Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

«Πιέσεις και Εκβιασμοί» στη Κύπρο……για έξοδο από την ευρωζώνη!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Δεν πρόλαβε να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο και ξεκίνησαν οι εντονότερες πιέσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και το γνωστό παιχνίδι του εκβιασμού.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν ανέλαβε, όπως φαίνεται, να μιλήσει για την πιθανότητα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει η Κύπρος την ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, για να ασκήσει, όπως είπε, κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αμφισβητεί τη «συστημική» σημασία της χώρας.  

«Ακόμη και όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία» δηλώνει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και τόνισε: «Εάν η Κύπρος καθίστατο άτακτα αφερέγγυα, τότε η συνέπεια θα ήταν, με μεγάλη πιθανότητα, η έξοδος από την ευρωζώνη».

Αναφερόμενος παράλληλα στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ο Όλι Ρεν απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το μήνυμα που δόθηκε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η αυστηρή πολιτική λιτότητας: «Ενώπιον ενός μέσου όρου χρέους στο 90% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν βλέπω περιθώριο να εγκαταλείψουμε τον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Δε λύνουμε τα προβλήματα ανάπτυξης προσθέτοντας νέα χρέη στα ήδη υπάρχοντα».


Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δώσει τον ρυθμό λέγοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βιαστούν να αποφασίσουν σχετικά με την υπό συζήτηση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Τρίτη 05/03/2013.

«Στο Eurogroup θα αποφασίσουμε χωρίς βιασύνη. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί» είπε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel», θέλοντας προφανώς να δείξει ότι το πρόβλημα το έχει η Κύπρος και, εάν θέλει να βιαστεί, θα πρέπει και να δεχτεί τους όρους.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Μιχάλης Σαρρής, πάντως, πρότεινε στο Eurogroup τη διενέργεια ελέγχου του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με την εμπλοκή της Επιτροπής «Moneyval» του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε μια για πάντα ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες» δήλωσε ο κ. Σαρρής.

Για τη στάση που  τήρησε στη συνεδρία του Eurogroup, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για υλοποίηση του μνημονίου.

Ταυτόχρονα, διακομματική αντιπροσωπία της Βουλής μεταβαίνει εντός των ημερών στη Γερμανία για ενημέρωση γύρω από το θέμα των ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η αντιπροσωπία θα ενημερώσει όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο γερμανικό Κοινοβούλιο πως στην Κύπρο τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας του χρηματοοικονομικού εγκλήματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το  Eurogroup κατέδειξε την κρισιμότητα των στιγμών που περνά η Κυπριακή Οικονομία. Δυστυχώς όμως η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε εκβιαστικά διλλήματα…..με «ορισμένους» από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας να ενεργούν εκτός του πλαισίου της «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου