Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Σεμινάρια: Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ).

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Από την Σοφία Κλώτσα Σοφία Κλώτσα , M.S. in Counseling and Family Therapy Certified PET Trainer, τηλ. 6948-680173 ή 211-0141843, email: sophiaklotsa@gmail.com αρχίζει ο  Νέος κύκλος των Σεμιναρίων του Αποτελεσματικού Γονέα  την επόμενη εβδομάδα.


Απογευματινό τμήμα Τετάρτη 17/4  από 18:30 -21:00 και πρωινό τμήμα Παρασκευή 19/4 από 10:00 -12:30.   

Η διάρκεια των σεμιναρίων είναι 8 εβδομάδες, μια φορά την εβδομάδα, στην Ν. Ερυθραία (πρωινό τμήμα) και στην Κηφισιά (απογευματινό τμήμα).   


Εφόσον ενδιαφέρεστε, δηλώστε έγκαιρα την συμμετοχή σας, λόγω του ότι ο χώρος είναι περιορισμένος (περίπου 8 με 10 άτομα ανά σεμινάριο) και ενημερώστε για τον κύκλο που σας ταιριάζει, τον πρωινό ή τον απογευματινό.  Το κόστος για τον κύκλο του σεμιναρίου είναι 150€ + ΦΠΑ.



Το σεμινάριο Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 από τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon, και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες επικοινωνίας. Διδάχτηκε σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο γονείς σε 43 χώρες, ενώ το σχετικό βιβλίο «Parent Effectiveness Training» έχει πουλήσει πάνω από 4 εκ. αντίτυπα, σε 33 γλώσσες.

Ο οργανισμός Gordon Training International (GTI) είναι ο φορέας που δημιούργησε ο Thomas Gordon για την διάδοση των σεμιναρίων επικοινωνίας ανά τον κόσμο. Ο GTI  εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Gordon Hellas για την οργάνωση σεμιναρίων γονέων, εφήβων, δασκάλων και ηγεσίας (leadership skills), σύμφωνα με τα πρότυπα που έθεσε ο ίδιος ο Thomas Gordon.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα προάγει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της χρησιμότητάς τους στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο, αλλά με την καλλιέργεια των έμφυτων θετικών στοιχείων που έχει κάθε άτομο. Η σχέση γονέα – παιδιού είναι καταλυτική και οι  δεξιότητες αυτές βοηθούν στη δημιουργία μιας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης.

Η επιτυχία του σεμιναρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης, που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. Προς τον σκοπό αυτό, το σεμινάριο είναι βιωματικό και εκτός από διαλέξεις μικρού μήκους, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων (role plays), συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.

Οι πέντε άξονες που αναπτύσσονται στα σεμινάρια είναι:

·   Πως να διευκολύνω το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του αποτελεσματικά, χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός.
·   Πως να διεκδικώ τις ανάγκες μου όταν παρεμποδίζονται από την συμπεριφορά του παιδιού μου, χωρίς να διακινδυνεύω την σχέση μου μαζί του.
·   Πως να δημιουργήσω μια ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί μου και πως να προλαβαίνω πιθανές συγκρούσεις με τις δεξιότητες πρόληψης.
·   Πως να διευθετώ τις συγκρούσεις αναγκών, όταν προκύπτουν, με ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.
·   Πως να χειρίζομαι τις συγκρούσεις Αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

Στο σεμινάριο θα μάθετε να  αντιμετωπίζετε καταστάσεις, όπως:

-   «Κάθε πρωί μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο, ζω ένα μαρτύριο».

-   «Γίνεται καθημερινά μάχη με το θέμα του διαβάσματος. Δεν ξέρω τι να κάνω πια».

-   «Το παιδί μου γυρνάει συχνά στεναχωρημένο από το σχολείο. Δεν ξέρω τι τρέχει και πώς να το βοηθήσω».

-   «Με πιάνει απόγνωση με το θέμα του φαγητού. Δεν τρώει τίποτε εκτός από ένα ή δύο φαγητά και αυτά με το ζόρι».

-   «Ο μικρός έρχεται κάθε βράδυ στο κρεβάτι μας και δεν ξέρω πως να κόψω αυτή τη συνήθεια. Δεν κοιμάμαι πια».

-   «Δεν μου φτάνει το πρωινό μαρτύριο, έχω και το βραδινό. Να τα ξεκολλήσω από την τηλεόραση και μετά το μπάνιο τους, τα δόντια τους, να τα βάλω στο κρεβάτι τους και να τα καταφέρω να κοιμηθούν. Στο τέλος της ημέρας είμαι πραγματικά εξαντλημένη». 

-   «Ανησυχώ πολύ με τα παιδιά μου τώρα που μπαίνουν στην εφηβεία. Τα ναρκωτικά, το internet, οι παρέες, το αλκοόλ, οι εξετάσεις, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τα ατυχήματα, η εμφάνιση, οι αξίες. Έχω μεγάλο άγχος».

-   «Οι δάσκαλοι μου λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει και γίνεται επιθετικό στο σχολείο. Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ αυτό».

-   «Δεν μπορώ να ξεκολλήσω το παιδί μου από το Χ-box, το internet και τα βιντεοπαιχνίδια».

-   «Οι κανόνες σπάνια τηρούνται και συνοδεύονται από φωνές, ένταση και αποξένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου