Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Βιολογικά ή Συμβατικά Προϊόντα;

Την σημερινή εποχή βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις που μας προτρέπουν στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.


Η πεποίθηση του κόσμου, πως τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα συμβατικά, οδήγησε στη ραγδαία αύξηση της βιολογικής παραγωγής (καλλιέργεια και κτηνοτροφία) τα τελευταία χρόνια.

Είναι όμως η θρεπτική των αξία πράγματι ανώτερη;

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Περιοδικό Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition), τόσο τα βιολογικά όσο και τα συμβατικά τρόφιμα είναι ισοδύναμα ως προς την θρεπτική τους αξία.

Η επιστημονική κοινότητα δηλαδή δεν βρήκε καμία διαφορά μεταξύ του περιεχομένου τους σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, σύνολο διαλυτών ουσιών, χαλκό, σίδηρο, νιτρικά, μαγνήσιο, τέφρα, συγκεκριμένες πρωτεΐνες, νάτριο, μη πεπτόμενους υδατάνθρακες, β-καροτένιο και θείο.

Είναι μύθος συνεπώς πως η διατροφική αξία των συμβατικών και βιολογικών προϊόντων δεν είναι ισότιμη!!... και ο μόνος λόγος  που μας ωθεί να προτιμούμε τα βιολογικά έναντι των συμβατικών είναι η υπόνοια ότι  στα συμβατικά προϊόντα χρησιμοποιούνται χημικά ή ορμονικά προϊόντα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι παράνομα και δεν πρέπει να υφίστανται κατά την αγορά των.

Γιώργος  Παντελιδάκης
Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου