Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Από την αρχαία στη μοντέρνα πλαστική χειρουργική!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη του διακεκριμένου πλαστικού χειρουργού και επίτιμου προξένου της Βραζιλίας Δρ. Ιωάννη Λύρα με τίτλο «Από την Αρχαία στη Μοντέρνα Πλαστική Χειρουργική». Τα προσωπεία των Φαραώ και τα πορτραίτα του Φαγιούμ ως πηγή έμπνευσης για τη  σύγχρονη Βραζιλιάνικη  και  Ευρωπαϊκή Πλαστική Χειρουργική.

Ο ομιλητής με τον Α΄ γραμματέα της  πρεσβείας της
Βραζιλίας και ομιλητή Γκουστάβο Μπεζέρα.

Η επίδραση της Αρχαίας Αιγυπτιακής  τέχνης  στη  σύγχρονη  επιστήμη της αισθητικής ιατρικής, που έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (WSDPD) του ΟΗΕ και της UNESCO, στην αίθουσα διαλέξεων της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (ΑΜΚΑ) και του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Βραζιλίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής (EAPS - ACEIP) όπου Πρόεδρος είναι ο Δρ. Ιωάννης Λύρας.

Ο πρέσβης του Μεξικού Ταρτσίσιο Ναβαρέττε - Μοντές ντε
Οκα, η Παρή Ράπτη - Λύρα, ενδοκρινολόγος, και ο Δρ. Ιωάννης Λύρας.

Ο ομιλητής, διεξοδικά  ανέσυρε  με ευχάριστο οπτικοακουστικό τρόπο μέσα από ιστορικές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ευρήματα της κοιλάδας του Νείλου, διάφορες λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την μεγάλη σημασία των καλλιτεχνικών προτύπων της αρχαίας Αιγύπτου για τους σύγχρονους «γλύπτες» της εξωτερικής μορφής και του σώματος,  τους Αισθητικούς και Επανορθωτικούς Πλαστικούς Χειρουργούς.

Ο Δρ. Ιωάννης Λύρας με τον Μορφωτικό Ακόλουθο της
πρεσβείας της Αιγύπτου Χισάμ Νταρουίς.

Προλόγισαν  ο Δρ Χισάμ Νταρουίς  Μορφωτικός Ακόλουθος και Διευθυντής του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, και ο Γκουστάβο Μπεζέρα, πρώτος γραμματέας της πρεσβείας της Βραζιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου