Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Σχολικές διακοπές και ακτινοβολία στα παιδιά

Οι σχολικές διακοπές είναι χρόνος που κυρίως τα παιδιά θα καταναλώσουν περισσότερο με κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή:

- τηλεόραση,
- παιχνιδομηχανές,
- κινητά τηλέφωνα,
- ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Την ίδια περίοδο τα παιδιά, λόγω μεγαλύτερης παραμονής στο σπίτι, δέχονται και υψηλές ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από εξωτερικές πηγές όπως:

- κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν πια σε κάθε αστική περιοχή (συνήθως καμουφλαρισμένες)
- κεραίες ασύρματου τηλεφώνου ή ίντερνετ (από την δική σας ή από γειτονικές κατοικίες)
- καλώδια μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ
- οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται πλέον σε κάθε γειτονιά
- αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές ή μη εμφανή προβλήματα στην ηλεκτρική σας καλωδίωση (φθαρμένη μόνωση, λάθος συνδέσεις κυκλωμάτων κ.α.)

Το πλήθος συνεπώς των στοιχείων που ακτινοβολούν τα παιδιά την περίοδο των σχολικών διακοπών όχι μόνο δεν είναι αμελητέο αλλά είναι και δυνητικά επικίνδυνο.

Τα παιδιά, λόγω του ταχέως αναπτυσσόμενου οργανισμού τους, είναι επιρρεπή στην, από την συνεχή ακτινοβόληση, αλλοίωση των κυττάρων τους και κυρίως των νευρολογικών. Οι νόσοι του αίματος και του εγκεφάλου είναι σήμερα σε αυξημένη συχνότητα ενώ ο αυτισμός υπάρχει στα παιδιά σε αναλογία 1 στα 100 (Thornton του Πανεπιστημίου Swansea της Ουαλίας).

Επί πλέον έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και έγκυες γυναίκες, με μεγάλη χρήση κινητού τηλεφώνου, γεννούν παιδιά δύστροπα (έρευνα του πανεπιστημίου Καλιφόρνιας) λόγω της συνεχούς ακτινοβολίας του εμβρύου.

Κατά την διάρκεια συνεπώς των σχολικών διακοπών δεν εφησυχάζουμε αλλά αντίθετα, είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της δραστηριότητας των παιδιών, ως προς τη χρήση των συσκευών με ακτινοβολία και η προτροπή στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας έξω από το σπίτι.

Γιώργος Παντελιδάκης
Συντάκτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου