Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Η Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας είναι ένας πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1989 από απογόνους Μικρασιατών. 

Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ένα πολύ ωραίο ισόγειο κτίριο με ένα υπέροχο κήπο που εκεί γίνονται πολλές από τις δράσεις τους. 

Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κυριάκο Μαρτάκη, ένα δραστήριο και ακούραστο άνθρωπο που μόλις ακούει για την Μικρά Ασία αμέσως συγκινείται και θυμάται τα όσα άκουσε από τους παλιούς Ερυθραιώτες να αφηγούνται για την ζωή τους σε αυτό το κομμάτι που έζησαν και αγάπησαν. 

Ο Σύλλογος στα γραφεία του φιλοξενεί δεκάδες φωτογραφίες , φορεσιές, υφαντά, γραπτά ντοκουμέντα και είδη καθημερινής χρήσης από την ζωή των Μικρασιατών και τις Αλησμόνητες Πατρίδες σε μια ωραία μόνιμη έκθεση και έχει στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη του μικρασιατικού πολιτισμού και της παράδοσης.   

Κάθε χρόνο επιδιώκεται η επίσκεψη σχολείων στον χώρο του συλλόγου για να μάθουν τα παιδιά την μικρασιάτικη ιστορία.. 

Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα γίνεται μάζωξη των μελών όπου περνάνε ένα υπέροχο βράδυ με φαγητό και μουσική. Παράλληλα λειτουργεί τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. 

Ο Σύλλογος έχει στενή επικοινωνία με αδελφά σωματεία από όλη της Ελλάδα για σύσφιξη σχέσεων και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. 

Όλοι μπορούμε να επισκεφθούμε την συλλογή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 18.00 - 21.00. 

Κάθε χρόνο γίνεται προσκυνηματική εκδρομή στην Μικρά Ασία. Για φέτος προγραμματίζεται 8ήμερη εκδρομή το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου στην Ερυθραία, τη Σμύρνη, την Ιεράπολη, το Ικόνιο και την Καππαδοκία. 

Στον κήπο του Συλλόγου το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 θα γίνει η αναβίωση του Μικρασιατικού εθίμου «Ο πηγαιμός στσι Φρίτζες» με ζωντανή ορχήστρα και την συμμετοχή πολλών χορευτικών συγκροτημάτων ενώ οι κυρίες του Συλλόγου θα προσφέρουν στους παρευρισκόμενους παραδοσιακούς μεζέδες και ούζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου