Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη ο Δήμος Κηφισιάς!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης μένει δυστυχώς ο Δήμος Κηφισιάς, καθώς κανένας από τους 14 υποψηφίους, κυρίως από δικηγόρους και οικονομολόγους, δεν συγκέντρωσε τα 2/3 των ψήφων των δημοτικών συμβούλων, που απαιτούσε ο «Καλλικράτης» στις δυο ψηφοφορίες στις 23/02/2011.



Ο «Καλλικράτης» θεωρεί σημαντικό το νέο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, βάζοντας ψηλά τον πήχη με την πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιλογή προσώπου εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.


Οπότε, είναι και στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δημάρχου και της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, εάν θα στηρίξει κάποια από τις υποψηφιότητες, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις εκλογής οργάνων του δήμου ή θα προτιμήσει την ψήφο κατά συνείδηση.

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, είναι ο θεσμικός ρόλος της ανεξάρτητης αυτής Αρχής.......θα δημιουργούσε πραγματικά νέα δεδομένα στο Δήμο Κηφισιάς!


Σύμφωνα με  το άρθρου 77 του Ν. 3852/2010  οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι:

<< 1. Ο Συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.

2. Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας.

3. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κ.Δ.Κ., εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της.

Ο Συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη υποβάλλονται στον δήμαρχο και κοινοποιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και στον γενικό γραμματέα του δήμου.

Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών. >>

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η aftodioikisi.gr μόλις 4 από τις 13 περιφέρειες (ποσοστό 30,7%) έχουν καταφέρει να εκλέξουν «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης»!

Επίσης  από τους 172 «καλλικρατικούς» δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων (αυτό είναι το όριο που θέτει ο Ν 3852/10 για τη λειτουργία του θεσμού) σε μόλις 25 (ποσοστό 14,5% ή σε μόλις έναν στους εφτά) έχει εκλεγεί «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης».

Αυτό οδήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών την Τρίτη 07/06/2011 να εκδώσει νέα εγκύκλιο:

«Σας ενημερώνουμε ότι στο άρθρο 58, παρ. 2 του Ν. 3966/2011 (Α’ 118) περιέχεται ρύθμιση με την οποία η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης (εφεξής Συμπαραστάτης), που προβλέπουν οι διατάξεις των άρθρων 77, παρ. 2 και 179, παρ. 2 του ν. 3852/2010, αντίστοιχα, γίνεται ενδεικτική και ως εκ τούτου συνεχίζεται σε όσες περιπτώσεις δεν είχε επιτευχθεί η εκλογή τους μέχρι 28.2.2011». Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ....

ΓΙΑΤΙ κ. Δήμαρχε, αφού είναι στην διακριτική σας ευχέρεια, δεν συνεχίσατε την διαδικασία για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη Κηφισιάς με την έκδοση νέας προκήρυξης για την πλήρωση της θέσης…..μέχρις ότου επιτευχθεί η  ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του;;

Αναμένουμε την ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ  κ. Δήμαρχε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου