Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Φράκτες....Τείχη....και Τοίχοι....στον Έβρο!

Το ερώτημα είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μη νόμιμης μετανάστευσης; Ε, λοιπόν, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα τη σταματήσει!!


Τη σύγχρονη μετανάστευση, αυτό το νέο είδος μετανάστευσης όπου οι διακινούμενοι δεν είναι οικονομικοί μετανάστες ούτε  πρόσφυγες, όπως τους ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, αλλά  συνάνθρωποι μας  υπό υποχρεωτική μετανάστευση,  δεν τη σταματάς ούτε με τείχη ή τοίχους, ούτε με φράχτες σαν  αυτόν  των 12,5χμ  που σκοπεύει να φτιάξει η Ελληνική κυβέρνηση στον Έβρο. Θα  αλλάξει την πορεία των μεταναστών;; Ίσως......αλλά οι  διακινητές  θα  βρουν άλλα σημεία  και η μετανάστευση θα συνεχίζεται...  Πιθανά με αυξημένο κόμιστρο, αλλά και περισσότερους  νεκρούς!!

Πόσο λοιπόν αυτός ο φράχτης  και ο συμβολισμός που υποκρύπτει  μας  επηρεάζει σαν πολίτες; Μήπως   ο πολίτης  νιώθει  ότι απειλείται  και  ότι  οι.... εισβολείς από την Ανατολή  είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης  που βιώνει; Φταινε  λοιπόν οι μετανάστες; Διώξτε τους........Εμποδίστε τους....

Σαφώς όχι....Δεν νομίζω ότι εμείς, μια κοινωνία που βιώσαμε ανάλογες διώξεις (θυμίζω εμφύλιος, μεταπολεμική μετανάστευση, χούντα) και που βιώνει την ύφεση θα στρέψει τα πυρά της  στους ευάλωτους και δυστυχείς μετανάστες!

Είμαι σίγουρος πως δεν το θέλει και  η σημερινή κυβέρνηση!!

Εξαιρώ τους συμπολίτες μας που συμμετέχουν στη διακίνηση μεταναστών, αλλά και  τους υποδοχείς τους, ξενοδόχους τάχα, Αθηναίους αετονύχηδες που τους στοιβάζουν κατά δεκάδες στα εγκαταλελειμμένα και  τρισάθλια ακίνητα  του Αγίου Παντελεήμονα και του Κεραμεικού. Αυτούς λοιπόν και άλλους πολλούς  που αποκομίζουν κέρδη  απ’ τους δυστυχείς  μετανάστες , οφείλουμε να τους καταγγείλουμε.

Σαν χώρα έχουμε κατηγορηθεί  για τις  απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των προσφύγων, το χαμηλό ποσοστό απόδοσης πολιτικού ασύλου, την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής .... Αλλά  η χώρα μας  τελευταία απέκτησε  συμμάχους  κράτη, διεθνείς οργανώσεις  και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναγνώρισαν το μέγεθος του προβλήματος  και  τώρα συζητούν  το αίτημα  μας για  την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ.

Μπορεί να ταιριάξει ο φράκτης στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών που πρότεινε η Κυβέρνηση με τη συνεργασία  των αρμοδιότερων  που ασχολούνται με το θέμα (Θεσμικοί φορείς, ΜΚΟ, Διεθνείς οργανισμοί) ;;

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στον Έβρο , αλλά  και τα  στρατόπεδα που θα μετατραπούν  σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών (αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση)  θα μειώσουν τις ροές  μεταναστών από τα σύνορα στο κέντρο της Αθήνας . Θα λυθεί όμως το πρόβλημα;; Μάλλον όχι..

Όσο δεν αντιμετωπίζεται θαρραλέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  η αιτία που δημιουργεί την αναγκαστική μετανάστευση ¨μιλάω για τον πόλεμο και τις διώξεις σε Ιράκ, Κουρδιστάν, Αφγανιστάν , Ιράν κτλ¨ δεν θα λυθεί το πρόβλημα . Η λύση λοιπόν βρίσκεται εκεί….εκεί πρέπει να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση... Στους τόπους εκκίνησης των χιλιάδων δυστυχισμένων, που καταλήγουν πεινασμένοι  και εξαθλιωμένοι στα φανάρια της Αθήνας και στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας....

Μένει τέλος ένα ακόμη επιχείρημα..... Ο φράκτης έχει ένα συμβολισμό!!!! Ενα συμβολισμό κατά της Τουρκίας. Εδώ τελειώνει η Ευρώπη.... λεει στους γείτονές μας...Γιατί αν είμαστε ειλικρινείς ( και συνυπολογίζω  εδώ την κουμπαριά των Καραμανλή – Ερντογάν, τις επισκέψεις Παπανδρέου ακόμη και την πρόσφατη στο Ερζερούμ ) και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονες μας γύρω από μια θάλασσα φιλίας  και συνεργασίας, πρέπει να το δούμε κι αυτό.

Με κανένα τρόπο λοιπόν, έστω και συμβολικά, να μην θεωρηθεί ο φράκτης αυτός σύνορο Ευρώπης –Τουρκίας....

Έτσι δεν είναι;;

Τάκης  Νικολακόπουλος
Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου