Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ».
Η Σμύρνη, πανάρχαια πρωτεύουσα της Ιωνίας, είχε γίνει στα τέλη του 19ου αιώνα μια διεθνής πόλη. Πριν από το 1922 αριθμούσε 270.000 κατοίκους, που κατανέμονταν σε 140.000 Έλληνες, 80.000 Τούρκους, 12.000 Αρμένιους, 20.000 Εβραίους και 15.000 Ευρωπαίους. Η συντριπτική παρουσία του Ελληνικού στοιχείου έδινε στην πόλη ελληνικό χαρακτήρα, που τον υπογράμμιζε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η οικονομική και πολιτιστική της ζωή βρισκόταν στα χέρια του. Βλέπε σχετική φωτοπαρουσίαση...
Το «Sporting Club» των Ελλήνων.
Την περίοδο (1893) ιδρύεται το «Sporting Club» των Ελλήνων, που θεωρείτο η πιο κοσμοπολίτικη διεθνής λέσχη και συγχρόνως αθλητικός σύλλογος στην Σμύρνη. Διέθετε αναγνωστήριο, αίθουσα χαρτοπαιξίας, σφαιριστήριο και θεατρική αίθουσα στην οποία δίνονταν συχνά παραστάσεις.
Ο ελληνικός πληθυσμός της Σμύρνης, παρά τις σταδιακές πιέσεις των Τούρκων εθνικιστών, κατόρθωσε να διατηρηθεί ως πλειοψηφία. Έτσι η Σμύρνη έγινε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του ελληνισμού και γνώρισε σπουδαία πνευματική κίνηση χάρη στην κυκλοφορία πολλών εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και στην ίδρυση σχολείων, βιβλιοθηκών, θεάτρων και πολιτιστικών, μουσικοχορευτικών και αθλητικών συλλόγων.
Η Προκυμαία της Σμύρνης στις αρχές του 20ού αιώνα από Library of Congress.
Ο ευρωπαϊκός αέρας της καθρεπτιζόταν στον παραλιακό της δρόμο, τη γνωστή Προκυμαία, όπου δέσποζαν τα μεγάλα διεθνή ξενοδοχεία, Κραίμερ και Χουκ, το «Sporting Club» των Ελλήνων, τα θέατρα αλλά και τα γραφεία των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών, καφενεία και δίπλα στο εσωτερικό κτιστό λιμάνι της το τελωνείο και το γραφείο διαβατηρίων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου