Την σημερινή εποχή βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις που μας προτρέπουν στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.
Η πεποίθηση του κόσμου, πως τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα συμβατικά, οδήγησε στη ραγδαία αύξηση της βιολογικής παραγωγής (καλλιέργεια και κτηνοτροφία) τα τελευταία χρόνια.
Είναι όμως η θρεπτική των αξία πράγματι ανώτερη;
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Περιοδικό Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition), τόσο τα βιολογικά όσο και τα συμβατικά τρόφιμα είναι ισοδύναμα ως προς την θρεπτική τους αξία.
Η επιστημονική κοινότητα δηλαδή δεν βρήκε καμία διαφορά μεταξύ του περιεχομένου τους σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, σύνολο διαλυτών ουσιών, χαλκό, σίδηρο, νιτρικά, μαγνήσιο, τέφρα, συγκεκριμένες πρωτεΐνες, νάτριο, μη πεπτόμενους υδατάνθρακες, β-καροτένιο και θείο.
Είναι μύθος συνεπώς πως η διατροφική αξία των συμβατικών και βιολογικών προϊόντων δεν είναι ισότιμη!!... και ο μόνος λόγος που μας ωθεί να προτιμούμε τα βιολογικά έναντι των συμβατικών είναι η υπόνοια ότι στα συμβατικά προϊόντα χρησιμοποιούνται χημικά ή ορμονικά προϊόντα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι παράνομα και δεν πρέπει να υφίστανται κατά την αγορά των.
Γιώργος Παντελιδάκης
Συντάκτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου