Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τις πόρτες στη μετανάστευση;;

Παρουσιάζει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το  10ο debate της Intelligence Squared Greece [IQ2], σε συνεργασία με το BBC World News, με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τις πόρτες της στη Μετανάστευση»   έγινε στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με διαδυκτιακή μετάδοση.  


Πλαίσιο του Debate.......

Σχεδόν  το 10% των κατοίκων στην Ευρωπαϊκή  Ένωση έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα από αυτή στην οποία ζουν σήμερα.  Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους  από 47 εκατομμύρια ανθρώπους.  


Ενώ η Ευρώπη μπαίνει στον έκτο χρόνο  της οικονομικής κρίσης, τα μεταναστευτικά κύματα από την Ασία και την  Αφρική συνεχίζουν. Οι χώρες της  δυτικής Ευρώπης δυσκολεύονται  να βρουν τη σωστή ισορροπία - τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά - για την αποτελεσματική ένταξη των μεταναστών, αν και οι οικονομίες τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το εργατικό δυναμικό.

Η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες στα  σύνορα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις. Τα κύματα των μεταναστών περνούν τα πορώδη σύνορα της χώρας μας καθημερινά. Εγχώρια και ξένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εκμεταλλεύονται την  αδυναμία της  χώρας μας να ελέγξει  τα σύνορα της.

Σύμφωνα με την Frontex, 9 στους 10 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη το 2010, εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Οι συνθήκες ζωής των μεταναστών στη χώρα μας χειροτερεύουν συστηματικά, ενώ βρίσκονται και αντιμέτωποι με ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα ρατσιστικής βίας.

Παράλληλα, μια κοινωνία και οικονομία σε κρίση, καλείται να απαντήσει μερικά καίρια ερωτήματα τόσο για τη διαχείριση των συνόρων της, όσο και για τη σχέση της με την Ευρώπη.

Είναι θεμιτή, και ίσως και απαραίτητη, η μετανάστευση για την Ευρώπη; Τι ρόλο παίζουν οι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή οικονομία; Αποτελούν  ένα βάρος για τις επιχειρήσεις και το κράτος, ή μήπως συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη;  Μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορά της  στους μετανάστες; Είναι ευθύνη των  χωρών στα σύνορα, όπως η Ελλάδα, να ελέγχουν τα σύνορα, ή μήπως πρέπει να μοιραστούν οι ευθύνες σε όλες τις  Ευρωπαϊκές χώρες;

Το  debate αυτό απαντάει κάποια από τα πιο καυτά ερωτήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ομιλητές Υπέρ της Πρότασης: Douglas Murray, συγγραφέας, διευθυντής του Henry Jackson Society , Μάκης Βορίδης, Βουλευτής, π. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ομιλητές Κατά της Πρότασης: Bernard Kouchner, π. Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και Γιατρών του Κόσμου 
Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του ΔΣ της ActionAid Ελλάς.

Συντονισμός: Nik Gowing,  δημοσιογράφος BBC World News.

H Διεξαγωγή του Debate.........

Τους θεατές καλωσόρισαν ο Διευθυντής της Στέγης,  Χρήστος Καρράς και ο πρόεδρος της Intelligence Squared στην Ελλάδα  Ερρίκος Αρώνες.

Ο πρώτος ομιλητής Douglas Murray υπερασπίστηκε την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τις πόρτες της, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαχειριστεί το ρυθμό εισόδου μεταναστών των τελευταίων χρόνων, αποκλείοντας την πιθανότητα ενσωμάτωσης τους στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Τον αντίλογο στον Murray έδωσε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, που είπε χαρακτηριστικά ότι αγορά εργασίας δεν είναι σαν παιχνίδι με μουσικές καρέκλες. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν λιγοστεύουν τις θέσεις, και υποστήριξε ότι «Ένας επιπλέον μετανάστης δεν παίρνει τη δουλειά κάποιου άλλου».

Στη συνέχεια  ο Μάκης  Βορίδης,  τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Στην Ελλάδα τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ανεξέλεγκτο παραεμπόριο, σαν να είχαμε ανοίξει τις πόρτες στους μετανάστες» και ότι «Εξαιτίας της έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής η Χρυσή Αυγή έχει αναλάβει το ρόλο του κράτους.»

Την απάντηση έδωσε ο δεύτερος ομιλητής κατά της πρότασης, Bernard Kouchner, που είπε ότι «Μπορούμε να χτίσουμε τείχη, να τους απελάσουμε, να τους καθυστερήσουμε, αλλά η μετανάστευση είναι αναπότρεπτη.» και στη συνέχεια υποστήριξε ότι «Η μετανάστευση είναι κοινό ζήτημα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν πρέπει κάποιες χώρες να παίρνουν το βάρος».

Ακολούθησε μια έντονη συζήτηση με το κοινό, όπου οι θεατές μοιράστηκαν  τις σκέψεις και απορίες τους με τους ομιλητές. Το διαδικτυακό κοινό  συμμετείχε επίσης με ερωτήσεις  και  σχόλια.

Η ψηφοφορία.....

Προτού ξεκινήσουν οι εισηγήσεις, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία  του κοινού, όπου το......

- ΥΠΕΡ (υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κλείσουν οι πόρτες στους μετανάστες) έλαβε  21% των ψήφων, 

- ΚΑΤΑ έλαβε 55% των ψήφων......ενώ το

- ΟΥΔΕΤΕΡΟ ψήφισε το 24%. 

Στο τέλος του debate, το κοινό ψήφισε ξανά, με το.......

- ΥΠΕΡ να παίρνει 38% των ψήφων

- ΚΑΤΑ 49%......και το

- ΟΥΔΕΤΕΡΟ το 13%.

Η ομάδα ΥΠΕΡ της θέσης υπερίσχυσε στο debate, αυξάνοντας τις ψήφους των υπέρ με 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου