Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Κηφισός»! Μέρος 1ο

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων των Συλλόγων της Κηφισιάς συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Κηφισός» της περιοχής Αδαμών, τον στρατηγό κ. Δημήτρη Κυριαζόπουλο, από τον οποίο ζήτησα να μου αναφέρει την ιστορία του Συλλόγου και τις δράσεις του.

Πηγή αστείρευτη ο στρατηγός μου ζήτησε να γράψω με την δική του πέννα τα δρώμενα του «Κηφισού».....

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση σας κ. Νομπιλάκη θα προσπαθήσω να δώσω μια συνοπτική απάντηση στα ερωτήματα που μου θέσατε για την συνοικία μας (Αδάμες / Κηφισιάς), τον Σύλλογο μας (Κηφισός) και τα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που σαν τοπική κοινωνία μας απασχολούν.

Το κάνω αυτό από λόγους δεοντολογίας χάριν των αναγνωστών της Kifisia Press αν και γνωρίζω ότι είστε προσωπικά απόλυτα ενήμερος για αυτά από την ενεργό μακροχρόνια συμμετοχή σας στον Σύλλογο μας, ως μέλος του, ως μέλος του Δ.Σ. και ως μέλος της Μονίμου Διευρυμένης Επιτροπής που παρακολουθεί και εκφέρει γνώμη για τα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος της περιοχής.

Εκ προοιμίου θέλω να σας ευχαριστήσω γι΄ αυτή σας την πρόσκληση που μου δίδει και την ευκαιρία να εκθέσω και κάποιες σκέψεις για αυτό που ονομάζουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, με ότι σαν έννοια και σαν θεσμός η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού σηματοδοτεί και εμπεριέχει.

Η Συνοικία μας

Η  Συνοικία μας «ΑΔΑΜΕΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ» αποτελεί μια των Συνοικιών  του Δήμου  Κηφισιάς ως την ορίζει το Γ.Π.Σ και περιλαμβάνει:

- τον ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ (Πολεοδομική  Ενότητα 12)  που εντάχθηκε στο σχέδιο με το Διάταγμα του 1925 (το Ανατολικό της οδού ΑΧΑΪΑΣ τμήμα) και το 1952 (το υπόλοιπο μέχρι την οδό ΕΡΜΙΟΝΗΣ).

- τον ΟΙΚΙΣΜΟ  ΓΡΑΜΜΟ - ΦΟΙΝΙΚΑ (Πολεοδομική Ενότητα 13)  που εντάχθηκε στο σχέδιο  το 1997 με πράξη εφαρμογής το 2005.

Η Συνοικία μας περιβάλλεται, κατά Νότιον, Δυτικό και Βόρειο της, από την Ζώνη προστασίας του ΚΗΦΙΣΟΥ (Π.Δ. 1994), Ζώνη που γενικώς αρχίζει εκεί που τελειώνει το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλεως, κατά δε το Ανατολικό, έχει ως όριο την Εθνική Οδό και την, εν συνεχεία, όμορο Συνοικία της ΝΕΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ.

Η επιγενόμενη, της εγκρίσεως του Σχεδίου, διέλευση - διάνοιξη (περίοδος 1960) της Εθνικής Οδού και διαπλάτυνση (1990) απέκοψε τη Συνοικία μας από τον κορμό της ΚΗΦΙΣΙΑΣ, με αποτέλεσμα η οδική επικοινωνία με την λοιπή Κηφισιά να περιορισθεί στις δύο (2) Υπόγειες Διαβάσεις Πεζών και Οχημάτων (ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ - ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ και ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΕΛΑΙΩΝ).

Η  Συνοικία μας είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας, όπως την προσδιορίζει το ΓΠΣ και η απόφαση του Νομάρχη (ΦΕΚ 601/92) με επιτρεπόμενες χρήσεις:

(1) Κατοικία, (2) Θρησκευτικοί χώροι, (3) Πολιτιστικά κτίρια, (4) Κτίρια Εκπαίδευσης (στοιχειώδους, μέσης), (5) Αθλητικές Εγκαταστάσεις (με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού   Συμβουλίου).

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται:

- η λειτουργία χρήσεων που προϋπήρχαν της αποφάσεως του Νομάρχη (ΦΕΚ 601/92)  εφόσον λειτουργούν βάσει νομίμου αδείας και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον,

- η λειτουργία, σε οικόπεδα με πρόσωπο στην Εθνική Οδό, Γραφείων - Τραπεζών - Ασφαλειών, και μόνο στο ισόγειο, καταστημάτων το μέγιστο 100 τμ, προς κάλυψη καθημερινών  αναγκών της περιοχής.

Ο πληθυσμός της Συνοικίας μας, με ολοκλήρωση της δόμησης, η οποία προχωράει με έντονο ρυθμό, προβλέπεται να φθάσει τους 8.000 κατοίκους. Σήμερα εκτιμάται ότι έχει υπερβεί τις 5.000.

Από τον απαιτούμενο ελάχιστο κοινωνικό εξοπλισμό ελλείπουν ακόμη βασικά στοιχεία (όπως Βρεφονηπιακός Σταθμός, Γυμνάσιο, Αποχέτευση, Πλατεία  κλπ) ιδιαίτερα στην Πολεοδομική Ενότητα του ΓΡΑΜΜΟΥ - ΦΟΙΝΙΚΑ.
Η Συνοικία μας, ως περιγράφεται ανωτέρω,  έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα όμορφο κομμάτι της ΚΗΦΙΣΙΑΣ υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Να αποτραπούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη συνεχή προσπάθεια επέκτασης επαγγελματικών χρήσεων, παρά τις προβλέψεις του νόμου και τις εκδιδόμενες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ.
 - να  συμπληρωθεί η ελλείπουσα υποδομή που συνιστά τον ελάχιστο κοινωνικό εξοπλισμό.
- να αποτραπούν οι αυθαίρετες και, παρά τις ισχύουσες διατάξεις, επεμβάσεις σε Κοινόχρηστους χώρους Πρασίνου και την Ειδικώς Προστατευόμενη Ζώνη του ΚΗΦΙΣΟΥ (με την  οποία η Συνοικία μας συνορεύει όπως προαναφέρθηκε).         
- να επιλυθούν, με την κατασκευή της Ανισόπεδου Διάβασης Οχημάτων στην προέκταση της οδού ΙΛΙΣΙΩΝ (Κόμβος Ν. ΚΗΦΙΣΙΑΣ) και την αναβάθμιση των Κόμβων  ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ και ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ, τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την προσωρινή διοχέτευση της Υπερτοπικής Κυκλοφορίας μέσω της Συνοικίας μας (Υπόγεια Διάβαση ΕΛΑΙΩΝ - ΕΡΜΙΟΝΗΣ και ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ). Τα έργα αυτά έχουν εγκριθεί από το 2004 και έχουν περιληφθεί στην σύμβαση παραχωρήσεως που υπέγραψε το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη  ΝΕΑ ΟΔΟ ΑΕ το 2007 αλλά ως γνωστόν τα αφορούντα στους Οδικούς Άξονες θέματα έχουν τελματωθεί όπως συμβαίνει για πολλά άλλα.
Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Κηφισός».
Ο Σύλλογος έχει ιστορία πλέον των 30 ετών με εγγεγραμμένα μέλη περί το 600 (150 - 200 ενεργά). Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο με 3ετή θητεία, το οποίο βοηθείται εις το έργον του από μια Διευρυμένη Μόνιμο Επιτροπή η οποία συγκροτείται από αριθμό κατοίκων από την κάθε γειτονιά της Συνοικίας των ΑΔΑΜΩΝ , που δραστηριοποιείται ο Σύλλογος και εφόσον το επιθυμούν, από τους πρώην Προέδρους του Συλλόγου και τους Προέδρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της περιοχής που φοιτούν οι μαθητές της Συνοικίας μας.
Η όλη λειτουργία του Συλλόγου έχει σχεδιασθεί, με ανάλογη προσαρμογή του Καταστατικού, ώστε να πλησιάζει, όσο τούτο είναι πρακτικώς δυνατόν, στην «Άμεσο δημοκρατία». Αυτό επιτυγχάνεται με τις Γενικές και Ειδικές ενημερωτικές Συνελεύσεις και την λειτουργία της Διευρυμένης Επιτροπής η συμβολή της οποίας είναι μεγάλη.
Ο Σύλλογος είναι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ. Υποχρεώθηκε, όμως, από της συστάσεώς του να ασχοληθεί όλο και περισσότερο και με τα θέματα που η ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε ως έργον του Συνοικιακού Συμβουλίου και των Πολεοδομικών Επιτροπών Γειτονιάς, επειδή τα τελευταία, ευθύνη των Δήμων & του Υπουργείου Εσωτερικών δεν συγκροτήθηκαν και δεν λειτούργησαν.                            
Και βεβαίως, ήτο φυσικό ο Σύλλογος μας, όπως και κάθε Σύλλογος, να συναντήσει σοβαρές δυσχέρειες γι’ αυτό το έργο που προϋπέθετε και την αποδοχή αυτού το ρόλο του από τα όργανα του Δήμου που μελετούν και αποφασίζουν για το κάθε θέμα ενδιαφέροντος της Συνοικίας.

Για το λόγο αυτό, από το 2001 ο Σύλλογος ασχολήθηκε συστηματικά και επεδίωξε την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου περί Συνοικιακών Συμβουλίων και των Πολεοδομικών Επιτροπών Γειτονιάς.  Πιστεύοντας ότι, η συμμετοχή των οργάνων των Τοπικών Κοινωνιών εις τα δρώμενα των Δήμων μόνο οφέλη, και μάλιστα σοβαρά, μπορούσε και μπορεί να προσφέρει, στα οποία περιλαμβάνονται:

- Η συμβολή εις την επίλυση των τοπικών θεμάτων και γενικότερα εις την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των Δήμων.

- Η αποτροπή, λόγω της αμεσότητας και συχνής επικοινωνίας των οργάνων της Τοπικής Κοινωνίας με τους κατοίκους και της γνώσεως των λεπτομερειών της Συνοικίας ορισμένων από τα φαινόμενα που αναφέρονται στις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και του Συνηγόρου του Πολίτη.

- Τέλος, και το σπουδαιότερο, η ενίσχυση της ιδέας του Δημότη-Πολίτη ως υπευθύνου μέλους ενός κοινωνικού συνόλου, γεγονός που ενδυναμώνει και προάγει την αρχή και της Δημοκρατικής Λειτουργίας.

Ανάλογο προσπάθεια κατέβαλε όταν συζητείτο ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα επειδή ως φαίνεται η αναφερόμενη επίκληση στον πρωταρχικό ρόλο του Πολίτη ήτο γράμμα κενόν.

Συνεχίζεται......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου