Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Μήνυμα του Ιωάννη Μαρωνίτη για την Ημέρα της Γυναίκας!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η γυναικεία παρουσία στον κόσμο συμβολίζει την γέννηση, την ομορφιά, την ευαισθησία, την αγάπη αλλά και την δύναμη ψυχής. Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) με αφορμή την πορεία διαμαρτυρίας της 8ης Μαρτίου 1857  από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας θεσπίστηκε ως Ημέρα εορτασμού των δικαιωμάτων της γυναίκας και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται πλέον ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες.    


Είναι ευρέως γνωστό ότι ανά τους αιώνες  έχουν γίνει ανειλημμένες προσπάθειες και σκληροί αγώνες από φεμινιστικά κινήματα καθώς και από άλλες οργανώσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών αποφέροντας ουκ ολίγα θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των γυναικών από την «ανδροκρατούμενη» κοινωνία.   

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε όμως το γεγονός ότι ιδιαίτερα την περίοδο των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε βιώνοντας τις τραγικές συνέπειες της επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, κάθε ευκαιρία για εορτασμό και πόσο μάλλον της Διεθνούς Ημέρας των δικαιωμάτων των γυναικών μας δίνει μία ανάσα αισιοδοξίας, μας προσφέρει ένα χαμόγελο δίνοντάς μας ώθηση για ένα πιο φωτεινό μέλλον.  



Σημείωση: Ο Ιωάννης Μαρωνίτης είναι πρόεδρος Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO , υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Β. Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου