Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σαλάτες = υγεία – ευεξία!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα, πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε διαιτολογίου, διότι αφορούν την προάσπιση της υγείας μας αλλά και την εμφάνισή μας.

Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, με ιδιαίτερη έμφαση στα φρέσκα νωπά λαχανικά της εποχής με προσθήκη με μέτρο ελαιολάδου όπου 1-2 κουτάλια της σούπας ανά μερίδα είναι αρκετά.

Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας ενεργεί στην βελτίωση της υγείας μας, μέσω της μείωσης της χοληστερόλης, της υπέρτασης, της ρύθμισης του σακχάρου, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και άλλων δεικτών της υγείας.
Προσοχή όμως: τα οφέλη στην υγεία μας δεν προέρχονται από τις διάφορες σάλτσες  που, ιδίως στα εστιατόρια ή στα ταχυφαγεία ή μέσω των delivery, σερβίρουν μαζί με τις σαλάτες.  Οι σάλτσες αυτές έχουν βάση την μαγιονέζα, το πλήρες γιαούρτι σε συνδυασμό με αρκετό λάδι και κάποια άλλα υλικά όπως παρμεζάνα, αλλαντικά π.χ. μπέικον, κρέμα γάλακτος κ.λπ. με αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξάνεται η θερμιδική αξία της σαλάτας αλλά να μειώνεται και η θρεπτική της αξία.
Οι σαλάτες αποτελούν ένα εύκολο και νόστιμο πλήρες γεύμα με πλούσια θρεπτική αξία με έμφαση το νερό, τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και φυσικά τις βιταμίνες. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών συμβάλλει αποδεδειγμένα στην καλή υγεία και φυσικά στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Η προσθήκη σε σαλάτες (εναλλακτικά) ρυζιού και φακής ή καρύδια ή κριθαρένια παξιμαδοκούλουρα δίνουν πλήρες γεύμα.
Για παράδειγμα, η παραδοσιακή «χωριάτικη» σαλάτα, που περιέχει ντομάτες, αγγούρι, κρεμμυδάκι, μυρωδικά (ρίγανη, μαϊντανό κ.λπ.), φέτα, ελιές, λίγο ελαιόλαδο και κριθαρένια παξιμάδια ή καρύδι προσφέρει ένα κοκτέιλ βιταμινών, με πλούσια αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή μεσημεριανού.
Απολαύστε συνεπώς την γεύση των λαχανικών και την ευεργετική τους δράση σε συνδυασμό με υλικά χωρίς ζημιογόνες λιπαρές σάλτσες, φροντίζοντας την διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους και την προάσπιση της υγείας και της ευεξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου