εφημερίδα.

         ΧΩΡΑ                            ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΑΕΠ

      ΙΡΛΑΝΔΙΑ                                          1052,0%  
      ΒΡΕΤΑΝΙΑ                                           431,0%
      ΟΛΛΑΝΔΙΑ                                          310,5%
      ΕΛΒΕΤΙΑ                                             276,5%
      ΒΕΛΓΙΟ                                               275,6%
      ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ                                      231,0%
      ΔΑΝΙΑ                                                 197,0%
      ΓΑΛΛΙΑ                                               190,6%
      ΙΣΠΑΝΙΑ                                              167,5%
      ΕΛΛΑΔΑ                                             163,0%
      ΓΕΡΜΑΝΙΑ                                          161,0%
      ΙΤΑΛΙΑ                                                123,0%
                                  
Πραγματικό σοκ προκαλούν τα στοιχεία, καθώς σε όσες χώρες έχει ήδη μειωθεί ο ρόλος του κράτους έχει μειωθεί φυσικά και το δημόσιο χρέος προς το εξωτερικό, κατά κανόνα όμως έχει εκτοξευθεί το ιδιωτικό χρέος προς τους ξένους! Και φυσικά μια χώρα είναι χρεωμένη όχι μόνο αν χρωστάει το κράτος και δη σε ξένους, αλλά και όταν χρωστούν σε ξένους οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις της και οι πολίτες της.

Πρώτο σοκ! Πρωταθλητής του εξωτερικού χρέους είναι ο πιο καλός ο μαθητής του ΔΝΤ και της ΕΕ….η Ιρλανδία! Χρωστάει κυριολεκτικά τα μαλλιοκέφαλά της στους ξένους: το 1.052% του ΑΕΠ της!!

Πόσα χρωστάει η Ελλάδα στο εξωτερικό; Μόλις 163% του ΑΕΠ μας....έξι φορές λιγότερο από την Ιρλανδία!!

Γιατί όμως λέμε «μόλις» 163% του ΑΕΠ μας; Το 163% δεν είναι ένα τεράστιο νούμερο; Σίγουρα είναι μεγάλο αυτοτελώς, αλλά για να το χαρακτηρίσουμε ή όχι «τεράστιο», πρέπει να το εξετάσουμε και συγκριτικά.

Δεύτερο σοκ! Αν είναι «τεράστιο» το 163% της Ελλάδας, τότε πώς θα χαρακτηρίζαμε το 431% της Βρετανίας; Ναι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η κάποτε παντοκράτορα Βρετανία χρωστάει σε ξένους το 431% του ΑΕΠ της! Αυτοί οι απαράδεκτοι «γιάπηδες» και «Golden Boys» του City του Λονδίνου, που χαρακτηρίζουν δήθεν με ευφυολόγημα «γουρούνια (PIGS)» τις τέσσερις χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) πώς χαρακτηρίζουν τη δική τους χώρα που χρωστάει σε όλη την υφήλιο;

Τρίτο σοκ! Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «μόλις» για το 163% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, γιατί  είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό να διαπιστώνει κανείς ότι τα εξωτερικά χρέη κραταιών οικονομιών όπως της Ολλανδίας, του Βελγίου ακόμη και της ζάπλουτης Ελβετίας λόγω των αδιάκοπων χρηματοοικονομικών παιχνιδιών των πανίσχυρων τραπεζών της, είναι......κατά πολύ ψηλότερα!!

Τέταρτο και ολοκληρωτικό σοκ! Το τελειωτικό χτύπημα όμως σε αυτήν την απαράδεκτη επίθεση κατά της Ελλάδας το δίνει το γεγονός ότι σχεδόν ίδιο εξωτερικό χρέος με τη χώρα μας έχει και η ίδια η… Γερμανία!! 163% εμείς και 161% του ΑΕΠ τους αυτοί!! Τελεία και παύλα.

Υποκρισία στο μεγαλείο της…..

Σκοπιμότητες και μόνο υπηρετεί η στάση των αγορών μη διστάζοντας να αντιμετωπίζουν τα ίδια στοιχεία με αντιδιαμετρικό τρόπο, αν αυτό υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Αυτό επισημαίνει η «El País» οργισμένη…..

«Έτος 2007. Η Ισπανία είναι μια ευημερούσα δύναμη, η επενδυτική δυνατότητα της οποίας πείθει τις αγορές μέχρι του σημείου να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο της τάξης σχεδόν του 160% του ΑΕΠ.

Έτος 2010. Η Ισπανία είναι μια χώρα με πήλινα πόδια που χρωστάει στο εξωτερικό περισσότερο από 170% του ΑΕΠ της, πράγμα που γεννά αμφιβολίες έγκαιρης επιστροφής του. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο παραμορφωτικός φακός των αγορών διαβάζει με πλήρως αντίθετο τρόπο δύο πολύ όμοια νούμερα»!!

Τα ανωτέρω αποκαλυπτικά στοιχεία γκρεμίζουν «τον μύθο του χρέους» και σε κάνουν πραγματικά να διερωτάσαι:

-Μήπως η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζουν υπό την δαμόκλειο σπάθη των περίφημων Οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τους, των οποίων τα θέσφατα ανεβάζουν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού;

-Μήπως έχουμε τον «γνωστό» νομισματικό πόλεμο να γενικεύεται με όπλα αιχμής τα κερδοσκοπικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα;

-Μήπως βρίσκετε η Ελλάδα πρώτη στο στόχαστρο κι έγινε το πειραματόζωο της Δυναστείας των αγορών η οποία παρεμπιπτόντως....... είναι ο μεγαλομέτοχος των εν λόγω Οίκων αξιολόγησης;

-Μήπως τελικά η Ελληνική Επικράτεια!!…….βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών πολιτικοοικονομικών  επιθέσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου