Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ο Εχθρός μου!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η αγαπημένη και ταλαντούχα συνάδελφος Σόνια Ζαχαράτου μας επιφύλαξε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη. Αφού διαβάσαμε τα τόσο όμορφα, πρωτότυπα και γλαφυρά γραμμένα βιβλία της, το καθένα με εντελώς διαφορετικό θέμα αλλά με κοινή συνισταμένη τον έμπειρο λόγο και τη δημιουργική φαντασία  της, τώρα ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το θεατρικό της έργο «Ο Εχθρός μου».


Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καντιώτη και πρωταγωνιστούν η Γεωργία Ζώη και ο Βαγγέλης Στρατηγάκος. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Ηλία Λόη. Οι φωτισμοί  της Χριστίνας Θανάσουλα, ακορντεόν παίζει η μουσικός Ξένια Τσέλιγκα. Παραγωγή: Linos Pro.  

Το θέμα εμπνεύστηκε από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε, το 2004, στο σχολείο του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, στον Καύκασο, όπου σκοτώθηκαν 385 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά. 

Η Σόνια Ζαχαράτου παρακολουθούσε με αγωνία και κομμένη την ανάσα από την τηλεόραση  τις εξελίξεις  και πάντα είχε στο νου της να γράψει ένα θεατρικό έργο  για μια ανάλογη υπόθεση. Στην αρχή προσανατολίστηκε προς ένα μονόλογο αυτόν της γυναίκας ομήρου, μετά όμως σκέφθηκε να προσθέσει και έναν ακόμη μονόλογο αυτόν του εχθρού, του τρομοκράτη. Έτσι κι έπραξε,  το ετοίμασε και τώρα μας προσκαλεί να το απολαύσουμε.

Στις: Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19 και Παρασκευή 24, Σάββατο 25, Κυριακή 26 Μαΐου 2013  21.30, στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος  Μιχάλης Κακογιάννης. Εισιτήριο: 10€ ενιαίο

Η υπόθεση αναφέρεται στην ομηρία μιας γυναίκας και του παιδιού της, στις συνομιλίες της με τον εχθρό της και στη σχέση που γεννιέται μεταξύ τους μέσα σε μια νύχτα, όπου ο θάνατος καραδοκεί.

Πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση που διατρέχει το έργο, τα μηνύματα που απορρέουν αφορούν την εξουσία και την πολιτική βία, την εκδίκηση, το μίσος, αλλά και τη συγχώρηση, τη μνήμη, την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους, την αξία της ζωής, την ανάγκη για αγάπη.

Είναι ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και αντιπολεμικό, που αναπτύσσεται και πλέκεται σε δύο παράλληλους μονολόγους - καθένας από τους ήρωες μιλά για  το πληγωμένο παρελθόν του και τα όνειρά του για το μέλλον.

Το έργο πλημμυρίζει από εικόνες ομορφιάς, καθώς μέσα στη νύχτα οι δύο «εχθροί» -έρμαια των αποφάσεων μιας αόρατης παντοκράτορας εξουσίας - έρχονται κοντά και, ξεχνώντας την άβυσσο που τους χωρίζει, ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους. Συγχρόνως, δίνεται όλο το περιβάλλον του τρόμου που αντιμετωπίζουν, σε τέτοιες καταστάσεις, οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου