Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τακτοποίηση αυθαιρέτων!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Όταν η Βουλή ψήφισε τον νόμο 3843/2010 για την τακτοποίηση των Ημιυπαιθρίων χώρων ή αλλιώς τον νόμο Μπιρμπίλη, φάνηκε ότι υπήρχαν κενά που συμπληρώθηκαν με Υπουργικές Αποφάσεις και συμπληρωματικά άρθρα σε άλλους νόμους για να καλυφθεί ότι αυθαιρεσία υπήρχε εντός του περιγράμματος, της κάλυψης και του όγκου κάθε οικοδομικής άδειας, όπως προβλεπόταν αρχικά στον νόμο.
Φυσικά αυτός ο νόμος άφησε απέξω όλα τα άλλα αυθαίρετα,  δηλαδή ότι είναι εκτός περιγράμματος οικοδομής, εκτός σχεδίου πόλεως, αλλαγές χρήσεων, υπερβάσεις πλαϊνών ορίων, πρασιάς, ύψους κλπ.

Η ανάγκη για την τακτοποίηση και αυτών των αυθαιρεσιών αλλά και η ανάγκη εισροής χρημάτων στα άδεια ταμεία του Κράτους δημιούργησε τον δεύτερο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, δηλαδή τον Ν. 4014/2011 ή αλλιώς νόμο Παπακωνσταντίνου.

Αν ο προηγούμενος νόμος είχε απλώς κενά......αυτός δημιούργησε ένα αλαλούμ που ούτε ο καλλίτερος μηχανικός της Χώρας δεν θα μπορούσε να ξεδιαλύνει.

Ας τα πάρουμε με την σειρά:

1. Τα αυθαίρετα με τον Ν.3843/2010 τακτοποιούνται για 40 χρόνια! Τα αυθαίρετα με τον Ν. 4014/2011 τακτοποιούνται για 30 χρόνια;;

2. Η μέχρι την ισχύ του νόμου Παπακωνσταντίνου πολεοδομική νομοθεσία έλεγε ότι όλες οι κατασκευές αυθαίρετες ή νόμιμες που έχουν κατασκευαστεί πριν τον Ν.1337/83 (νόμος Τρίτση) δεν ελέγχονται και μεταβιβάζονται χωρίς έλεγχο.

Ο νόμος Παπακωνσταντίνου αναφέρει ρητά ότι ελέγχονται υποχρεωτικά ΟΛΕΣ οι κατασκευές που έχουν κτιστεί μετά το 1955. Και εδώ γίνεται ένα κομφούζιο, αφού θεωρεί αυθαίρετο, το τζάκι που έφτιαξε κάποιος στο διαμέρισμα του, το κοτέτσι που έφτιαξε στο εξοχικό, το μπάρμπεκιου που έφτιαξε και αυτό στο εξοχικό, την μάντρα του κήπου που την μεγάλωσε πχ 20 εκ., το στέγαστρο για το αυτοκίνητο, την πέργκολα και ότι άλλο μπορεί να σκεφθείτε και φυσικά δεν μπορείτε να μεταβιβάσετε ακίνητο στο οποίο υπάρχει έστω και μια τέτοια μικροπαράβαση.

3. Επειδή όλα αυτά δημιούργησαν ένα φαινόμενο αδυναμίας επίλυσης των αποριών,  κάθε βδομάδα δίδονται απαντήσεις σε ερωτήματα μηχανικών και πολιτών αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει αυτές οι απαντήσεις Υπουργικές Αποφάσεις και επομένως απλές απαντήσεις δεν κατοχυρώνουν κανένα.

4. Ο νόμος βάζει ημερομηνία λήξης την 30/11/2011 και απαιτεί όλες οι διαδικασίες να γίνουν ηλεκτρονικά. Φυσικά ο χρόνος δεν επαρκεί και γι΄ αυτό μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί μόνο 65000 αυθαίρετα από το 1.000.000 που υπολογίζει το ΥΠΕΚΑ. Λογικά θα δώσει όχι μια αλλά πολλές παρατάσεις, όμως υπάρχει και το πρόβλημα του μεγέθους των προστίμων που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τσουχτερά και ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί.


Προσωπικά πιστεύω ότι ο νόμος Παπακωνσταντίνου είναι άδικος γιατί αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις ενιαία!

Σωστά βάζει αυστηρές προϋποθέσεις για να σταματήσει επιτέλους η αυθαιρεσία αλλά αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου, αν δεν οριστικοποιηθούν οι δασικοί και οι αγροτικοί χάρτες και δεν ενταγούν στο σχέδιο οι περιοχές που καθυστερούν τίποτε δεν θα λυθεί και μετά 30 χρόνια θα τακτοποιούνται πάλι αυθαίρετα!!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Μήπως χρειαζόμαστε εποπτεία;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Από την μεταπολίτευση και μετά κάθε χρόνο τέτοια εποχή η εκάστοτε κυβέρνηση παρουσίαζε ένα ελαφρώς ελλειμματικό ή στην καλύτερη περίπτωση ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφιζόταν από την Βουλή........αλλά, όπως θυμόμαστε, κάθε χρόνο έπεφτε έξω νομοτελειακά!


Τα υπουργεία προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου ζητούσαν πρόσθετα κονδύλια!....και ο Υπουργός Οικονομικών έβγαινε στις αγορές και δανειζόταν για να καλυφθούν οι πάσης φύσεως δαπάνες για την λειτουργία του κράτους ....χωρίς δυστυχώς κανένα συστηματικό έλεγχο!


Κάπως έτσι συσσωρεύτηκε σήμερα το «τεράστιο» χρέος των 359.628.000,00 ευρώ που οδήγησε στην χρεοκοπία και κατ’ επέκταση σε μια συμφωνία διάσωσης με ένα συνολικό πακέτο στήριξης ύψους 310 δις ευρώ ή περίπου 140% του ΑΕΠ από την Ευρώπη και το ΔΝΤ το οποίο προφανώς έχει κόστος και αντιπαροχές. Περιέχει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις!....που ενδεχομένως ενοχλούν και δεν αρέσουν! 

Σε κάθε κράτος η εκτέλεση του προϋπολογισμού προϋποθέτει συστηματικό και συνεχή έλεγχο των εσόδων και εξόδων του κάθε Υπουργείου! Για τον λόγο αυτό σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν ειδικές επιτροπές που παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την τήρηση του προϋπολογισμού......ούτως ώστε σε περίπτωση απόκλισης να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διορθωτικής κίνησης!

Μάλιστα αρκετά από αυτά έχουν θεσπίσει συνταγματικά το ανώτερο ύψος του ελλείμματος! Αυτό αποφάσισε πρόσφατα και η Ισπανία!....σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα!

Στην χώρα μας όμως το πολιτικό σύστημα, που σήμερα αντιδρά στην ιδέα της εποπτείας, δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας! Ακόμη και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά το μνημόνιο, διάφοροι φορείς του δημοσίου όπως νοσοκομεία, δήμοι, πανεπιστήμια κτλ. δεν δημοσιεύουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα τους για να μπορεί να γίνεται έλεγχος των διοικήσεών τους!

Δεν μπορεί να βρισκόμαστε π.χ. στο τέταρτο τρίμηνο του έτους και ο ΟΣΕ να έχει δημοσιοποιήσει μόνο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου!.....για να μπορεί να ελεγχθεί η μείωση των ελλειμμάτων του ΟΣΕ που επιχειρείται!


Τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει την χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και είναι υπεύθυνα για την εγκατάσταση της τρόικας πρέπει να αλλάξουν ρότα! Όλα αυτά τα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν παταγωδώς στην διαχείριση των οικονομικών του κράτους ή στην επαγγελματική κατάρτιση και τήρηση του προϋπολογισμού!

Όμως η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην χώρα για τον έλεγχο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας προς τους δανειστές μας φαντάζει ως η μοναδική ελπίδα για μπει επιτέλους μια τάξη στα δημόσια οικονομικά μας!.....για το καλό του τόπου και των παιδιών μας!

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ο Δωδεκάλογος του Μισθωτού Έλληνα!

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


1. Μου αρέσει που όταν λεω για αύξηση στο αφεντικό μου δε με αγριοκοιτάζει,  αλλά λιώνει στα γέλια. Άσε που έδιωξε κάνα δυο που δε μου άρεσε η μούρη τους.

2. Μου αρέσει που πολλοί φίλοι μου μετανάστευσαν για καλύτερο μέλλον, γιατί θα έχω extra προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό. Άσε που όλο και κάτι θα στέλνουν τις γιορτές.

3. Μου αρέσει που ακρίβυνε η βενζίνη και είναι απλησίαστη  και κουνάω λιγότερο το αμάξι, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα το έχω για περισσότερα χρόνια, κάνω καλό στην καρδιά μου και είμαι και πολύ μούρη όταν προτείνω σε φίλους να πάμε τσάρκα με το αμάξι στην εθνική. Άσε που όταν πάμε για μπάνιο το καλοκαίρι τσοντάρουν πια όλοι για βενζίνη, ενώ παλιά έκαναν τον κινέζο.

4. Μου αρέσει που τα καφενεία έχουν γεμίσει άνεργους επιστήμονες με δύο μεταπτυχιακά. Πλέον πας για ουζάκι και αντί για μπάλα συζητάς για μαύρες τρύπες τουλάχιστον.

5. Επιπλέον για τις γκόμενες, είσαι σίγουρος πια 100% ότι δε σε θέλει για τα λεφτά σου.

6. Μου αρέσει που ο κουλουρτζής έξω από τα μπουζούκια έχει πιο πολύ δουλειά από τη λουλουδού μέσα στα μπουζούκια.

7. Μου αρέσει ο καφές που κερδίζω στο τάβλι με φιλαράκια αποτελεί το 2% του μισθού μου που σημαίνει ότι σε 50 παρτίδες έχω βγάλει ένα μισθό.

8. Μου αρέσει που το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο, γιατί σε όλους μας έλειπε λίγο πολύ η περιπέτεια στη ζωή μας.

9. Μου αρέσει που μπορώ να έχω κατάθλιψη ελεύθερα. Παλιά μου τα είχαν πρήξει όλοι «Τι σου λείπει ρε μαλάκα; Τη δουλειά σου την έχεις.....το αμαξάκι σου....τι άλλο θες ;»

10. Μου αρέσει που στο σούπερ μάρκετ σπάνια περιμένεις πια τον μπροστά να χτυπήσει 2 καρότσια ψώνια, και αν πέσεις σε τέτοιον, του λες να σε καλέσει και σένα στο πάρτι.

11. Μου αρέσει που αν πω ότι δουλεύω δύο φορές τη βδομάδα με κοιτούν με  συμπάθεια και μου λένε κουράγιο, ενώ πιο παλιά σκεφτόντουσαν «Ρε τον τεμπέλη»!

12. Μου αρέσει που θα έχω και εγώ μία ιστορία πόνου και δυστυχίας να λεω στις επόμενες γενιές για το παρελθόν της χώρας, όπως εμείς ακούγαμε για χούντα και κατοχή. Αλλιώς θα με πέρναγαν για πολύ φλώρο!

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η ελπίδα αναζωπυρώνεται!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ


Όντως, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά το σοφό: ουδέν κακόν αμιγές καλού! Καθαρά φάνηκε πως η αχαρακτήριστη «πολιτική διαδικασία» που ενεοί υπέστημεν τις τελευταίες μέρες επέφερε και θετικά αποτελέσματα τα οποία ως τέτοια εμπεριέχουν ελπιδοφόρο περιεχόμενο.

1ον: Κατέστησε ήδη σχετικώς έως αρκετά λαοφιλή έναν εξαιρετικά σημαντικό άνθρωπο ο οποίος υπήρξε, και αυτός, απολύτως άγνωστος μέχρι τώρα στην ευρεία κοινή γνώμη, όπως συνήθως συμβαίνει άλλωστε με όλους τους προσοντούχους ανθρώπους στον τόπο μας. Θα τον βοηθήσει ως πρωθυπουργό στο έργο του.

Η διελκυστίνδα ανάμεσα στα κυρίαρχα κόμματα, που το πρόσφατο πενθήμερο ταλαιπώρησαν τη λογική, αποκάλυψε πως υπάρχουν και πρόσωπα πέραν των στελεχών των κομμάτων κατάλληλα και προπάντων ικανά - ικανότερα να υπηρετήσουν τα κοινά.

2ον. Βοήθησε τους αρχηγούς των κομμάτων να υπερβούν τους κομματικούς υπολογισμούς και τις κομματικές αγκυλώσεις και να επικεντρωθούν στο μοναδικό ζητούμενο που είναι η σωτηρία του τόπου.

3ον. Οδήγησε στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης κύρους διαθέτουσας ευρεία αποδοχή εκ μέρους όσων γνωρίζουν τα πράγματα μέσα και επίσης έξω από την Χώρα αλλά και από το λαό σε μεγάλο εξ αρχής ποσοστό.

4ον. Ενίσχυσε τους αρχηγούς των κομμάτων έναντι του σκληρού πυρήνα των σχηματισμών των οποίων ηγούνται. Οι αρχηγοί κατάφεραν σχεδόν να αγνοήσουν τα δυσπροσάρμοστα σκληροπυρηνικά πρόσωπα τα οποία στις νέες κάθε φορά πραγματικότητες συχνά εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό των κομμάτων και την απαραίτητη κάθε προσαρμογή του πολιτικού συστήματος στις απαιτήσεις των καιρών.

Προέκυψε η πρώτη κυβέρνηση της μετά-μεταπολίτευσης και διεξάγεται το πρώτο πείραμα συνεργασίας κομμάτων εξουσίας στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Η καταλληλότητα, η επάρκεια, η επιστημονική συγκρότηση και άλλα υψηλού επιπέδου προσόντα τίθενται επιτέλους ως απαραίτητα κριτήρια επιλογής ενσωμάτωσης στην ηγετική πυραμίδα ενός Λαού και την άσκηση υψηλών καθηκόντων δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο η συγκρότηση μιας πολλά υποσχόμενης κυβερνητικής σύνθεσης δεν εξασφαλίζει την επιτυχία της εν τέλει, διότι  έχει να αντιμετωπίσει την υπαρκτή όσο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου της εργασίας λόγω της μείωσης των αποδοχών και του επιπέδου διαβίωσης και του ασύλληπτου ποσοστού ανεργίας που μαστίζει τις οικογένειες και εξαφανίζει τους ελπιδοφόρους ορίζοντες που ατένιζαν μέχρις το μόλις πρόσφατο παρελθόν.

Ως εκ τούτου δεν προοιωνίζεται καθόλου εύκολο και άνευ εμποδίων το έργο της αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τις πολιτικές επιλογές επί πρόσφορου εδάφους εκ μέρους των κομμάτων που επιδιώκουν την ανατροπή του κοινωνικού - πολιτικού - οικονομικού συστήματος τα οποία θα προσπαθήσουν  να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που διαθέτουν να οργανώνουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις για τις δίκαιες άλλωστε διεκδικήσεις.


Τέλος μένει ως μονόδρομος η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης παρά τις αντιξοότητες που εξαρχής θα αντιμετωπίσει προκειμένου να σωθεί ο τόπος και να παραμείνει εντός ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα.

Οι όποιες ελπίδες απομένουν  στηρίζονται στην αντοχή του Λαού και την ωριμότητα που θα επιδείξει βοηθώντας στο να προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την προσπάθεια που μόλις άρχισε.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Παρακολούθηση.....της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με Α.Π.27!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Την Τετάρτη  9 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 07.00μμ  συνήλθε σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, υπό την προεδρεία της κ. Κορογιαννάκη, για την λήψη των παρακάτω αποφάσεων.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ακολούθησε η ομόφωνη επικύρωση των πρακτικών της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 07/09/2011.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο:

- ότι η τριών εβδομάδων απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ δημιούργησε μεγάλη καθυστέρηση σε πολλά θέματα του Δήμου!

- ότι από τις 27/11/2011 ξεκινά η εφαρμογή της εφεδρείας. Επίσης θα εφαρμοσθεί η περικοπή μισθών στους «αιρετούς» του Δήμου.

- ότι αναφορικά με την Βίλα Καζούλλη, εμμένουμε στην εισήγησή  μας προς το ΥΠΕΚΑ όπως παραχωρηθεί η κυριότητα της στον Δήμο Κηφισιάς ώστε να ελαφρυνθεί το κράτος από το βάρος της συντήρησης!

- ότι αναφορικά με το ειδικό τέλος / χαράτσι που θα πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, ο Δήμος θα εξετάσει την δυνατότητα νομικής υποστήριξης των Δημοτών που δεν μπορούν να πληρώσουν!

Ακολούθησε συζήτηση, διάρκειας μιας ώρας περίπου, προ ημερησίας διατάξεως:

- Ο κ. Βάρσος πήρε τον λόγο και (1) εισηγήθηκε να γίνει ένας έρανος για να αποφευχθεί η πώληση της Βίλας Καζούλλη (2) αναφέρθηκε στην πρόσφατη άδικη απόλυση της κ. Χρυσούλας Σιαμέτη, μετά από 14 χρόνια εργασίας και προσφοράς, από το Δ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ» και ζήτησε να την επανεξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο (3) εισηγήθηκε όπως στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Νέα Ερυθραία  του χρόνου να υπάρξει εξέδρα των επισήμων! (4) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι το κέντρο της Κηφισιάς ερημώνει και ζήτησε όπως αποσυρθούν τα καγκελάκια και να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση, μέχρι να λειτουργήσει το υπόγειο πάρκινγκ, για να βοηθήσει την κίνηση της αγοράς! (5) αναρωτήθηκε ποίος θα καταδικάσει τους ΖΟΡΡΟ της ΔΕΗ!......παρόλο ότι η επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος αποτελεί παράνομη πράξη!

- Ο κ. Κανακάκης συνέχισε λέγοντας ότι (1) άπορα άτομα που ευρίσκονται σε απόγνωση επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ!...επικοινωνούν μαζί του....ζητώντας την βοήθεια / υποστήριξη του Δήμου! (2) θα πρέπει να κάνουμε τις δέουσες κινητοποιήσεις για να μην πωληθεί η Βίλα Καζούλλη! (3) επειδή η εφαρμογή της εφεδρείας δεν είναι δίκαιη....θα πρέπει να αντιδράσουμε σαν Δήμος!

- Ο κ. Σφαντός ζήτησε (1) ενημέρωση σχετικά με την μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε έκταση 20.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη από την τράπεζα PROTON που πρόσφατα κρατικοποιήθηκε! και (2) να μην εφαρμοσθεί η ελεγχόμενη στάθμευση στην Νέα Ερυθραία σε μια  αγορά που ερημώνει και τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο….σύμφωνα με την γραπτό αίτημα των Εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας που διαμοιράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο!

- Ο κ. Σκορδίλης ακολούθησε ερωτώντας (1) τι γίνεται με τα αποθέματα του Πράσινου Ταμείου;.....πότε θα ξεκινήσει;....για την απαλλοτρίωση κοινοχρήστων χώρων! (2) τα έργα στα ΑΛΩΝΙΑ με τι σχεδιασμό γίνονται και από που προέρχονται τα κονδύλια; (3) τον κ. Ξυπολυτά ειδικά γιατί όταν τα συνεργεία του Δήμου αδειάζουν τους κάδους απορριμμάτων….αφήνουν σκουπίδια γύρω τους; (4) γιατί η Δημοτική Αστυνομία δεν συμβάλει / βοηθάει στην πάταξη των ληστειών που δυστυχώς αυξάνονται τον τελευταίο καιρό στον Δήμο; και τέλος (5) τι γίνεται με τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Συλλόγων;

Ο Δήμαρχος πήρε τον λόγο και είπε ότι η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αποτελεί κώλυμα για την κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο της κατανάλωσης της ΔΕΗ και ότι η Απόφαση αυτή προσεβλήθη στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε την Απόφαση του Δικαστηρίου. Άλλοι τρόποι δεν υπάρχουν και αν τους υποσχεθούμε θα είναι λάθος. Επίσης ανεφέρθη στην  ύπαρξη σοβαρών λαθών στα τετραγωνικά μέτρα και στην τιμή ζώνης.

Για το Πράσινο Ταμείο, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση να διαθέσει αυτούς τους πόρους προς τους Δήμους σε αντικατάσταση των προβλεπομένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ)

Έγινε αναφορά για τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ! Ο Δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση για τους βίο-κλιματικούς δρόμους στην Ν. Ερυθραία είπε ότι εάν δεν γίνει δυνατή η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ θα αντιμετωπιστούν από τον Δήμο κατά προτεραιότητα.

Αναφορικά με το θέμα της Κανονιστικής Απόφασης για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Ν. Ερυθραία, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα είχε εισαχθεί εκ νέου παρότι είχε εγκριθεί από προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή δεν είχε ψηφιστεί ως κανονιστική με την απαιτουμένη πλειοψηφία επί του συνόλου των αριθμών των Συμβούλων, ως απαιτείται.

Η συζήτηση αναβλήθηκε για επόμενο Δ.Σ. προκειμένου να εξεταστεί και υπόμνημα που υπέβαλαν οι Εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας αλλά και κάποιες αλλαγές που προτάθηκαν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γ. Παπαδόπουλο.

Ακολούθησε η συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί (41) τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην  πρόσκληση ημερομηνίας 04/11/2011.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011!...και η διαχρονική «Χιωτάκικη» προχειρότητα!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Η σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011 του  Δήμου Κηφισιάς  πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας με «ιδιαίτερη λαμπρότητα», όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Δήμου μας, αλλά ΟΧΙ και με τη στοιχειώδη οργάνωση και τον πρέποντα σεβασμό απέναντι στις ιστορικές στιγμές του έθνους μας αλλά και τους θεσμούς.
«Με το νέο νόμο του Καλλικράτη υπάρχει η πρόβλεψη ο Δήμαρχος να έχει Συμβούλους πολλούς, μέσα σε αυτούς να συμπεριλάβει και έναν σύμβουλο επί της εθιμοτυπίας, να μην ξαναπαρουσιαστεί το σημερινό απαράδεκτο φαινόμενο», σημείωνε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ο κ. Μ. Τράνακας στην εφημερίδα «ΚΗΦΙΣΙΑ» σε άρθρο του με τίτλο «Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας» και με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας διοίκησης του Δήμου μας.
Δεν πέρασαν τρεις μήνες και στη σχολική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2011 επαναλήφθηκαν τα ίδια ακριβώς απαράδεκτα οργανωτικά φαινόμενα. Σχετικό ρεπορτάζ του γράφοντος στις εφημερίδες «Kifisia Press» και «ΚΗΦΙΣΙΑ» την 15η Απριλίου 2011.....
«Στήθηκαν δύο εξέδρες, διευρυμένος δήμος γαρ,  μία για τους δημότες - κατοίκους - επισκέπτες και μία για τους επίσημους. Έτσι τουλάχιστον το εξέλαβε ο γράφων. Στη δεύτερη υπήρχαν καρτελάκια με τα ονόματα μόνο των Δημοτικών Συμβούλων και των  Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, δεν συμπεριελήφθησαν οι  Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης».....«Όμως παντελώς ξεχασμένοι, αν όχι απαξιωμένοι, υπήρξαν οι Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι κυρίως επίσημοι κατά το εθιμοτυπικό προσερχόμενοι προς την εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Δεν είχαν προβλεφθεί θέσεις  γι' αυτούς!  Άνθρωποι με συνεισφορά δεκαετιών στην εκπαίδευση, λίγο πριν από την σύνταξή τους, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μεταξύ κοινού, τελετάρχη και μπάντας».
Επτά μήνες αργότερα, στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 2011 και για να μην παραπονείται  κανείς, δόθηκε από το Δήμαρχο μια πολύ ευρηματική και ρηξικέλευθη  λύση!
'Ένα μέρος του πεζοδρομίου της Ελ. Βενιζέλου στη Ν. Ερυθραία καλύφθηκε με μια μπλε μοκέτα και αποτέλεσε αυτομάτως την «εξέδρα». Άντε να μπορούσαν να σταθούν εκεί καμιά εικοσαριά άτομα στην καλύτερη περίπτωση. Η «εξέδρα» αυτή λοιπόν και δώδεκα μεταλλικές καρέκλες, προβλεπόταν για τους  εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Πολιτείας, των κομμάτων, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Συμβούλους των τριών τοπικών κοινοτήτων, στο τέλος Αντι- όπως πάντα - για τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ποιος νοιάζεται άλλωστε για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς;
Μπροστά τους, σε μια αναβαθμίδα, ο πρώτος πολίτης του Δήμου μας  κ. Χιωτάκης ,  εκφωνούσε τον πανηγυρικό της ημέρας με πολλά ΟΧΙ!. Παρεμπιπτόντως  κ. Δήμαρχε,  η σημαία αναρτάται, δεν είναι τραπεζομάντιλο για να καλύπτουμε τα αναλόγιο των ομιλιών!
Στη συνέχεια πήρε την σκυτάλη η Τελετάρχης και Αντιδήμαρχος κ. Βλάχου Ασπασία (Νίνα) για ένα υπέροχο φωνητικό σόου(!!) με χαρακτηρισμούς επιθεώρησης και προβοκατόρικα σχόλια ενάντια στους συμπολίτες μας της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, που  σήκωσαν πανό με σύνθημα ενάντια στην Τρόικα θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την κρίση που περνάει η χώρα μας. Χάρη στην ψυχραιμία των τελευταίων δεν είχαμε επεισόδια και στην Κηφισιά!!
Χωρίς να θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά δεν γνωρίζω κατά πόσο επηρέασε την ευρηματική και ρηξικέλευθη απόφαση περί «εξέδρας» πεζοδρομίου, το γεγονός ότι η παρέλαση έγινε στην Ν. Ερυθραία.
Εδώ ξανά και ξανά θα σας ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ κ. Δήμαρχε, ότι μια σχολική παρέλαση  διέπεται από τις διατάξεις της Φ713/16/76245/30-08-1974 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Υπουργικής Απόφασης, με τίτλο «Οργάνωση και τέλεση παρελάσεων μαθητών κατά τις εθνικές εορτές», σύμφωνα με την οποία στο Κεφάλαιο Β΄ «Επίσημες Παρελάσεις» αριθμός 2 Τελετάρχης....ορίζεται Εκπαιδευτικός!
«Στο μέλλον θα καθορίζονται δια ιδιαιτέρων διαταγών των αρμοδίων κατά τόπους Αρχών συμπληρωματικά στοιχεία του έχοντος το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικού, του κλιμακίου οργανώσεως της παρέλασης κτλ....και παρακάτω, Κεφάλαιο  Δ΄ Ειδικές Οδηγίες (α) ο εκάστοτε έχων το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικός και οι υπεύθυνοι καθηγητές Σωματικής Αγωγής δέον όπως ρυθμίζουν πάσα αναγκαία λεπτομέρεια επί τη βάσει των δια της παρούσης καθοριζομένων γενικών οδηγιών.»
Οι νόμοι υπάρχουν και είναι για να τηρούνται  κ. Δήμαρχε. Αν οι κατάλληλοι άνθρωποι στελέχωναν και τις κατάλληλες θέσεις, πιστεύω πως δε θα υπήρχαν αυτά τα  μεγάλα διαστήματα μεταξύ των τμημάτων και η τεράστια καθυστέρηση που κούρασε τα παιδιά σας / μας και όλους τους παρευρισκόμενους. Πόσες φορές επί των ημερών σας εχρίσθη Τελετάρχης Εκπαιδευτικός;
Συμπερασματικά, όταν ένας Δήμος δεν έχει τη στοιχειώδη οργάνωση για μια απλή παρέλαση και στήνει μια και δύο εξέδρες και από την άλλη «ντύνει» ένα πεζοδρόμιο και το αναγάγει σε εξέδρα, ανάλογα με το δημοτικό διαμέρισμα όπου γίνεται η παρέλαση ή η κάθε εκδήλωση, πώς θα λύσει προβλήματα σύνθετα, πώς θα διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό του ή τα χρήματα των φορολογούμενων υπαλλήλων ιδιωτικών και δημοσίων, εργαζομένων και συνταξιούχων;
Τέλος, στα ΟΧΙ του Δημάρχου θα προσθέσω κι εγώ ένα! Όχι στην απαξίωση των θεσμών!!

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Δημοτικά έργα στην περιοχή Αλωνίων!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η εφημερίδα εδώ και μια εβδομάδα έγινε αποδέκτης εντόνων παραπόνων από κατοίκους των Αλωνίων στην Κηφισιά για το «μπάχαλο» που έχει δημιουργηθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω των έργων του Δήμου!


Καθημερινά κλείνουν οι δρόμοι, χωρίς να δίνουν διέξοδο στους ταλαίπωρους οδηγούς, οι οποίοι γυροφέρνουν τη γειτονιά των Αλωνίων!.....και στην τελική αρχίζουν οι παραβάσεις και τα νεύρα!

Δήμαρχε κ. Χιωτάκη και Αντιδήμαρχε κ. Παπαδόπουλε δεν θα έπρεπε η Δημοτική Αστυνομία να επιληφθεί άμεσα του θέματος.....και να (1) διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων στην περιοχή; (2) αναλάβει την σηματοδότηση ούτως ώστε να διοχετεύεται η κίνηση χωρίς προβλήματα στην Λεωφόρο Κηφισίας;

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕ την άμεση ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας για να διασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή των Αλωνίων!....και να σταματήσει η ταλαιπωρία των Δημοτών!

Μουσικά Θροΐσματα!

Γράφει η ΤΙΝΑ  ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μια ακόμη ποιοτική μουσική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. «Μουσικά Θροΐσματα» με τον Στέφανο Κορκολή.


Ο καλλιτέχνης θα κάνει μία και μοναδική εμφάνιση στο Κέντρο ΓΑΙΑ, αφιερωμένη στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΔΑΣΩΝ, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 στις 08.00μμ.

Στην εκδήλωση αυτή ο δημοφιλής και χαρισματικός σολίστ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη σύνθεσή του «Το Τραγούδι του Δάσους» με την παιδική χορωδία ANIMUS.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις διαφορετικών εποχών και ύφους, από Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Πιατσόλα, Ρότα, Μορικόνε, Μπρελ, έως και δικές του δημιουργίες που αγαπήσαμε όλοι. Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα παρουσία του καλλιτέχνη. Τιμή εισιτηρίου: 75 ευρώ.