Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Πως να καταπολεμήσετε τον πονοκέφαλο (hangover) από αλκοόλ;

Αν και η σύσταση μου είναι να μην πίνετε περισσότερο από 2 ποτηράκια την ημέρα, ωστόσο κάποιες γιορτινές μέρες πιθανόν η ποσότητα αυτή να μην αρκεί και τότε, ανάλογα με τον οργανισμό, μας ‘εγκαθίσταται’ βασανιστικός πονοκέφαλος , ζαλάδα και πιθανόν εμετοί.

 

Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται τόσο στην αφυδάτωση όσο και στην παραγωγή της τοξικής ουσίας ακεταλδεΰδης.

Μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα με ελαφρύ φαγητό, πάρα πολύ νερό αλλά όχι ταυτόχρονα, γλυκό ελαφρύ καφέ ή τσάι ή μέλι και πολλούς χυμούς που περιέχουν βιταμίνη C, όπως χυμός πορτοκάλι.

Ιδιαίτερα το μέλι (φρουκτόζη) αν συνοδευτεί από ψωμί ( π.χ. τοστ), τότε το κάλιο και το νάτριο που περιέχονται στο ψωμί, θα βοηθήσουν στην ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση του πονοκέφαλου ή της ελαφριάς μέθης η δε ακεταλδεϋδη του αλκοόλ μετατρέπεται με τη βοήθεια της φρουκτόζης (μέλι) σε οξικό οξύ. Το οξικό οξύ με τη σειρά του μεταβολίζεται από τον οργανισμό και από την καύση του παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αργότερα εκπνέεται από το σώμα. Τα παυσίπονα δεν έχουν απόλυτη ένδειξη αλλά κάποιους τους βοηθούν.

Προσέξτε εδώ και το πολύ διαδεδομένο μύθο ότι ο σκέτος καφές καταπολεμά το πονοκέφαλο ή την μέθη από αλκοόλ. Αντίθετα, μπορεί να μας παραπλανήσει ότι είμαστε καλά και να συμβούν απρόοπτα.  Προσοχή λοιπόν ‘’ γλυκός ελαφρύς καφές μαζί με όλα τα άλλα’’.

Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τον οργανισμό αλλά επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία φροντίστε, πριν ξεκινήσετε το ποτό, να πιείτε ένα ή περισσότερα ποτήρια νερό και γάλα: προλαβαίνετε την αφυδάτωση και επιβραδύνετε την παραγωγή των τοξικών ουσιών. 

Γιώργος Παντελιδάκης
Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου