Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ορεκτικά… η παγίδα της ταβέρνας!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Τα ορεκτικά στην ταβέρνα είναι μια παγίδα γεμάτη άχρηστες θερμίδες!

Ο Ταβερνιάρης ή ο maître, αναλόγως του πόσα χρήματα θέλουμε να πληρώσουμε,  μας φέρνει δίσκους ολόκληρους με διάφορα ορεκτικά.


«Χειροποίητες» ή όχι οι διάφορες ποικιλίες ορεκτικών, τα κεφτεδάκια, τα ντολμαδάκια, οι πίτες, τα πιτάκια, τα μπουρεκάκια, οι ψαρομεζέδες, τα θαλασσινά, τα καναπεδάκια, το τζατζίκι, οι μελιτζάνες τηγανιτές και τα παρόμοια, δήθεν ανοίγουν την όρεξη αλλά κανείς δεν αναλογίζεται ότι είμαστε ήδη «με ανοιγμένη» την διάθεση για φαγητό.

 Άρα; Μήπως είναι μια εσπευσμένη και περιττή σχεδόν διαδικασία η αλόγιστη παραγγελία ορεκτικών που μας γεμίζει λίπος δύσκολο να το ξεφορτωθούμε;  Πόσες φορές αδυνατούμε να καταναλώσουμε τα ορεκτικά που παραγγείλαμε;

Οι επιλογές συνεπώς ορεκτικών που θα κάνουμε, σε εστιατόριο ή ταβέρνα, έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να είναι μετά από σκέψη και όχι αυθόρμητες.

Οι γενικοί κανόνες μπορεί να είναι:

-  Πριν πάτε σε ταβέρνα, «τσιμπήστε» κάτι στο σπίτι. Φαίνεται παράδοξη και αντιφατική διαδικασία αλλά είναι πολύ αποτελεσματική: θα σας κόψει την πείνα (βουλιμία) στην ταβέρνα και έτσι αφενός θα αποφασίζετε τι θα πάρετε με καθαρότερο μυαλό αφετέρου θα χαρείτε τους φίλους σας περισσότερο.  

-  Ζητήστε το ψωμί να έρθει μαζί με το υπόλοιπα κυρίως πιάτα.

-  Αποφύγετε να παραγγέλνετε ότι…ακούτε.  

-  Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης ή αραβικές πίτες. Αποφύγετε το ξεροψημένο, που συνήθως σερβίρεται περιχυμένο με ελαιόλαδο.

- Προτιμήστε πολλές διαφορετικές σαλάτες ή και ψητά λαχανικά αντί άλλων ορεκτικών.

-  Αποφύγετε τηγανιτά και παναρισμένα ορεκτικά.

- Κρατήστε τα τυριά για μια άλλη ημέρα. Το τυρί όπως και το κρέας περιέχουν πρωτεΐνες και λίπος, έχουν σχεδόν ισοδύναμη θρεπτική ενεργειακή αξία.

-  Γεμίστε το πιάτο σας μόνο μια φορά.

Καλή διασκέδαση λοιπόν με τους φίλους σας.....χωρίς περιττά λίπη και χωρίς περιττά έξοδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου